Svrbenie hlavy a lupiny vo vlasoch – čo na ne pomáha?

Zdroj: 123rf.com

Svrbenie hlavy a lupiny sú veľmi frekventovaný problém. Podľa niektorých zdrojov lupiny postihujú až 50 % dospelej populácie. Nejedná sa len o estetický a kozmetický problém, ako sa mnohí domnievajú. Neliečené lupiny môžu poškodiť stav pokožky a vlasov.

Ako efektívne riešiť svrbenie hlavy? A čo na lupiny? Zistíte v článku:

Čo sú to lupiny?

Lupiny sú útvary na vlasovej pokožke hlavy, ktoré vyvoláva kvasinka Malassezia. Vrchná vrstva pokožky (epiderma) sa príliš rýchlo obnovuje, čím sa na pokožke vytvárajú lupiny.

Rozlišujeme viaceré formy lupín. Lupiny môžu byť:

Typickým príznakom, ktorý sa vyskytuje pri lupinách je svrbenie pokožky na hlave. Škrabaním sa pokožka ešte viac podráždi, následne sa môže infikovať. Vtedy hovoríme o sekundárnej infekcii.

Prečo vznikajú lupiny a svrbenie hlavy?

K rozvoju lupín a svrbenia hlavy dochádza z viacerých príčin. Vplyv má stres, znečistené životné prostredie a hormóny. Lupiny nevznikajú ako následok nedostatočnej hygieny, no pri neumytých a neučesaných vlasoch sú viditeľnejšie.

Naopak, pri pravidelnom umývaní a česaní vlasov dochádza k čiastočnému odstraňovaniu lupín a zmierneniu svrbenia hlavy. Pri lupinách alebo sklonom k svrbeniu hlavy si však dôkladne vyberajte, akú vlasovú kozmetiku používate. Tá lacnejšia a nekvalitná môže lupiny zhoršovať.

Faktorom pre rozvoj lupín je aj chlad. V zime je naša pokožka, vrátane vlasovej, namáhaná nízkymi teplotami. Tým sa stáva suchšou, čo zvyšuje riziko lupín. Preto sa u ľudí vyskytujú najmä v zime. Naopak slnečné žiarenie pomáha pri eliminovaní lupín a svrbenia hlavy.

Zdroj: 123rf.com

Svrbenie hlavy a lupiny u detí

U novorodencov a malých detí sa často vyskytuje tzv. mliečna chrasta. Lupiny sú žltkasté, mastné a nalepené na pokožke hlavy. Objavujú sa hlavne okolo druhého mesiaca po narodení. Stav je prechodný a trvá niekoľko týždňov až mesiacov. Vlásky a pokožku jemne masírujte, čím pomôžete mechanicky odstrániť lupiny vo vlasoch. Ak by problém pretrvával, pediater dieťaťu predpíše olej s obsahom kyseliny salicylovej, ktorý sa aplikuje na vlásky a pokožku.

Vedeli ste, že…

Lupiny vo vlasoch sa vyskytujú aj pri ochorení s názvom seboroická dermatitída. Vlasy a vlasová pokožka majú sklony k rýchlejšiemu masteniu, tvoria sa lupiny a pokožka svrbí. Pri seboroickej dermatitíde sa lupiny môžu vyskytovať aj mimo vlasov, napríklad na obočí. Seboroická dermatitída súvisí s kvasinkami, ktoré sa prirodzene vyskytujú na pokožke hlavy, pri tomto ochorení sú však premnožené. Na lupiny sú náchylnejší aj ľudia s ekzémom, psoriázou a tinea capitis. Zo systémových ochorení sú to pacienti s Parkinsonovou chorobou a imunodeficientní pacienti.

Čo na lupiny a svrbenie hlavy?

Čo je dobré na lupiny?

