Mrľa detská (mrľa ľudská) – prenos, inkubačná doba, lieky

Zdroj: 123rf.com

Mrľa detská (synonymum je aj mrľa ľudská) je parazit, ktorý sa najčastejšie vyskytuje u detí v kolektívoch ako sú jasle alebo škôlka. Prenos z dieťaťa na dospelého je možný. Liečiť sa musí aj okolie nakazeného dieťaťa.

Ak zistíte, že má vaše dieťa mrle, nevyhnutná je liečba liekmi. Aké lieky to sú, a či existujú aj nejaké domáce recepty zistíte nižšie.

Mrľa detská

Mrľa detská (mrľa ľudská, Enterobius vermicularis) je parazit dlhý približne 12 mm. Usídľuje sa v hrubom čreve, zvyčajne u detí. Mrľa sa prisaje ústnym otvorom o stenu čreva, kde sa živí bunkami a rôznymi črevnými baktériami.

Inkubačná doba mrle detskej je približne 14 dní.

Príznaky

V noci mrľa detská (samička) vylieza do okolia konečníku, kde kladie vajíčka. Práve to spôsobuje charakteristické svrbenie v oblasti análneho otvoru, ktoré radíme medzi príznaky mrle ľudskej. V stolici sú niekedy parazity viditeľné aj voľným okom.

Medzi ďalšie príznaky mrle detskej patria:

V niektorých prípadoch sa môže ako komplikácia objaviť zápal pohlavných orgánov. Mrľa ľudská sa môže preniesť aj do pošvy. Okrem svrbenia sa mrľa v pošve prejaví výtokom a zápalom.

Prenos

K prenosu mrle detskej dochádza tak, že pri škrabaní sa na prsty prenášajú vajíčka. Tie sa potom napríklad pri hre prenesú do úst, prípadne iného súrodenca alebo člena rodiny.

Liečba mrle detskej

Základom v liečbe mrle detskej sú lieky. Najčastejšie sa využíva Vermox (liečivo mebendazol). Lekára sa opýtajte, či sa bude liečiť prevenčne celá domácnosť, alebo len dieťa. Ak je svrbenie v oblasti konečníka veľmi intenzívne, je možné používať aj protisvrbiace a upokojujúce krémy.

Aby sa zabránilo opakovanému nakazeniu, je dôležité vyprať posteľnú bielizeň na vysokej teplote, ideálne s antibakteriálnym práškom. To isté platí pre spodné prádlo, uteráky a iné oblečenie, ktoré bolo nosené.

Prevencia

Je veľmi dôležité, aby si dieťa osvojilo hygienické návyky, obzvlášť v čase ochorenia. Dieťaťu často umývajte ruky, zabráňte tomu, aby si ich vkladalo do úst. Po toalete je samozrejmosťou dôkladné umytie rúk. Deti môžete tomuto zvyku učiť už v čase chodenia na nočník.

Domáca liečba pri mrle detskej

Ak sa chcete vyhýbať parazitom v tráviacom trakte, často by ste mali konzumovať cesnak, cibuľu a mrkvu. Tieto potraviny sú vhodné už aj pri samotnom nakazení, pretože majú antiparazitický účinok.

Medzi ďalšie vhodné potraviny a koreniny patria: kokosový olej, ľanové semiačka a klinčeky, jablčný ocot prípadne palinový čaj.

Vyhýbať by ste sa mali sladkostiam.

Zhrnutie

Mrľa ľudská je parazit vyskytujúci sa hlavne u detí, no nevyhnú sa mu ani dospelí. Medzi typický príznak patrí svrbenie v oblasti konečníka počas noci. Avšak až u 1/3 nakazených sa neobjavujú žiadne príznaky parazitickej infekcie.

Liek na mrľu detskú (a iné parazity v tráviacom trakte) je Vermox. Je možné, že ho nebude užívať len dieťa, ale celá rodina. Zníži sa tým riziko prenesenia na iných členov a predĺženia času liečby.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×