Kyselina hyalurónová: Aké má účinky? Pre koho je vhodná?

Kyselina hyalurónová sa používa vnútorne (na pitie alebo tablety) alebo na vonkajšie použitie, najmä na tvár v kozmetike

Zdroj: unsplash.com

Kyselina hyalurónová je prirodzenou súčasťou každého ľudského tela. Nachádza sa v pokožke, kĺboch ale aj očiach. Produkcia kyseliny hyalurónovej vekom klesá, po 40. roku života máme v tele už len približne polovičné množstvá ako pred 40. rokom.

V súčasnosti je rozšírené používanie kyseliny hyalurónovej – či už vnútorne (na pitie alebo tablety) alebo na vonkajšie použitie najmä na tvár v rôznych kozmetických produktoch. Kto môže benefitovať z užívania kyseliny hyalurónovej? Pomôžeme vám zorientovať sa v produktoch s jej obsahom.

Kyselina hyalurónová – telu vlastný polysacharid

V našom organizme sa nachádza približne 15 g kyseliny hyalurónovej. Je nevyhnutná pre udržiavanie vlhkosti v pokožke a udržuje vodu vo vnútri bunky, čím dochádza k tvorbe gélovitej štruktúry. V kĺboch zabezpečuje rýchlejšiu tvorbu nových buniek, čo je veľmi prospešné pre chrupavky a synoviálnu tekutinu.

Kyselina hyalurónová má tri formy:

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý si treba pri kyseliny hyalurónovej všímať je veľkosť jej molekúl. Podľa toho sa delí na:

Obidve sú pre pokožku priaznivé, každý typ však preniká do iných vrstiev kože. Vysokomolekulárna kyselina ostáva vo vrchnejších vrstvách kože, nízkomolekulárna preniká do vnútornejších vrstiev.

Vlastnosti a účinky kyseliny hyalurónovej

Z celkového množstva kyseliny hyalurónovej sa v tele až polovica z toho nachádza v pokožke. Kyselina hyalurónová je vo všetkých tkanivách viazaná na vodu. Jej množstvo v tele klesá starnutím, výrazne ju však znižuje aj pôsobenie škodlivého ultrafialového žiarenia zo Slnka, fajčenie alebo znečistené prostredie.

Pri vnútornom užívaní kyseliny hyalurónovej, napríklad pití, ale aj pri jej vonkajšom používaní na pleť sa pleť stáva jemnejšia, hydratovanejšia a vláčnejšia.

Zmierňuje sa viditeľnosť jemných vrások, pomáha aj pri dermatitíde a pri začervenaní pleti. Nezabúdajte, že kyselina hyalurónová nedokáže vyhladiť hlboké vrásky. Dávkovanie pri účinkoch na pleť by malo byť v perorálnych prípravkoch 120 – 240 mg po dobu minimálne jedného mesiaca, ideálne však dlhodobo. Na tvár by ste mali kyselinu hyalurónovú aplikovať v rôznych produktoch 1 – 2 x denne, ideálne na vlhkú pleť. Ak by sa kyselina hyalurónová aplikovala na suchú pleť, mohlo by dôjsť k jej väčšej dehydratácii.

Vlastnosti kyseliny hyalurónovej môžeme využiť aj pri prevencii alebo podpornej liečbe ochorení kĺbov a chrupaviek. Zvlhčujúci efekt je najvýraznejší v miestach kĺbových spojení – pri dostatočnej vlhkosti sa kosti o seba nešúchajú, tým pádom nie sú tak stuhnuté a bolestivé. Z užívania kyseliny hyalurónovej môžu najviac benefitovať ľudia s osteoartritídou, najmä vo veku medzi 40 – 70 rokom života. Dávkovanie v týchto indikáciách je 80 – 200 mg kyseliny hyalurónovej denne.

