Horúčka a zvýšená teplota u detí – aká je normálna teplota? ako ju správne merať? Kedy podať lieky?

Zdroj: 123rf.com

Zvýšená teplota nie je samostatným ochorením. Jedná sa o príznak, ktorý sa vyskytuje pri viacerých detských chorobách ako bežné infekcie dýchacích ciest. Častá je aj teplota u detí zo zubov.

V článku si prečítate, kedy hovoríme o normálnej teplote a kedy o horúčke, kedy a aké lieky treba dieťaťu podať. Tiež zistíte, ako znížiť teplotu bez liekov, keď ich užitie nie je nevyhnutné.

Kde sa meria teplota + jej hodnoty

U detí máme viacero možností, ako zmerať teplotu:

U malých detí sa teplota často meria rektálne. Meranie teploty v konečníku patrí medzi menej príjemné, no poskytuje najpresnejšie hodnoty. Je však dôležité vedieť, že hodnoty pre rektálnu teplotu sú iné ako pri meraní axilárne (v podpazušnej jamke).

Moderné sú aj bezdotykové digitálne teplomery, ktoré sú však často nepresnejšie ako tie klasické. Pediatri zvyčajne odporúčajú používať bezdotykové teplomery najmä v noci, keď potrebujete skontrolovať zvýšenú teplotu spiacemu dieťaťu.

Spôsob merania Normálna teplota Zvýšená teplota Horúčka Hyperpyrexia
V konečníku do 37,5 °C 37,5 °C – 38,5 °C 38,5 °C – 41,5 °C nad 41,5 °C
Pod pazuchou do 37 °C 37 °C – 38 °C 38 °C – 41 °C nad 41 °C

Teplota prirodzene stúpa k večeru. Najvyššie hodnoty sú okolo 17-tej hodiny, najnižšie okolo 4-tej hodiny.

Zvýšená teplota u detí bez iných príznakov

Zvýšená teplota u detí bez iných príznakov (nie je sprevádzaná inými symptómami), môže mať viacero vysvetlení. Jedným z nich je to, že imunitný systém sa stretol s nejakým patogénom, no vysporiadal sa s ním a ochorenie sa nerozvinulo. Zvýšená teplota a horúčka sú obranné mechanizmy imunitného systému, ktoré hovoria o jeho aktivácii. To je aj dôvodom, prečo nie je nutné potláčať miernu teplotu liekmi.

Syndróm, kedy je u dieťaťa prítomná horúčka, no žiadne iné príznaky ochorenia sa neprejavia, sa nazýva aj horúčka neznámeho pôvodu. O tomto syndróme hovoríme vtedy, ak sa teplota dostane nad 38,3 °C a pretrváva po dobu jedného týždňa a dlhšie. Približne 50 % horúčok bez zjavných príznakov sa nakoniec rozvinie do infekčného ochorenia, najčastejšie dýchacích alebo močových ciest.

Kedy začať podávať lieky (antipyretiká)?

Veľa rodičov sa zľakne už mierne zvýšenej teploty a lieky podávajú aj keď to nie je nevyhnutné. Bežné odporúčania hovoria, že horúčku deťom znižujeme ak je vyššia ako 38,5 °C v podpazuší a 39 °C rektálne.

Dôležitejšie je však individuálne pristupovať k dieťaťu a nie sa striktne držať pravidiel – ak vidíte, že dieťa je nepokojné, plačlivé, nevie si oddýchnuť, podajte liek aj pri nižšej teplote.

Zdroj: 123rf.com

Vhodné lieky pri horúčke u detí

Najvhodnejšie je liečivo paracetamol, ktoré je dostupné vo viacerých liekových formách:

Okrem paracetamolu sa u detí pri horúčke používa aj liečivo ibuprofen, ktoré sa nachádza napríklad v lieku Nurofen pre deti. Je to liek vo forme jahodovej suspenzie, ktorá je vhodná pre deti od 3 mesiacov.

Ako znížiť teplotu u detí bez liekov?

Okrem liekov je vhodné dodržiavať aj určité zásady, ktorými dieťaťu môžete priamo znížiť teplotu alebo aspoň zmierniť jej príznaky.

Medzi režimové opatrenia pri teplote a horúčke u detí patria:

Zhrnutie

Zvýšená teplota a horúčka u detí sú bežným sprievodným javom pri mnohých detských ochoreniach. Nie je potrebné liekmi znižovať telesnú teplotu u detí hneď vtedy, ak vystúpi nad 37 °C. Vždy sa však riaďte dieťaťom a inými príznakmi, ktoré ho trápia (bolesť, diskomfort a podobne). Lekára vyhľadajte vždy, ak teploty u detí trvajú dlhšie ako dva, maximálne 3 dni, dieťa je dehydrované, teplota je spojená so zvracaním alebo silným kašľom.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×