Liečba a hojenie rán (čo je dobré na rýchle hojenie?)

Zdroj: 123rf.com

Bežné odreniny, úrazy a pády sa stanú z času na čas každému. Ak máte deti, určite ste sa stali expertom na rôzne obité kolená, lakte, rozbité ústa a modriny. Pooperačné a mokvajúce rany sú ďalšia špecifická kategória.

V našom článku vám prinesieme pár overených rád pre rýchle hojenie rán, ako liečiť hnisavé rany ale popíšeme si aj metódu vlhkého hojenia rán.

Otvorená rana a jej hojenie

Otvorená rana je poranenie, spôsobené vonkajším faktorom, ktorý poškodí kožu. Takmer každý v živote bude mať aspoň menšiu otvorenú ranu. Ich liečba nie je náročná ani zdĺhavá, no nemali by ostávať bez ošetrenia.

Medzi najčastejšie príčiny otvorených rán patria:

Hojenie rán

Hojenie je fyziologický proces, pri ktorom sa obnovuje funkcia a vlastnosti kože. Dochádza k nemu spontánne, no určitými prostriedkami môžete hojenie zefektívniť, vyhnúť sa zápalom a škaredým jazvám.

Lokálne maste a krémy na hojenie rán môžu byť pre niektorých ľudí alergénmi (jedná sa hlavne o atopikov s citlivou pokožkou). Preto ak sa po nanesení krému vyhádžete alebo je pokožka inak podráždená, prestaňte ho používať.

Čo robiť, keď sa poraníte?

  1. Pred tým, ako začnete ranu ošetrovať, si umyte ruky. Ak nemáte k dispozícii tečúcu vodu, poslúžiť vám môžu dostupné dezinfekcie na ruky vo forme gélu alebo vlhkých utierok. Ak máte k dispozícii zdravotnícke latexové rukavice, použite ich. Týmito opatreniami zabránite zbytočnému riziku zanesenia baktérii do čerstvej rany.
  2. Ak rana krváca, jemne ju zatlačte (čím zastavíte krvácanie). Pri malých rezných ranách a odreninách tento krok nie je potrebný, lebo nedochádza k výrazným stratám krvi a zrážacie faktory sami krvácanie zastavia.

Dezinfekcia rany

Následne ranu umyte pod tečúcou vodou, prípadne použite mydlo na okolie rany (nie priamo do rany). Ranu umývajte aspoň po dobu 5 minút, aby sa odstránili všetky nečistoty. Na dezinfekciu nepoužívajte peroxid vodíka ani inú dezinfekciu na báze alkoholu, lebo by mohli pokožku ešte viac poškodiť (a spomaliť jej hojenie).

Ak potrebujete ranu vyčistiť, lebo došlo k úrazu v špinavom prostredí, použite napríklad Septonex. Osobne sa mi osvedčil aj Betadine, ktorý vôbec neštípe (neobsahuje alkohol), a teda je vhodný aj pre deti.

Rýchle hojenie rán

Po dôkladnom vymytí a prípadnej dezinfekcii je vhodné ranu ošetriť, aby ste sa vyhli hnisavej a mokvajúcej rane.

Maste a krémy nemusíte používať na všetky rany, tie malé sa vyliečia aj bez nich. No nanesením urýchlite samoregulačné hojivé účinky kože a celý proces liečby bude kratší.

  1. Kalciová masť je overená klasika, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácej lekárničke. Pokožku regeneruje a zvlhčuje, čím urýchľuje jej hojenie.
  2. Na ošetrovanie rán je výborný aj krém Bionect, ktorý obsahuje kyselinu hyalurónovú. Použiť ho môžete na rôzne akútne, ale aj chronické rany. Rovnako ako kalciová masť ranu zvlhčuje, a zabraňuje tak neželanému vysušovaniu.
  3. Na rýchle hojenie rán je ako doplnková liečba vhodný liek Wobenzym. Užíva sa vnútorne (ako systémová enzymoterapia). Obsahuje proteolytické enzýmy, ktoré tlmia zápaly a opuchy, a tak sa podieľajú na rýchlejšom hojení. Je vhodný aj na pooperačné stavy, opuchy po úrazoch a stavy, kedy je prítomný zápal. Skracuje čas liečby aj komplikovaných poranení a úrazov.

Ak je to potrebné, ranu zalepte, prípadne obviažte. Leukoplast vymieňajte minimálne raz denne alebo vždy vtedy, keď je vlhký alebo špinavý.

A čo odstraňovanie leukoplastov?

Musí byť bolestivé? Je lepšie pomaly ich stiahnuť alebo to urobiť rýchlo?

