Jačmeň na oku: Čo je to? Ako prebieha liečba jačmeňa v oku?

Zistite, aké sú príznaky jačmeňa a ako mu predchádzať. Kedy je nevyhnutné navštíviť očného lekára?

Zdroj: pixabay.com

Jačmeň je časté ochorenie oka, pri ktorom je zapálené horné alebo dolné viečko. Ochorenie je sprevádzané bolestivosťou, zhoršením videním a výtokom z oka. Medzi najčastejšiu príčinu, ktorá vyvolá jačmeň na oku zaraďujeme bakteriálnu infekciu.

V článku nájdete informácie o tom, aká je efektívna liečba a prevencia jačmeňa na oku a aké zásady treba dodržiavať pri tomto infekčnom ochorení.

Jačmeň na oku – hnisavý zápal oka

O diagnóze jačmeň (odborne hordeolum) hovoríme vtedy, keď sa upchajú povrchové žľazy viečka a vzniká bakteriálna infekcia. Najčastejšou baktériou, ktorá jačmeň spôsobí je Stafylococcus, v niektorých prípadoch sa môže jednať aj o Streptococca. Bakteriálny pôvodca jačmeňa je zodpovedný za to, že jačmeň v oku môže byť infekčný (a teda môže sa prenášať napríklad v rodine), nebýva to však v každom prípade infekcie.

Príčiny vzniku

Príčiny, prečo sa žľaza na viečku upcháva sú rôzne. Vyvolávateľom môže byť napríklad prach, zvyšky make-upu ale aj tuk. Na rozvoj ochorenia má vplyv aj stres a hormonálne zmeny. Jačmeň na oku sa tvorí nezávislé od veku, objavuje sa aj u detí.

Príznaky jačmeňa

V počiatočných fázach ochorenia sa na hornom alebo dolnom viečku v blízkosti očnej buľvy vytvorí malá, červená hrčka. Postupom času môže byť jačmeň v oku bolestivý. Ideálne je, aby sa liečba začala hneď v tomto počiatočnom štádiu, kým ochorenie ešte nie je rozvinuté. Oko postihnuté jačmeňom môže rezať, slziť alebo môžete mať pocit cudzieho predmetu v oku.

Po zopár dňoch sa na vrchu červenej hrčky objaví žltý vrcholček naplnený hnisom. Jačmeň v žiadnom prípade nevytláčajte ani sa nesnažte hnis inak odstrániť. Baktérie, ktoré sa v ňom nachádzajú by mohli vyvolať ešte rozsiahlejšiu infekciu.

U niektorých ľudí sa môže jačmeň prejaviť aj intenzívnejšími prejavmi, napríklad:

Čo dodržiavať pri ošetrovaní oka

V terapii očných ochorení musíme vo všeobecnosti dodržiavať viaceré pravidlá. Aj zdravé oko je náchylné na infekcie a vyžaduje si veľmi hygienické zaobchádzanie. Pri chorom oku je zvýšená hygiena na mieste.

  1. Oka sa nikdy nedotýkajte neumytými rukami.
  2. Vždy do oka používajte len očné produkty a nevkladajte tam žiadne iné predmety.
  3. Produkty, ktoré sú určené na aplikáciu do oka musia byť označené ako sterilné.
  4. Nikdy nepoužívajte kvapky a masti do oka po záruke spotreby a dodržujte maximálny čas použitia od otvorenia.

Liečba jačmeňa na oku

Liečbu je nevyhnutné zahájiť čo najskôr. V prvej fáze je dobré oko dezinfikovať a vyplachovať, vhodné kvapky na jačmeň v okuOCUflash alebo Phyteneo Occusept.

Večer pred spaním je ako liečba dobré aplikovať dezinfekčnú masť, ktorá na povrchu oka vydrží pôsobiť o niečo dlhšie a efektívnejšie ako kvapky. Odporúčame vám napríklad klasickú antiseptickú očnú masť Ophthalmo-septonex

Nevyhnutnou súčasťou liečby jačmeňa oka je prikladanie teplých obkladov. Použiť môžete napríklad sterilné gázy alebo uteráčik (predtým ho však vyžehlite). Textílie môžete namočiť do pripravených záparov z očianky alebo harmančeka. Teplé obklady prikladajte na postihnuté oko pravidelne viackrát za deň, na oku ho nechajte po dobu 5 – 10 minút.

Počas toho, ako sa u vás vyskytuje jačmeň nepoužívajte očný make-up a nenoste kontaktne šošovky. Šošovky, ktoré ste nosili tesne pred tým, ako sa u vás objavil jačmeň v oku treba zlikvidovať. Dobrou správou je, že adekvátne liečený jačmeň neohrozuje funkcie oka.

Kedy je nevyhnutné navštíviť očného lekára?

Očného lekára by ste mali vyhľadať v prípade, že sa jačmeň na oku nezlepšuje po 1 – 2 dňoch samoliečby alebo v prípade, že sú príznaky ochorenia intenzívne. Varovným príznakom je aj to, keď sa zápal dostane aj do iných častí tváre, napríklad na líce alebo krk.

Oftalmológ vám pravdepodobne predpíše antibiotické kvapky (masť) prípadne kortikoidy. K redukcii zápalu dôjde oveľa rýchlejšie ako pri samoliečbe.

Vedeli ste, že…

Pri dlhodobom jačmeni, ktorý už nereaguje na liečbu kortikoidmi a antibiotikami sa prevedie malý chirurgický zákrok, zväčša priamo v ambulancii očného lekára. Zákrok nie je bolestivý, pretože do miesta sa aplikuje lokálna anestéza a jačmeň sa chirurgicky odstráni.

Ako predchádzať jačmeňu?

Ak sa u vás jačmeň vyskytol v minulosti, je možné, že sa s ním ešte niekedy stretnete. Znížiť riziko jeho výskytu môžete dôslednou hygienou. V rodine by mal mať každý svoj uterák, ktorý sa používa výlučne na utieranie tváre. Pre ženy je taktiež dôležité vždy večer odlíčiť zvyšky make-upu.

Zhrnutie

Jačmeň na oku je zápalové (zvyčajne bakteriálne) hnisavé ochorenia oka. Objavuje sa na hornom ale aj dolnom viečku, z vonkajšej alebo vnútornej časti. Ochorenie je pomerne bežné, u jednej osoby sa môže vyskytnúť aj viackrát za život. Medzi rizikové faktory vzniku jačmeňa patria autoimunitné ochorenia, diabetes, stres, hormonálne poruchy, práca v prašnom prostredí a nedostatočné odstraňovanie make-upu.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×