Najlepšie opaľovacie krémy – rebríček TOP 6

Zdroj: 123rf.com

V letnom období, keď si väčšina z nás ide oddýchnuť na dovolenku (či už k moru alebo u nás na Slovensku) chceme asi všetko, len nie spáliť sa. Ochrana pred škodlivým žiarením je dnes veľmi aktuálna téma, a už aj deti vedia, že opaľovanie bez ochranných prostriedkov nie je zdravé.

Preto sme pre vás pripravili rebríček top 6 opaľovacích krémov, kde zistíte, ktoré sú najlepšie a najkvalitnejšie opaľovacie krémy.

6 najlepších opaľovacích krémov

Aké opaľovacie krémy poznáme?

Mnoho ľudí nevie, aké kvality má vyhľadávať pri opaľovacích krémoch. Tiež nevedia, ako porovnať jeden opaľovací krém s iným.

No vybrať si najlepší opaľovací krém je len prvý krok. Nasledovať musí aj jeho správna aplikácia a dodržiavanie režimových opatrení pri pobyte na slnku.

Typy opaľovacích krémov

Ľudia už v minulosti chceli chrániť svoju pokožku pred škodlivým slnečným žiarením a využívali na to všetky dostupné prostriedky. Starovekí Egypťania zvolili jazmín, Gréci zas olivový olej. V 19. storočí sa ako prevencia spálenia používal gaštanový olej. Až v roku 1938 sa na trh dostal prvý opaľovací krém.

V súčasnosti existujú dva typy opaľovacích krémov. Rozdeľujú sa podľa mechanizmu, ktorým vás opaľovací krém dokáže ochrániť:

  1. prvým spôsobom je odrážanie slnečného žiarenia smerom od vášho tela (fyzikálne opaľovacie krémy)
  2. druhým spôsobom je absorpcia UV žiarenia ešte pred tým, ako sa dostane na vašu pokožku (chemické opaľovacie krémy)

Fyzikálne opaľovacie krémy

Fungujú ako mechanická ochrana pred škodlivým UVA a UVB žiarením. Obsahujú látky ako oxid titaničitý a oxid zinočnatý. Fyzikálne opaľovacie krémy sú ideálnou voľbou pre ľudí s citlivou pokožkou, atopikov a podobne.

Chemické opaľovacie krémy

Rovnako ako fyzikálne, tiež chránia pokožku pred oboma typmi UV žiarenia (UVA + UVB). Účinné látky v týchto krémoch sú napríklad avobenzón, benzofenón, cinamáty.

Mnoho krémov v súčasnosti predstavuje kombináciu chemických a fyzikálnych účinných látok (health.howstuffworks.com).

Čo je to SPF?

Skratka SPF je prevzatá z anglického sun protection factor, čo znamená faktor ochrany pred slnkom. SPF je vyjadrené číslom (napríklad SPF 15, 30, 50…) a predstavuje intenzitu ochrany LEN pred UVB žiarením. Logicky, opaľovacie krémy s vyšším SPF vás ochránia silnejšie ako tie s nižším.

Účinnosť proti UVA žiareniu nie je merateľná žiadnym faktorom. V opaľovacích krémoch ju zabezpečujú látky ako: avobenzón, oxybenzón, sulisobenzón, oxid titaničitý a oxid zinočnatý.

Skupiny SPF

Krémy sú na základe svojej schopnosti ochrany rozdelené do nasledovných skupín:

Ako teda vybrať SPF?

Prepočet funguje jednoducho. Podľa vášho fototypu viete, koľko minút môžete byť na slnku bez ochrany. Ľudom so svetlou pokožkou sa odporúča len 10 minút, so stredne tmavou 20 až 30 minút a ľudom s tmavou pokožkou okolo 40 minút. Ak vynásobíte počet minút, ktoré môžete byť na slnku bez opaľovacieho krému SPF faktorom, vyjde vám počet minút ochrany (ak krém s príslušným SPF použijete). Napríklad blonďáci alebo ryšaví ľudia: 10 minút bez ochrany, ak použijú krém so SPF 30 – na slnku budú chránení po dobu 300 minút a pod.

Opaľovacie krémy [rebríček TOP 6]

Neviete, ako si vybrať váš opaľovací krém?

