Mykóza nechtov a nôh (onychomykóza/atletická noha)

Zdroj: 123rf.com

Mykózu môže byť ľahké získať, ale ťažké zbaviť sa jej. Obzvlášť to platí vtedy, ak vás postihla mykóza nechtov či nôh.

Popíšeme si príznaky, prečo mykóza vzniká, a aké preventívne opatrenia podniknúť, aby sa vám táto infekcia vyhýbala širokým oblúkom.

Mykózy nôh sa rozdeľujú na mykózy nechtov (onychomykóza) a mykózy kože na chodidlách (tinea pedis/atletická noha).

Najčastejší pôvodcovia onychomykóz na dolných končatinách sú:

  1. Dermatofyty – huby z rodu Trichophyton, Epidermophyton a Microsporum (až v 80 % onychomykóz)
  2. Non-dermatofyty (druhy oportúnne patogénnych vláknitých húb)
  3. Kvasinky (hlavne Candida albicans) – nechty nôh postihujú výnimočne

Mykóza nechtov

Mykóza nechtov (onychomykóza) je chronická infekcia nechtovej jednotky spôsobená mikroskopickými hubami. Jedná sa o neškodnú miestnu infekciu – preto sa lieči lokálne.

Mykóza nechtov je najčastejšie ochorenie nechtov (predstavuje 50 % všetkých chorobných zmien nechtov). V populácii je pomerne častá – potrápi 2 – 8 % ľudí.
Postihuje najmä nechty na nohách – až 4x častejšie ako na rukách.
Onychomykóza nôh postihuje predovšetkým dospelých, najmä staršie osoby. Deti bývajú infikované podstatne zriedkavejšie.

Nechtová jednotka sa skladá z nechtovej platničky, nechtového lôžka, koreňa nechta, podnechtového tkaniva ale aj tkanív v bezprostrednom okolí nechta.

Mykóza kože nôh

Tiež známa ako atletická noha (odborne tinea pedis digitalis). Najčastejšie ju spôsobujú huby Trichophyton rubrum a Epidermophyton.

Mykóza nôh je nákazlivá infekcia, ktorá vzniká medzi prstami na nohách. Môže sa rozšíriť aj na nechty a ruky (tzv. tinea manuum). Pacient pri nej pociťuje svrbenie. Mykóza nôh dobre reaguje na liečbu, ale často dochádza k jej recidíve (znovuobjaveniu).

Náchylnejší na vznik mykózy chodidiel a rúk sú najmä starší ľudia, diabetici, ľudia s poruchami prekrvenia dolných končatín, v prípade nadmernej potivosti nôh alebo ak sú nohy vo vlhkom prostredí počas dlhšej doby. Tiež v prípade, že často nosíte uzavretú a nepriedušnú obuv, ak ste športovci, no chytiť ju môžete aj na kúpalisku, v saune a vo verejných sprchách.

Mykóza nôh sa nazýva atletická noha, pretože často postihuje športovcov – najmä tých, ktorí sa venujú kontaktným športovým aktivitám. Vtedy totiž môže najľahšie dôjsť k priamemu kontaktu s pokožkou nakazeného jedinca.

Mykóza rúk

Zdroj: 123rf.com

Tinea manuum je nákazlivá plesňová infekcia rúk. Je celkom bežné, že ak máte tineu na nohe, prenesiete si ju aj na ruku. Môžete sa nakaziť aj od niektorých zvierat, vrátane psov, mačiek, kráv a ježkov.

Hlavným príznakom je červená, šupinatá, svrbiaca vyrážka, ktorá sa postupne zväčšuje. Infekcia sa zvyčajne objaví na dlani a môže sa rozšíriť na prsty a zadnú časť ruky.

Zvyčajne sa mykóza rúk dá liečiť doma pomocou topických liekov. Patrí medzi ne napr. bifonazol (krém Canespor), oxikonazol (krém Myfungar) a iné. Väčšinou sa tinea podarí vyliečiť do mesiaca.

V prípade, že vás trápi mykóza nechtov na rukách, odporúčame špeciálny prípravok BioBlock nechty na rukách. BioBlock je účinný pri mykotických ochoreniach rúk, kedy podporuje prirodzený rast a vzhľad nechtov, obmedzuje lámavosť a zachováva ich prirodzený lesk.

Ako rozlíšiť mykózu rúk a dermatitídu

Na prvý pohľad sú tieto dve ochorenia veľmi podobné. Ako ich rozlíšiť?

Tinea manuum má zvyčajne vyvýšené ostro ohraničené ložiská. Väčšinou mykóza rúk postihuje iba jednu ruku. Dermatitída zvyčajne omnoho viac svrbí. Ak si nie ste istí a podobné príznaky sa u vás objavili prvýkrát, navštívte lekára.

Príčiny

Väčšina mykóz nôh je spôsobená rôznymi hubami, ktoré patria do skupiny dermatofytov. Týmto hubám sa darí v uzavretom, teplom, vlhkom prostredí (aj preto sa bežne vyskytujú v sprchách, podlahách šatní a v okolí bazénov). Živia sa keratínom – bielkovinou nachádzajúcou sa vo vlasoch, nechtoch a na pokožke. Zriedkavo môže byť mykóza nôh spôsobená kvasinkami.

Atletická noha je mierne nákazlivá. Môže sa šíriť priamym kontaktom s infekciou a kožnými časticami, ktoré zostávajú na uterákoch, topánkach alebo podlahe. Taktiež ak ste už raz infikovaný, môžete si mykózu sami preniesť na inú časť tela (napríklad z nôh na ruky či nechty).

Príznaky

Mykóza nechtov a nôh môže u každého vyzerať inak.

Toto sú však najčastejšie príznaky mykózy:

Nechtová mykóza

Mykóza nôh

Atletická noha má viacero príznakov:

Prevencia mykóz

Existuje niekoľko opatrení, ktoré môžete podniknúť, aby ste predišli vzniku mykóz.

Základné rady, ktorých sa je treba držať:

Medzi preventívne opatrenia patria:

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Kedy navštíviť lekára

Ak máte na nohe vyrážku, ktorá nemizne ani po domácej liečbe, určite navštívte lekára.

Ak máte cukrovku, poraďte sa so svojím lekárom, ako postupovať (najmä ak spozorujete aj príznaky sekundárnej bakteriálnej infekcie: nadmerné začervenanie, opuch, či horúčka).

Nevyhnutne navštívte lekára ak:

Zhrnutie

Už viete, že atletická noha potrápi nielen atlétov.

Či už vás trápi mykóza nechtov, nôh, či mykóza na rukách, zvyčajne stačí zopár preventívnych zmien, aby ste zabránili jej návratu.

Avšak, onychomykóza je ochorenie, ktoré by ste nemali brať na ľahkú váhu. Bez liečby sa niekedy môže vyvinúť v závažnejšiu infekciu.

Prečítajte si nasledujúci článok, ak vás zaujíma prírodná a domáca liečba mykózy nechtov a nôh + lieky dostupné v lekárni.
Zistiť viac
Súprava pre ošetrenie atletickej nohy + zabránenie opätovnej infekcie

Obsah súpravy:

  • Ošetrovacie pero: jednoduchá aplikácia (pero dávkuje správne množstvo krému) bez dotýkania sa nôh. Rýchloschnúci krém zabraňuje rozmnožovaniu a prežívaniu huby.
  • Preventívny sprej do topánok: používa sa na čistenie obuvi kontaminovanej hubou, tým pomáha predchádzať opätovnej infekcii.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.