V šampónoch na lupiny a svrbenie hlavy by mali byť obsiahnuté niektoré z týchto účinných látok:

Šampóny používajte dovtedy, kým svrbenie hlavy a lupiny vo vlasoch neodznejú. Podľa závažnosti stavu následne zvoľte len udržiavacie kúry, ktoré zabránia opakovanému výskytu. Šampóny je dobré striedať, pretože každý má iné zloženie a účinné látky.

Vždy si prečítajte návod na použitie, niektoré šampóny je nevyhnutné nechať pôsobiť po dobu 5 minút, iné je možné opláchnuť ihneď.

TOP 4 prípravky

Ako sa zbaviť lupín a svrbenia hlavy?

Pomôcť by vám mohli tieto šampóny:

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • vhodný pre ľudí s normálnymi až mastnými vlasmi
  • zmierňuje svrbenie a odstraňuje lupiny
  • používa sa 2 – 3x týždenne
  • nechá sa pôsobiť po dobu 3 minút
Cena: 14.79 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • priaznivá cena za kvalitnú značku
  • vhodný pre podráždenú, citlivú pokožku
  • nechať pôsobiť po dobu 1 minúty
  • ideálne používať s maskou z rovnakej rady
Cena: 14.29 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • pre suché lupiny mužov aj žien s citlivou pokožkou hlavy
  • redukuje svrbenie 
  • účinné látky: climbazol, priocton olamin, polidocanol
  • vďaka šetrnému zloženiu sa môže používať denne
Cena: 12.19 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • registrovaný ako liek, obsahuje liečivo ketokonazol
  • antimykotický účinok
  • vhodný pre deti od 12 rokov a dospelých
  • vhodný aj na seboroickú dermatitídu a pityriasis capitis
Cena: 9.99 €

Pred použitím šampónu proti lupinám a svrbeniu hlavy sa snažte mechanicky odstrániť časť lupín. Tak dôjde k lepšiemu účinku prípravkov a efekt po umytí bude viditeľnejší.

Rady pre ľudí s lupinami

  • Stres výrazne zhoršuje stav lupín, dbajte preto na psychohygienu.
  • Ak máte mastné vlasy, umývajte si ich denne.
  • Vlasom s lupinami pomáha aj slnečné žiarenie, nie však v rizikových hodinách medzi 11 – 15:00.
  • Dbajte o to, aby ste v strave prijímali dostatok zinku, vitamínov B a zdravých tukov (oriešky, semienka, avokádo, ryby).
  • Z alternatívnej liečby sa odporúča tea tree olej. Jeho účinnosť je však otázna a u niektorých ľudí vyvoláva alergické reakcie alebo podráždenie pokožky, preto ho najskôr vyskúšajte na malej časti pokožky.

Kedy zvýšiť pozornosť

Ak sa u vás vyskytujú príznaky ako intenzívne začervenanie, masívne svrbenie hlavy a vypadávanie vlasov, prípadne opuch vyhľadajte lekára. Mohlo by sa jednať o iné ochorenie, ktoré je nutné liečiť inak ako šampónom. To isté platí aj v prípade, že po dlhodobom používaní vyššie spomenutých produktov nebadáte zlepšenie stavu.

Zhrnutie

Lupiny vo vlasoch nie sú len kozmetickým problémom. Vyskytujú sa pri rôznych ochoreniach. Častejšie sa s nimi stretávajú ženy, a to hlavne kvôli rôznym zmenám hladín hormónov, ktorými si prechádzajú. Svrbenie hlavy a lupiny môžu byť dočasné, u niektorých ľudí sa však jedná o dlhodobý problém. Lokálna liečba šampónmi je efektívna, vyžaduje si však trpezlivosť, výsledky nemusia byť viditeľné ihneď.

Zistiť viac

PantheHair šampón proti lupinám 200 ml

  • šampón odstraňuje lupiny a obmedzuje tvorbu nových
  • zamedzuje vypadávaniu a lámaniu vlasov
  • zlepšuje kvalitu vlasov a dodáva im lesk

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×