Čo pomáha na nadmerné potenie nôh, rúk či hlavy? Aké majú príčiny?

Zdroj: 123rf.com

Potenie akejkoľvek časti tela, či sa už jedná o potenie nôh, rúk, či hlavy je v letných mesiacoch úplne bežným javom. Ak je však potenie nadmerné, človeku môže znepríjemňovať život.

V dnešnom článku si prečítate, prečo sa vlastne potíme, z čoho sa pot skladá a pridáme aj zopár produktov, ktoré si s potením vedia poradiť.

Prečo sa potíme?

Aj keď sa potenie neteší veľmi dobrému renomé, pot ako taký k svojmu fungovaniu potrebujeme. Pot sa vylučuje potnými žľazami, ktoré sa nachádzajú po celom povrchu nášho tela. Poznáme dve formy potných žliaz:

  1. ekrinné potné žľazy
  2. apokrinné potné žľazy

Najviac potných žliaz sa nachádza práve pod pazuchami, na dlaniach, chodidlách a vo vlasovej časti hlavy.

Pot sa vylučuje neustále, no zvýšené vylučovanie pozorujeme najmä pri cvičení alebo pri pobyte na mieste s vyššou teplotou. Pri odparení tekutiny vo forme pary sa telo ochladzuje, čo je vlastne samotným dôvodom potenia. Výrazný vplyv na potenie má aj stres.

Potenie nôh

U niektorých ľudí je potenie nôh intenzívnejšie. Vo väčšej miere sa s ním môžu stretnúť mladí ľudia v období puberty, ale aj tehotné ženy a ženy v období menopauzy.

Prevencia

Aká je prevencia potenia a zápachu nôh?

Základom je hygiena – nohy si dôkladne umyte minimálne jedenkrát denne, v letných mesiacoch aj častejšie. Noste ponožky z prírodných materiálov ako je bavlna alebo bambusové vlákno. Na trhu sú dostupné aj ponožky s rôznymi antibakteriálnymi a protizápachovými zložkami.

Na dezinfekciu obuvi môžete použiť napríklad Pedik deo sprej do obuvi, ktorý topánky dezinfikuje, čím zabráni množeniu baktérií.

Potenie rúk

Potenie rúk má množstvo príčin. U niektorých ľudí je príznakom ochorenia, napríklad cukrovky alebo vysokého tlaku krvi. U iných je však nadmerné potenie (odborne hyperhidróza) normálnym stavom, na ktorý si musia zvyknúť.

Prevencia

Podobne ako pri potení nôh, aj pri potení rúk je základom hygiena. Ľudom s nadmerným potením môže pomôcť aj nosenie papierových alebo plátenných vreckoviek, ktorými si v prípade potreby utrú ruky. Prípadne pomôže aj prepudrovanie dlaní detským púdrom.

Potenie pod pazuchou

Pod pazuchou sa potíme všetci. Najúčinnejšou formou prevencie je už toľkokrát spomínaná hygiena a používanie antiperspirantov, prípadne dezodorantov.

Pri potení, ktoré je vyvolané stresujúcou situáciou je veľmi vhodný produkt od firmy Vichy DEO STRESS RESIST. Tento unisex antiperspirant sľubuje účinnosť až po dobu 72 hodín.

Podobným, rovnako kvalitným produktom je Eucerin deo intenzívny antiperspirant. Hlinité soli, ktoré sa v ňom nachádzajú zabezpečujú ochranu pred nadmerným potením. Klinické štúdie vykonané na tomto produkte preukázali redukciu potenia až o 91 %.

Potenie hlavy

V oblasti tváre a vlasov máme všetci veľa potných žliaz. Preto ak trpíte na nadmerné potenie, s veľkou pravdepodobnosťou sa prejaví aj v oblasti hlavy. Existuje viacero príčin nadmerného potenia hlavy, veľký vplyv má genetika. Medzi časté spúšťače patrí napríklad vysoká teplota alebo vlhkosť okolitého prostredia, mierna až intenzívna fyzická aktivita, ale aj stres alebo silný pocit strachu.

Na liečbu potenia hlavy sa používajú rôzne metódy, od antiperspirantov cez injekcie s botulotoxínom až po betablokátory, antidepresíva a iné lieky.

Z čoho sa skladá pot?

Zloženie potu z časti závisí od toho, ktorou potnou žľazou je tvorený. Najväčšia zložka potu je voda, následne sa v ňom nachádzajú rôzne soli, proteíny, urea a amoniak. Samotný pot je bez zápachu. K tvorbe charakteristického zapáchajúceho potu dochádza až vtedy, keď je pot rozkladaný baktériami, ktoré sa prirodzene nachádzajú na povrchu nášho tela.

Potenie v noci

Nočné potenie môže mať množstvo príčin. Typické je najmä u mužov. V lete je s veľkou pravdepodobnosťou spôsobené teplotou vzduchu, ktorá sa často dostatočne nezníži ani v noci.

Medzi ďalšie príčiny nočného potenia patria aj akútne ochorenia (chrípka, angína a podobne) ale aj chronické ochorenia (hypoglykémia, spánkové apnoe, či hormonálne poruchy).

Potenie v noci zhoršujú látky ako kofeín, nikotín ale aj nadmerne korenené jedlá. Ak sa u vás nadmerné potenie objavuje, vyhýbajte sa týmto látkam. Dôležité je spať v dostatočne vyvetranej miestnosti. Uprednostňujte pyžamá z kvalitných, prírodných materiálov.

Ak potenie v noci trvá dlhodobo, vyhľadajte lekára, ktorý sa pokúsi odhaliť jeho príčinu.

Zhrnutie

Ak sa u vás vyskytlo zvýšené potenie z ničoho nič, mali by ste porozmýšľať o návšteve lekára. Môže sa jednať o ochorenie týkajúce sa endokrinných žliaz, ochorenia spojené s vysokým tlakom alebo cukrovku.

V prípade, že je nadmerné potenie chronické, pravdepodobne k nemu máte genetickú predispozíciu, si vyberajte kvalitné produkty, ktoré vám pomôžu bojovať s častým a intenzívnym potením.

Zistiť viac

DRICLOR - roztok na nadmerné potenie

  • antiperspirant, ktorý účinkuje dlhodobo (niekoľko dní)
  • znižuje nadmerné potenie, tým aj nepríjemný zápach
  • vhodný na všetky miesta, kde sa bežne aplikujú antiperspiranty, najmä podpazušie, ruky a nohy
  • vhodný pre mužov aj ženy

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×