Odborné stránky tvrdia, že najmenej bolestivé je pomalé, opatrné odliepanie leukoplastu. Ak je leukoplast príliš pevne prilepený na kožu, ponorte ju na chvíľku do teplej vody alebo priložte vlhký obklad. V prípade, že sa leukoplast nachádza na mieste, kde je ochlpenie, trhajte ho v smere rastu chĺpkov.

Chrasty, ktoré sa tvoria v procese hojenia sami neodtŕhajte, nechajte ich prirodzene odpadnúť. Vyhnete sa tak škaredým jazvám, ktoré by sa vám pri odtŕhaní mohli utvoriť.

Vlhké hojenie rán

Vlhké hojenie sa v súčasnosti považuje za modernú liečbu rán. Svoje pomenovanie dostalo podľa toho, že v oblasti rany sa udržuje zvýšená vlhkosť.

Táto forma liečby je efektívna pri všetkých druhoch rán, no obzvlášť pri veľkých ranách, na ktoré sa používajú antibiotické masti a krémy.

Princíp vlhkého hojenia rán

Základom vlhkého hojenia je to, aby bola rana zakrytá nepriepustnou vrstvou. Tým sa zabezpečí dostatočná vlhkosť v okolí rany a zároveň sa zabráni stratám minerálov a vlhkosti.

Nepriepustná vrstva tiež ochráni ranu pred vonkajšími nečistotami. V mieste hojenia vzniká stála teplota, čo vedie k rýchlejšiemu hojeniu a rana je menej bolestivá. Vo vlhkom prostredí je znížené pH, čo bráni baktériám rozmnožovať sa. Následne dôjde k aktivácii ozdravujúcich samočistiacich enzymatických procesov. To, že je v rane málo kyslíka je paradoxne pozitívne – kožný epitel sa v takomto prostredí rýchlejšie regeneruje.

Prípravky určené na vlhké hojenie

  1. Pri použití metódy vlhkých rán sa používajú náplaste ako Hydrocoll alebo HydroTac, ktoré obsahujú polopriepustnú vrstvu z polyuretánu. Pri vlhkom hojení rán sa náplaste nevymieňajú tak často, ako pri klasickom hojení, takže ich spotrebujete menej.
  2. Akutol hydrogél je sprej, ktorý sa používa na vlhké hojenie akútnych rán (popáleniny, odreniny), ale aj chronických rán (bércové vredy, dekubity). Neobsahuje žiadne parabény.
  3. Ďalší kvalitný produkt je gél Unigel Apotex, ktorý skráti čas hojenia akútnych aj chronických rán. Unigel je vhodný na vlhké hojenie rán, lebo v nich udržuje vlhkosť.

Prírodná liečba rán

Už múdre bylinkárky si prikladali na rany rôzne bylinky – napríklad skorocel, nechtík alebo harmanček. Preto by sme ani my nemali zabúdať na silu fytoterapie a využívať ju aj pri hojení rán.

My vám odporúčame tieto produkty:

Liečba pooperačných rán

A čo robiť v prípade, že chcete urýchliť hojenie pooperačných rán?

Niektoré z vyššie uvedených krémov a mastí sú vhodné len na drobné poranenia.

Avšak, tieto môžete bezpečne použiť aj na hojenie rán v pooperačnom období:

  1. Bionect – obsahuje kyselinu hylaurónovú, chráni ranu pred vysychaním
  2. Unigel Apotex – urýchľuje hojenie akútnych aj chronických rán, chráni pred infekciou a absorbuje krv a sekréty z rany
  3. Activon Tube – antibakteriálny Manuka med, vhodný aj na otvorené rany ako prírodná liečba rán po operácii
Často sa ako doplnková liečba odporúča liek Wobenzym. Podieľa sa na rýchlejšom hojení pri pooperačných a poúrazových stavoch. Znižuje opuchy, zápaly, a preto je pri rekonvalescencii po operáciách veľmi nápomocný.

Ak sa liečba komplikuje

Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, navštívte lekára, mohlo by sa jednať o mokvajúcu alebo zapálenú ranu:

Neodkladnú lekársku starostlivosť vyhľadajte aj vtedy, ak rana krváca viac ako 20 minút, prípadne je natoľko veľká, že ju bude potrebné zašiť.

Zhrnutie

Malé aj väčšie rany si vyžadujú základné ošetrenia. Niektoré otvorené rany ľahko ošetríte doma, no tie závažnejšie si môžu vyžadovať šitie alebo iný lekársky zákrok.

Dôkladnou dezinfekciou zabránite vzniku hnisavých rán. Na urýchlenie hojenia existujú viaceré masti a krémy, aj tie s prírodným zložením.

Zistiť viac

Bionect krém na rany

  • obsah kyseliny hylaurónovej
  • vhodný na akútne aj chronické rany (rezné rany, popáleniny, vredy, pooperačné rany)
  • na ranu nanesiete tenkú vrstvu krému 2x denne

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×