Dojčenie: ako správne kojiť? (+polohy pri kojení)

Kojenie nemusí byť nepríjemné. Prečítajte si, ako správne dojčiť a aké poznáme polohy pri kojení:

Zdroj: 123rf.com

Napriek tomu, že dojčenie je veľmi prirodzené, prvorodičkám (ale aj maminkám, ktoré už pred tým kojili) je dobré priblížiť techniky dojčenia. S kojením by sa malo začať pomáhať už v pôrodnici. Na každom oddelení sú prítomné laktačné sestry, ktoré zvyčajne maminkám ukážu, ako správne kojiť.

Ak ste si všetky informácie, ktoré vám v pôrodnici dali nezapamätali, prípadne vás zaujíma, aké polohy pri kojení poznáme, či ako správne kojiť, prečítajte si náš dnešný článok.

Ako správne kojiť?

Na začiatku sa pri kojení môže objaviť viacero problémov

Všetky tieto situácie sú riešiteľné a správne kojenie a vhodné polohy im môžu predchádzať.

Ako na dojčenie?

Laktačné poradkyne sa zhodujú, že základom správneho kojenia je dobré prisatie bábätka.

  1. Pred dojčením si vždy umyte ruky, aby ste eliminovali riziko zanesenia baktérii do oblasti bradavky a dvorca.
  2. Následne bábätko uchopte tak, aby bol váš trup čo najbližšie k dieťaťu.
  3. Nad kojené dieťa sa nenakláňajte, dieťa prikladajte k prsníku, nie naopak.
  4. Palcom a ukazovákom chyťte oblasť dvorca.
  5. Novorodencom treba niekedy ľahko ústočká pootvoriť, neskôr sa vytvorí sací reflex a dieťa si nájde bradavku samé.
  6. Celá bradavka a veľká časť dvorca by mala byť v ústach dieťaťa. Takto správne prisaté bábätko je pripravené na dojčenie.

Ako dlho trvá dojčenie?

Ako často a ako dlho by malo jedno dojčenie trvať je individuálne. U novorodenca sa však odporúča prikladanie aspoň každé dve hodiny. Časté prikladanie k prsníku dieťatku pomôže vybudovať sací reflex a taktiež zvyšuje produkciu mlieka. Dĺžka dojčenia je tiež v závislosti od potreby, v priemere trvá od 5 – 45 minút.

Zdroj: 123rf.com

Polohy pri kojení

Správnu polohu na dojčenie si vyberáte sama podľa intuície, s prihliadnutím na váš fyzický komfort. Vo všeobecnosti môže byť pre ženy po sekcii kojenie náročnejšie, pretože je dojčenie o niečo bolestivejšie. Najbežnejšie je kojenie v týchto polohách:

Okrem polohy pri dojčení je taktiež podstatné aj samotné prostredie – ubezpečte sa, že máte dosť fyzickej pohody vy aj vaše bábätko. Na začiatku je najlepšie kojiť v úplne tichom prostredí, aby ste si vytvorili puto (bonding), spoznali potreby dieťaťa a tiež počuli, či mlieko prehĺta.

Vedeli ste, že…

LANSINOH Vankúš na dojčenie

Veľkou pomôckou na kojenie sú takzvané kojace vankúše. Zabezpečia vám aj dieťatku dostatočný komfort pri dojčení a viete si ho upraviť podľa aktuálnej dojčiacej polohy.

A ako využiť kojaci vankúš mimo kojenia?

Zložením do tvaru U z neho urobíte hniezdo pre bábätko, v ktorom sa bude cítiť skoro ako v maternici. Použiť ho môžete aj ako zátarasu na kraj postele. Ak nemáte kojaci vankúš použiť môžete aj obyčajný vankúš, prípadne poskladanú deku.

Zhrnutie

V článku ste zistili, ako správne kojiť:

Na kojenie existuje viacero polôh a základom je komfort matky a dieťaťa. Existuje však zopár zásad, ktoré by sa mali dodržiavať – hlavička bábätka musí byť fixovaná, kojaca matka by nemala pri kojení pociťovať bolesť a taktiež to, že prsník sa neprikladá k dieťaťu ale dieťa k prsníku. Okrem polôh pri dojčení je dôležité aj prostredie ale aj strava, ktorú matka prijíma a ovplyvňuje kvalitu materského mlieka.

Ako si byť istý, že dieťatko sa dosť nasýtilo?

Po kojení neplače, pokožka dieťatka je ružová a vlhká, má pravidelnú stolicu a priberá na váhe. Ak máte problémy s dojčením novorodenca, rozhodne vám odporúčame využiť službu laktačnej poradkyne – napríklad na stránke mamila.sk

Tip na článok:
Čo by nemala jesť dojčiaca matka? Aká strava je vhodná? Zistíte v článku ? Stravovanie počas dojčenia: Čo jesť a čo nejesť?

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×