Čo to je fóbia? Aké druhy fóbií poznáme?

Xenofóbia, agorafóbia, fotofóbia, či ochlofóbia: viete, čo znamenajú? Prečo nimi ľudia trpia?

Zdroj: 123rf.com

Veľká časť populácie sa stretáva s iracionálnym strachom z niečoho, čo u iných ľudí strach vôbec nevyvoláva. Fóbia môže vzniknúť ako následok stresujúcej situácie, vo väčšine prípadov sa však nedá určiť, čo presne vyvolalo u človeka konkrétnu fóbiu.

Existuje viacero druhov fóbií a každý má svoj špecifický názov, ktorý odzrkadľuje to, z čoho má človek konkrétne strach.

Čo je to fóbia?

Fóbia je veľmi silný pocit strachu zo situácie, predmetu, človeka alebo prírodného javu. Fóbiu od bežného (a v niektorých prípadoch aj prirodzeného) strachu odlišuje to, že narozdiel od strachu výraznejšie limituje fungovanie dotyčného. Pri fóbii napríklad dochádza ku zmene správania, k vyhýbaniu sa stres vyvolávajúcej veci a to aj v prípade, že to je nežiaduce alebo to postihnutému intenzívne komplikuje život.

Druhy fóbií

Psychiatrické guidelines v súčasnosti fóbie delia do viacerých podtypov:

V dnešnom článku sme sa rozhodli detailnejšie venovať dvom pomerne rozšíreným fóbiám, sú nimi agorafóbia a xenofóbia.

Agorafóbia – strach z verejných priestranstiev

Tento druh fóbie zahŕňa pocity úzkostného strachu, ktoré sú vyvolané miestami ako obchodné centrum, MHD, preplnené námestia a podobne. Postihnutý sa obáva, že z takéhoto miesta je únik komplikovaný a že v prípade potreby by mu nebola poskytnutá prvá pomoc.

Zaujímavosťou je, že napriek svojim výrazným obmedzeniam ktoré so sebou prináša, na agarofóbiu trpí výrazná časť populácie. Psychiatrické štatistiky uvádzajú, že príznaky agarofóbie sa vyskytnú až u 5 – 10 % populácie. K rozvoju dochádza v pubertálnom období až skorej dospelosti, symptómy majú najintenzívnejší charakter okolo stredného veku. Náchylnejšie na agorafóbiu sú ženy.

Xenofóbia

Definícia uvádza, že xenofóbia je chorobný strach z cudzieho. Slovo pochádza z gréčtiny, kde časť – xenos označuje niečo cudzie a phobia je strachom. Pod tým sa rozumie cudzí ľudia, predmety, situácie, miesta a podobne. V kontexte dnešnej globalizácie sa pod xenofóbiou rozumie najmä strach z cudzincov a cudzích kultúr. Xenofóbia je u mnohých ľudí úzko spojená s rasizmom. Na rozdiel od iných foriem fóbie, xenofóbia sa nelieči liekmi ale psychoterapiou, rozhovorom o príčinách xenofóbie a vzdelávaním.

A ako oddeliť xenofóbiu a rasizmus?

Kým pri xenofóbii hovoríme len o primárnom strachu z cudzích a iných ľudí, rasizmus už obsahuje myšlienku, že iný človek (rasa, farba pokožky, náboženstvo, národ….) je menejcenná ako iná, neprináležia jej rovnaké práva a má v spoločnosti iné, horšie miesto. Rasovo podmienené násilie je dlhodobo na vzostupe, rovnako ako na Slovensku, tak aj celosvetovo. Najúčinnejším spôsobom, ako predchádzať a eliminovať xenofóbiu a rasizmus je kvalitné vzdelanie, dialóg a postupné budovanie spoločnosti bez nenávisti. Slúžiť na to môžu rôzne formy kultúry, spoločenskovedných disciplín a v neposlednom rade osobný príklad.

Liečba fóbií

Dobrou správou pre všetkých fobikov je to, že fóbie patria medzi pomerne ľahko liečiteľné psychické ochorenia s dobrou prognózou. V závislosti od druhu a intenzity fóbie sa pri liečbe uplatňujú psychologické postupy, postupné a mierne vystavovanie spúšťaču fóbie (desenzibilizačná liečba fóbie), u niektorých ľudí sa môžu na preklenutie istého obdobia použiť aj lieky zo skupiny antidepresív alebo anxiolytík. Liečba fóbie je neúspešná len u malého počtu pacientov a zväčša sa jedná o tých ľudí, ktorí majú pridružené aj iné psychické ochorenia.

Zhrnutie

Fóbie sú pomerne často sa vyskytujúce duševné ochorenia. Aspoň raz za život sa nejaká forma fóbie vyskytne u  12 % populácie. Zlou správou je, že menej ako 10 % z tých, u ktorých sa fóbia objaví, vyhľadajú odbornú pomoc. Fóbie sú vo väčšine prípadov ľahko zvládateľné psychoterapiou, obzvlášť kognitívno-behaviorálnou. U niektorých ľudí je však fóbia tak silná, že je nevyhnutná aj farmakoterapia. Tá by sa vždy mala kombinovať aj s vhodnou formou psychoterapie.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×