Vedeli ste, že…

Pri bolestiach kĺbov sa v niektorých prípadoch kyselina hyalurónová aplikuje na postihnuté miesto (na kĺby) injekčne. Štúdie na túto tému sa však rôznia. Síce dochádza k zmierneniu bolesti v postihnutom mieste, injekcie kyseliny hyalurónovej majú aj niektoré vedľajšie účinky, ktoré sú však vo väčšine prípadov spojené so samotným vpichom, nie s účinnou látkou. O ich vhodnosti vás bude bližšie informovať lekár.

Menej známy, no veľmi významný je efekt kyseliny hyalurónovej pri liečbe povrchových zranení. V takomto prípade sa množstvo potrebnej kyseliny hyalurónovej v rane zvyšuje, a keď ju telu dodáte (napríklad topicky vo forme krému) urýchlite hojenie. Je potvrdené, že kyselina hyalurónová v mieste rany zmierňuje zápal, pomáha tlmiť bolesť a má aj protibakteriálne účinky.

Produkty s kyselinou hyalurónovou za dobrú cenu

Na trhu je v súčasnosti veľa produktov s obsahom kyseliny hyalurónovej. Aj keď niektoré produkty uvádzajú, že obsahujú čistú kyselinu hyalurónovú, vo väčšine prípadov to znamená kyselinu hyalurónovú vo vysokej koncentrácii. Produkt si vyberajte na základe toho, na aký problém alebo prevenciu ho potrebujete. Vysoká cena nemusí byť vždy odrazom najvyššej kvality. Pozorne čítajte v akej forme sa daná kyselina hyalurónová nachádza a aké pomocné látky sú v produkte obsiahnuté.

Kyselina hyalurónová na pitie

Medzi najpredávanejšie tekuté kyseliny hyalurónové patrí určite HYALURMED Číra kyselina hyalurónová. Má síce o niečo vyššiu cenu, avšak so zárukou kvality. 1 ml kvapiek na pitie obsahuje 12 mg kyseliny hyalurónovej. Výrobca odporúča nasledovné dávkovanie: prvý mesiac sa užívajú 3 ml denne, počas druhého mesiaca sa užívajú 2 ml denne a udržiavacia dávka na tretí a prípadne ďalšie mesiace je 1 ml kyseliny hyalurónovej denne.

Kyselina hyalurónová – tablety

HEPATICA KYSELINA HYALURÓNOVÁ obsahuje 70 mg hyaluronátu sodného – nízkomolekulárnej kyseliny hyalurónovej v 1 tablete. V tejto forme kyselina hyalurónová zvyšuje synoviálnu elasticitu, je prospešná pre pokožku pomáha udržiavať jej optimálne hladiny v tkanivách, kde je potrebná. Užíva sa 1 tableta denne, ideálne 30 minút pred jedlom.

Kyselina hyalurónová na tvár

Nami vyskúšaný a pravidelne používaný je produkt VICHY MINERAL 89. Obsahuje vodu Vichy, kyselinu hyalurónovú a minerálne zložky. Konzistenciou je ľahký, nezanecháva na pleti pocit mastnoty, rýchlo sa vstrebáva. Vhodný na všetky typy pleti, aj ako báza pod make-up.

VITAL PLUS ACTIVE JALkozmetické ampulky na tvár s kyselinou hyalurónovou a s rastlinnými kmeňovými bunkami. Táto kyselina hyalurónová sa aplikuje na vyčistenú pleť a krk ráno a večer. Po 10 – 15 minútach aplikujte váš denný krém.

Zhrnutie

Kyselina hyalurónová je telu vlastná látka, ktorá našla svoje uplatnenie v kozmetickom a lekárskom odvetví. V estetickej dermatológii sa používa ako výplň a hydratácia pier. Nezabúdajte však, že takéto zákroky patria do rúk lekára. Pri užívaní kyseliny hyalurónovej sa jej efekt prejaví na koži ale aj kĺboch. Kyselina hyalurónová v produktoch je účinnejšia v prípade, že je v kombinácii s kolagénom. Výhodou kyseliny hyalurónovej je jej minimum nežiaducich účinkov, vysoká tolerancia aj na citlivej pokožke a jej vhodnosť užívať ju aj dlhodobo.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×