Zoberte do úvahy faktory ako: pre koho je určený, v akej zemepisnej šírke sa použije, aké SPF je potrebné a na aký typ pokožky sa bude natierať. Do tropických krajín si vyberajte SPF 30+. Nezabúdajte, že opaľovacie krémy sú potrebné aj pred návštevou solária.

Najlepšie opaľovacie krémy:

Kvalita
Cena
Celkové skóre

Daylong ultra SPF 25 je zlatá stredná cesta medzi nízkou a vysokou ochranou. Použiť ho môžete na tvár a telo, je vodeodolný a na pokožke nezanechá nepríjemný mastný film.

Cena: 24.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Bioderma Photoderm Family SPF 30 je tiež veľmi kvalitný krém. Sprej poskytuje účinnú vysokú ochranu proti UVA a zároveň UVB žiareniu. Použiť ho môžu deti aj dospelí, preto je veľmi praktický na dovolenky a cestovanie. Je hypoalergénny, vodeodolný a len jemne parfumovaný. Možné použiť na telo aj na tvár.

Cena: 20.19 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Eucerin opaľovací krém proti alergii je určený hlavne ľudom so slnečnou alergiou. Poskytuje vysokú ochranu pokožky a zároveň pôsobí ako prevencia vzniku podráždenia pokožky. Vodeodolný krémový gél neobsahuje parfumy ani emulgátory, čo je pre citlivú pokožku veľmi dôležité.

Cena: 27.19 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Ak hľadáte krém, ktorý sa ľahko vstrebe, a zároveň máte citlivú pokožku, tento opaľovací krém je ideálny. Obsahuje iba fyzikálne filtre, ktoré pomáhajú chrániť aj alergickú pokožku. Produkt je vhodný pre veľmi svetlé fototypy, ale aj pre pleť so sklonom k akné, pigmentovým škvrnám, na jazvy, materské znamienka a pod.

Cena: 27.49 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Tým, ktorým vyhovuje olej na opaľovanie viac ako klasické krémy, odporúčame tento suchý olej na opaľovanie od firmy NUXE. Obsahuje až 47 % prírodných zložiek. Aplikovať ho môžete na tvár a celé telo a je vhodný pre všetky typy pleti.

Cena: 22.99 €
Nedostupné
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Daylong 50+ poskytuje veľmi vysokú UVA a UVB ochranu. Mlieko sa dá použiť na tvár aj na telo. Je vhodné pre extrémne citlivú kožu a pri nadmernej expozícii UV žiareniu (napr. v tropických krajinách a vo vysokohorskom prostredí). Mlieko je vodeodolné voči sladkej i slanej vode. Navyše obsahuje Aloe vera a vitamín E, ktoré pokožku ošetrujú. Bez prídavných konzervačných látok.

Cena: 33.12 €

Opaľovací krém pre deti

Medzi najlepšie opaľovacie krémy pre deti patria:

Hľadáte opaľovací krém na tvár?

Pokožka na tvári si vyžaduje špeciálnu starostlivosť kvôli jej citlivosti. Rovnako, tvár býva najčastejšie vystavovaná slnečnému žiareniu, a preto je dôležité používať kvalitný opaľovací krém. Tak ako si vyberáte aj bežný denný alebo nočný krém podľa typu svojej pokožky, rovnako je potrebné postupovať aj pri výbere opaľovacieho krému na tvár.

 Eucerin

Prvou možnosťou je napríklad vysoko kvalitný Eucerin opaľovací krém na tvár s ochranným faktorom 50. Je bez farbív a parfumácie, a teda vhodný na všetky typy senzitívnej pokožky. Okrem toho obsahuje antioxidant licochalcon, ktorý podporuje ochrannú kožných buniek.

MedPharma

Aj MedPharma krém na tvár 30 je výbornou voľbou. Obsahuje fyzikálne ale aj chemické filtre a tým zaručuje dostatočnú ochranu pred UVA a B lúčmi. Pridanou hodnotou tohto krému je obsah panthenolu, vitamínu E, extraktu z medovky a extraktu z rias. Krém je vodeodolný a hypoalergénny.

