Inkontinencia (únik moču) – prečo k nej dochádza a aká je prevencia?

Vyskytuje sa najmä v tehotenstve, ale aj u mužov. Aká je jej liečba?

Zdroj: 123rf.com

Téma inkontinencia je veľmi intímna a stále pomerne tabuizovaná. Aj v lekárni sa často stretávame s tým, že pacienti sa hanbia rozprávať o svojom úniku moču. Pravda je však taká, že s nejakou formou inkontinencie sa aspoň raz za život stretne 30 % mužov a až 50 % žien.

Viac o úniku moču, jeho príčinách a možnostiach liečby si prečítate v nasledujúcom článku.

Únik moču – prečo k nemu dochádza

Inkontinencia moču alebo únik moču je stav, pri ktorom človek stráca kontrolu nad vyprázdňovaním svojho močového mechúra, čo sa prejaví ako svojvoľný únik moču. Inkontinencia má rôzne stupne závažnosti.

Aké sú rizikové faktory rozvoja inkontinencie?

Únik moču v tehotenstve

S inkontinenciou sa v tehotenstve stretne až 30 % tehotných žien. Hlavnou príčinou je zväčšujúca sa maternica, ktorá tlačí na okolité orgány, vrátane močového mechúra. Aj samotné dieťatko vie niekedy pri pohyboch zatlačiť na močový mechúr, čo môže vyústiť do úniku moču. Vplyv na únik moču majú samozrejme aj hormóny, najmä relaxín, ktorý uvoľňuje svaly v oblasti panvy.

Prevenciou úniku moču v tehotenstve je zdravá životospráva. Pribratie je v tehotenstve samozrejmé a nevyhnutné, avšak nemalo by byť extrémne, pretože je potom tlak orgánov ešte väčší a riziko inkontinencie sa zvyšuje. Nakoľko je v tehotenstve bežné časté močenie, je vhodné piť tekutiny častejšie a v menších množstvách, aby sa močový mechúr nezaťažoval.

Únik moču po pôrode

Počas pôrodu sú svaly panvového dna a celé močové ústrojenstvo veľmi namáhané. Preto, ak sa u vás tesne po pôrode vyskytne inkontinencia, nejedná sa o žiadny závažný stav. U väčšiny žien dôjde spontánne k úprave tohto stavu najneskôr do šestonedelia.

Ak by však problém pretrvával, obráťte sa na vášho gynekológa. Závažnejšia forma inkontinencie hrozí najmä po dlhšom alebo komplikovanom pôrode, tiež u mamičiek s novorodencom s vyššou pôrodnou váhou.

Ako predchádzať úniku moču

Predchádzať úniku moču sa dá posilňovaním panvového dna. Jedná sa o takzvané Kegelove cviky – sťahujte svaly panvového dna (práve tie, ktoré používate pri močení). Výhodou Kegelových cvikov je to, že ich môžete robiť kdekoľvek a kedykoľvek si na ne spomeniete.

Cviky

Ako správne praktizovať Kegelove cviky:

Vedeli ste, že…

Okrem inkontinencie moču poznáme aj inkontinenciu stolice (inak aj fekálna inkontinencia, črevná inkontinencia). Táto forma inkontinencie je pre pacienta ešte náročnejšia ako únik moču. Únik stolice by sa dal prirovnať k silnejšej hnačke. Človek stráca kontrolu nad zvieračom análneho otvoru a stolica mimovoľne vyteká von. S inkontinenciou stolice sa stretávajú najmä starší ľudia, ľudia ktorí v minulosti prekonali nejaké poranenie análneho otvoru, ale aj pacienti s Alzheimerovou chorobou alebo demenciou. Sekundárne sa môže únik stolice rozvinúť aj u pacientov s postihnutím pohybového aparátu, ak kvôli spomaleniu pohybov nedokážu prísť na toaletu včas.

Liečba inkontinencie

V liečbe inkontinencie je dôležité, o ktorý stupeň inkontinencie sa jedná a aká je príčina úniku moču. Po správnej diagnostike vám lekár navrhne ten liečebný postup, ktorý je najvhodnejší na vašu formu úniku moču.

Režimové opatrenia v liečbe úniku moču

  • Keď cítite potrebu na toaletu, snažte sa vydržať ešte aspoň 10 minút. Týmto cvikom si močový mechúr zvyká na udržanie moču.
  • Vyskúšať môžete aj močenie na dvakrát. Prvýkrát sa snažte udržať aspoň malý objem moču, následne choďte na záchod napríklad o 10 minút.
  • Nastavte si režim, na záchod choďte každé 2 až 4 hodiny, aby si močový mechúr zvykol na pravidelné vyprázdňovanie.
  • Vyhýbajte sa alkoholu, kofeínu a silne kyslým jedlám. Pri nadváhe je vhodná aj redukcia hmotnosti.

Lieky na únik moču

Pri vážnejšej forme inkontinencie moču môže lekár predpísať lieky na recept. Najčastejšie sa používajú alfa blokátory, napríklad liečivá tamsulozín (Tamsulozin Teva, Mylan) alebo alfuzosín (Alfuzosin Sandoz, Mylan).

Druhým využívaným je liečivo mirabegron (liek Betmiga), ktorý sa tiež používa pri hyperaktívnom močovom mechúre, pri neschopnosti ovládať nutkanie na močenie a pri častom nutkaní na močenie.

U žien môžeme využiť aj lokálne pôsobiace krémy s obsahom estrogénov, ktoré dokážu upraviť tonus močovej rúry a vagíny.

Výživové doplnky vhodné pri úniku moču

Inkontinečné vložky a plienky

Inkontinenčné vložky sú vhodné pre pacientov s miernym až stredným únikom moču.

Pre pacientov s miernym až závažnejším únikom moču sú vhodné plienky.

Pre mobilných (chodiacich) pacientov sú vhodnejšie naťahovacie plienky (nohavičkové), pre imobilných pacientov sa zvyčajne odporúčajú plienky na zalepovanie, podobné detským plienkam. Vložky a plienky majú rôzne veľkosti a savosť.

Pri inkontinencii druhého a tretieho stupňa máte nárok na predpis týchto zdravotníckych pomôcok. Poukaz vám môže vypísať aj obvodný lekár, potrebuje však odporučenie špecialistu, napríklad gynekológa alebo urológa. Ak splníte kritéria, poisťovňa vám preplatí každý mesiac určité množstvo inkontinenčných vložiek alebo plienok.

Zhrnutie

Únik moču je téma týkajúca sa mužov aj žien. Medzi rizikové obdobia patrí tehotenstvo a obdobie po pôrode, ďalej počas menopauzy a po menopauze. U mužov sa únik moču objavuje najčastejšie vo vyššom veku, často je spojený s problémami s prostatou.

Aj keď je tento stav čiastočne obmedzujúci a vyžaduje si určité režimové opatrenia, nie je dôvodom na vyhýbanie sa spoločnosti. V dnešnej dobe existuje viacero možností, ako si s únikom moču poradiť – od výživových doplnkov, cez lieky, po pomôcky vhodné pri úniku moču až po operáciu. Nehanbite sa preto informovať u vášho odborného lekára, ktorý vás následne odporučí k špecialistovi. Čím skôr sa začne únik moču liečiť, tým lepšie sú vaše prognózy.

Zistiť viac

Incovenal comfort

  • extraky z byliniek (praslička, ľan, tekvica) + vitamín D3, vitamín C, horčík
  • na problémy s nedobrovoľným a samovoľným únikom moču
  • pomáha zvyšovať tonus svalstva panvového dna

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×