Syndróm karpálneho tunela – koho karpálny tunel ohrozuje najčastejšie?

Aké má príznaky? Čo pomáha? Aká je jeho liečba?

Zdroj: 123rf.com

Syndróm karpálneho tunela vzniká najčastejšie u ľudí, ktorí opakovane presiľujú oblasť zápästia monotónnym, opakujúcim sa pohybom – napríklad klikaním myšou. Ohrozenejšie sú ženy, ale vyskytuje sa aj u mužov.

Karpálny tunel vie byť pomerne bolestivý, bolesti sa objavujú aj v noci. V článku si prečítate, aká je liečba karpálneho tunela a účinné cviky, ktoré pomáhajú zmierňovať príznaky karpálneho tunela.

Čo je to syndróm karpálneho tunela?

Anatomicky je karpálny tunel úzka oblasť medzi predlaktím a dlaňou, v ktorej sa nachádzajú nervy, šľachy a cievy. Dôležitou súčasťou karpálneho tunela je prístredný nerv (nervus medianus), ktorý prechádza až z ramena, smerom cez predlaktie až do oblasti dlane. Z vonkajšej strany karpálneho tunela sa nachádzajú rôzne kosti ruky.

Syndróm karpálneho tunela je vcelku bežné ochorenie. Dochádza k nemu vplyvom dlhodobého namáhania zápästného svalu, cez ktorý prechádza prístredný nerv. Ide o jeden z najdôležitejších nervov v ruke a pri syndróme karpálneho tunela je stlačený, alebo inak mechanicky poškodený. Samotný tunel sa zužuje, synovie prestávajú plniť svoju funkciu (lubrikácia okolia), dochádza k opuchu a bolestivosti.

Rizikové faktory pre vznik karpálneho tunela

Ako sme už spomínali v úvode článku, karpálny tunel sa častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. Stretávame sa s ním viac u ľudí vyššieho veku, no v dnešnej dobe nie je výnimkou ani u mladých ľudí – najmä u tých, ktorí v práci vykonávajú stereotypný pohyb. Medzi rizikové faktory vzniku karpálneho tunela radíme aj genetiku. Ak sa karpálny tunel vyskytoval u vašich rodičov, máte vyššiu pravdepodobnosť, že naň ochoriete aj vy.

Karpálny tunel sa u žien zvykne objaviť aj počas obdobia tehotenstva. Z ochorení sú na syndróm karpálneho tunela náchylní ľudia s diabetom (cukrovkou), reumatoidnou artritídou a s ochoreniami štítnej žľazy.

Karpálny tunel a jeho stupne

Pre karpálny tunel sú charakteristické tieto stupne:

  1. stupeň karpálneho tunela – len občasné príznaky, bolesť nie je chronická
  2. stupeň karpálneho tunela – viditeľné zmeny na EEG, svalová slabosť, častejšie sa objavujúce príznaky ako tŕpnutie a bolesť
  3. stupeň karpálneho tunela – intenzívne príznaky, svaly atrofujú, výrazné zmeny na EEG

Príznaky karpálneho tunela

Pre karpálny tunel sú charakteristické tieto príznaky:

Vedeli ste, že…

Príznaky syndrómu karpálneho tunela sa u mnohých ľudí prejavujú najmä v noci. Jednou z príčin je to, že počas noci je často naše zápästie ohnuté, čím sa zvyšuje tlak na nervy v oblasti ruky. Počas dňa je bolesť najsilnejšia najmä pri činnostiach ako telefonovanie, práca na počítači, držanie knihy a podobne.

Diagnostika

Prvým krokom v diagnostike karpálneho tunela bude vaša anamnéza, so zvýšeným dôrazom na pracovnú anamnézu. Následne sa zvykne prevádzať takzvaný Tinelov test, ktorého princípom je poklepanie kladivkom po časti ruky a pozorovanie nervových reflexov.

Ďalšou terapeuticko-diagnostickou metódou je podanie lokálneho anestetika, najčastejšie v kombinácii s kortikosteroidmi. Ak po týchto liekoch bolesti krátkodobo ustúpia, pravdepodobne ide o syndróm karpálneho tunela.

Poslednou užitočnou diagnostickou metódou je elektromyografia (EMG), počas ktorej sa posudzuje štruktúra a funkcia prístredného nervu.

Liečba karpálneho tunela

Liečba karpálneho tunela je stále vcelku nejednotná. Jedným z možných dôvodov je to, že na diagnostike a liečbe ochorenia sa podieľa viacero lekárskych špecializácii – všeobecný lekár, neurológ, chirurg, rehabilitačný lekár a podobne.

V liečbe karpálneho tunela sú možné dve metódy:

  1. konzervatívna
  2. chirurgická

Vo všeobecnosti však platí, že čím skôr sa ochorenie diagnostikuje a začne liečiť, tým je liečba úspešnejšia a menej invazívna.

Čo pomáha na karpálny tunel?

Prvým krokom, ktorý sa používa v liečbe je oddych a nepresiľovanie ruky. Veľa pacientov tomuto opatreniu nedôveruje, avšak v liečbe má kľúčovú úlohu. Na znehybnenie miesta sa môžu použiť aj špecializované zdravotnícke pomôcky – dlahy alebo ortézy.

Lieky

Pri intenzívnej bolesti sa používajú analgetiká (lieky tlmiace bolesť), často aj z radu opiátov, napríklad liečivo tramadol. Vhodné sú aj nesteroidné antiflogistiká, ktoré okrem zápalu tiež tlmia bolesť (liečivá ako ibuprofen a diklofenak). U niektorých pacientov sa používajú liečivá s protikŕčovým (antikonvulzívnym) účinkom – karbamazepín. Ak je to nevyhnutné, lekár môže zvoliť aj liečbu steroidmi (prednizón, methylprednisolón, triamcinolón).

Liečba bez liekov

Čo ešte pomáha na karpálny tunel?

Užívanie vitamínov B a rehabilitácia. Nižšie nájdete aj zopár cvikov, ktoré si môžete skúsiť aj sami doma.

Ak ochorenie nie je liečené, tlak na prístredný nerv sa zvyšuje a môže dôjsť k závažnejším poškodeniam.

Operácia karpálneho tunela

Operácia karpálneho tunela patrí medzi nenáročné operácie, prevádza sa len v lokálnej anestéze a endoskopickou formou chirurgie, ktorá nie je invazívna. Pred operáciou je nevyhnutné na čas obmedziť prítok krvi do oblasti ruky. Väčšina pacientov ide domov ešte v deň operácie, hovoríme teda o jednodňovej chirurgii.

Zdroj: 123rf.com

Cviky na karpálny tunel

Tieto cviky by vám mohli pomôcť:

Zhrnutie

Syndróm karpálneho tunela je ochorenie, ktoré je častou chorobou z povolania. Náchylnejšie sú naň najmä ženy. Medzi bežné príznaky syndrómu karpálneho tunela patrí tŕpnutie, mravenčenie ruky, bolesti sa objavujú najmä v noci. Prevencia je nevykonávanie stereotypných pohybov zápästia, a ak sa im nie je možné vyhnúť, venujte pozornosť cvikom na karpálny tunel, ktoré môžu slúžiť aj ako prevencia.

Zistiť viac

B-Komplex Super Forte 100 tabliet

  • unikátny komplex vitamínov B 
  • vitamíny B sa užívajú pri rôznych neurologických poruchách, okrem iného aj pri tŕpnutí prstov alebo pri syndróme karpálneho tunela
  • tieto vitamíny skupiny B sú dôležité pre udržanie normálnej funkcie tkanív a pre správne fungovanie nervového systému

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×