Ako aplikovať opaľovací krém

Ak ste si vybrali jeden z vyššie spomenutých opaľovacích krémov, mali by ste vedieť, ako ho použiť. Pri nesprávnej aplikácii krém stráca na účinnosti a ochrannom faktore. Štatistiky uvádzajú, že ľudia v priemere používajú len 25 – 50 % potrebného množstva opaľovacieho krému, takže ochrana nie je dostatočná.

Užitočné tipy

Okrem dostatočného množstva krému dodržujte tieto rady pre zdravé opaľovanie:

Mnoho ľudí si myslí, že vodeodolný krém znamená to, že po kúpaní ho už nemusíte znovu aplikovať. Toto je však mýtus. Vodeodolné krémy vám zabezpečia ochranu počas kúpania po dobu 40 minút, vysoko vodeodolné krémy až po dobu 80 minút, no po plávaní ich musíte aplikovať opäť. 

Pár užitočných rád na koniec

Aj keď opaľovacie krémy sú veľkými pomocníkmi v boji proti neželanému spáleniu a rakovine kože, neznamená to, že vám poskytujú dokonalú ochranu.

Nezabúdajte na zdravé opaľovanie!

Bežný druh oblečenia (napríklad bavlnené tričko) má SPF faktor len 4, čo vôbec nie je dostatočné. Preto by ste mali svoj pobyt na slnku v najteplejších (11-15:00) hodinách eliminovať.

Na pláž si noste slnečníky, plážové stany alebo si nájdite miesto v tieni. Obzvlášť opatrný  musíte byť pri deťoch, ktoré sú náchylnejšie na prehrievanie organizmu a spálenie.

Noste klobúky, slnečné okuliare a ak je to možné aj oblečenie, ktoré chráni pred UV žiarením. Býva označené ako UPF.

Kokosový olej na opaľovanie

Kokosový olej je mnohými odporúčaný ako prírodný olej na opaľovanie, my vám však odporúčame použiť ho na iné účely – napríklad hydratáciu kože, ekzémy alebo zdravé recepty.

Je vhodný aj na opaľovanie?

Kokosový olej má veľmi nízky ochranný faktor a vašu kožu neochráni dostatočne pred škodlivým UVA a UVB žiarením. Preto je odpoveď nie.

Betakarotén a jeho účinky

Betakarotén patrí medzi karotenoidy (iné známe karotenoidy sú luteín, zeaxantín, lykopén, alfa-karotén). Je provitamín vitamínu A a prirodzene sa vyskytuje v zelenine. Karotenoidy sa nachádzajú najmä v jasne oranžovej, žltej a červenej zelenine (mrkva, marhule, sladké zemiaky, fenikel, tekvica, paprika), a tiež v tmavozelenej listovej zelenine (špenát, zimná kapusta, kel).

Vyrába sa aj synteticky a je zložkou viacerých výživových doplnkov. Betakarotén na opaľovanie využíva mnoho ľudí počas letného obdobia, ak chcú zosilniť intenzitu opálenia.

Ktorý betakarotén je najlepší?

My vám odporúčame napríklad tento Betakarotén Generica.

Účinky

Medzi účinky Betakaroténu patrí:

WHO uvádza, že užívanie synteticky pripravovaného betakaroténu môže byť rizikovým faktorom pre vznik rôznych foriem rakoviny u fajčiarov [1]. Preto ak fajčíte, mali by ste sa vyhýbať užívaniu výživových doplnkov s obsahom betakaroténu. Avšak, iná štúdia o vplyve betakaroténu u pacientov s rakovinou hrubého čreva dokázala, že môže byť užitočný ako prevencia proti rakovine [2].

Záver

Najlepšie opaľovacie krémy vám odporúčame kupovať v lekárňach, nie drogériách. Stavte na overené značky ako Daylong, Bioderma, Eucerin a podobne. Vyberajte si tie so SPF aspoň 15. Pri kúpe je dôležité zvážiť typ pokožky, na ktorú budú určené.

Dodržiavajte všeobecné rady pre zdravé opaľovanie. Krém pravidelne nanášajte po kúpaní a po každých 2 hodinách na slnku.

Použité zdroje:
  • medicalnewstoday.com
  • webmd.com
  • [1] – účinky kombinácie betakaroténu a vitamínu A na rakovinu pľúc
  • [2] – betakarotén a jeho vplyv na inhibíciu aktivity dekarboxylázy ornitínu u pacientov s rakovinou hrubého čreva
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×