Kŕče v nohách – zažili ste ich počas spánku, po športe alebo v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Kŕče v nohách sú pomerne bežný jav a mnohí sme sa s nimi stretli práve v noci počas spánku. Mnohé ženy sa im nevyhnú ani v tehotenstve. Zvyčajne nesignalizujú závažné ochorenie.

Svaly pri kŕčoch zostanú stuhnuté a bolestivé. Najčastejšie sa objavujú v lýtkach, no pomerne bežné sú aj v stehnách alebo chodidlách.

V článku si prečítate aké príčiny môžu mať kŕče v nohách a tiež aká je pomoc a liečba tohto problému.

Čo je príčina pre kŕče v nohách?

Nie u všetkých kŕčov je jasná ich príčina. V prípade, že je príčina neznáma, hovoríme o idiopatických kŕčoch. Existuje pár predpokladov o tom, prečo ku nim môže dochádzať.

Tieto mechanizmy môžu viesť ku idiopatickým kŕčom:

Sekundárne kŕče v nohách sú následkom rôznych ochorení alebo ich príznakom.

Rizikovým faktorom pre vznik kŕčov v nohách sú napríklad:

Svalový kŕč (odborne aj spazmus) je náhla a rýchla kontrakcia (skrátenie svalu). Dĺžka takejto kontrakcie je rôzna – od pár sekúnd po niekoľko minút. 

Ku skracovaniu svalov prirodzene dochádza starnutím. Preto sú starší ľudia náchylnejší na svalové kŕče v nohách. Aj skrátené šľachy môžu mať podobný účinok.

Kŕče v nohách a ich príznaky

Ak kŕče trvajú viac ako 10 minút, alebo sa objavia po tom, ako ste si spôsobili ranu, ktorá prišla do kontaktu s pôdou alebo hrdzavým predmetom, vyhľadajte lekára. Mohlo by sa jednať o bakteriálnu infekciu – tetanus. Nebezpečné kŕče môže vyvolať aj expozícia ortuťou alebo olovom. 

Liečba kŕčov v nohách

Liečba závisí od toho, aká je príčina. Ak kŕče spúšťa nejaké ochorenie, primárne sa lieči toto ochorenie. Následne by malo dôjsť k vymiznutiu príznakov kŕčov. Kŕče v nohách v tehotenstve sú pomerne bežné a zväčša prirodzene ustúpia po pôrode.

Pri silných kŕčoch vám lekár môže predpísať myorelaxanciá (lieky uvoľňujúce tonus svalov, t.j. svalové kŕče).

Na idiopatické kŕče v nohách sa ako pomoc volí liečba analgetikami (napríklad paracetamol alebo ibalgin) a magnézium. Na trhu sú dostupné viaceré výživové doplnky a lieky s obsahom magnézia.

Sú to napríklad tieto tabletky:

Magnézium sa nachádza v bohatom zastúpení aj v orechoch a semienkach, preto je vhodné zaradiť ich do svojho stravovania.

V tehotenstve sa ženy sa musia o užívaní magnézia poradiť so svojim lekárom. 

Kŕče v nohách sa dajú riešiť aj nefarmakologicky

Na rýchlu pomoc pri kŕčoch v nohách slúžia aj cviky.

Záver

Kŕče v nohách sa môžu u vás vyskytnúť počas spánku, po namáhavej fyzickej aktivite ale aj v tehotenstve, prípadne vo vyššom veku. Vo väčšine prípadov sa nejedná o závažný stav a samovoľne odoznejú po jednoduchých cvikoch. Ako pomoc môžete použiť aj lieky a výživové doplnky, napr. tabletky na kŕče s obsahom magnézia. Ak sú kŕče dlhšie, prípadne sa môže jednať o tetanus, bezodkladne vyhľadajte lekára.

Zažili ste už brnenie a mravčenie v nohách? Možno ste zvedaví, čo s tým môžete urobiť. Zistite, aké choroby a zdravotné stavy môžu byť zodpovedné za tŕpnutie nôh a prstov na nohách.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×