Časté močenie – aké má príčiny u mužov a u žien? Prečo sa vyskytuje v noci?

Zdroj: 123rf.com

Časté močenie môže mať viacero príčin. U mužov vo vyššom veku sa môže jednať o problémy s prostatou, ženy sú náchylnejšie na zápaly močového mechúra.

Frekventované návštevy toalety môžu byť fyziologický stav, keď človek jednoducho vypil veľa tekutín. No zároveň môže byť príznakom ochorenia ako je napríklad cukrovka. Je preto dôležité, aby sa časté močenie posudzovalo v kontexte viacerých faktorov.

Príčiny častého močenia

Frekvencia, s akou niekto chodí na záchod je individuálna a závisí od viacerých faktorov. Za normálne sa považuje močenie v intervaloch každé dve hodiny. Bežné je vylúčenie 1,5 – 1,8 litra moču za jeden deň.

Zadržiavanie moču nie je zdravé, preto ak cítite potrebu, choďte na záchod čo najskôr. Močový mechúr dokáže udržať až 600 ml, no nie je dobré ho zbytočne preťažovať.

Časté močenie u žien – pravdepodobne cystitída

Zápal močového mechúra (cystitída) je bakteriálne ochorenie, ktoré vo väčšine prípadov vyvolá baktéria E. coli. Tá sa nachádza v našom tráviacom trakte a na povrchu niektorých slizníc. Močové cesty však musia byť sterilné. Ak sa tam E. coli prenesie (napríklad pri sexe, nesprávnom utieraní oblasti análneho otvoru a podobne) vyvoláva zápal. Príznaky zápalu močového mechúra sú pálenie pri močení, časté močenie, bolesť v podbrušku.

Miernejšie formy cystitídy sa liečia voľnopredajnými doplnkami s obsahom brusníc a urologickým čajom. Ak však príznaky pretrvávajú dlhšie ako 24 hodín, prípadne je prítomná teplota alebo krv v moči, je nevyhnutné zahájiť antibiotickú liečbu (ktorú predpíše lekár). Hoci sa cystitída častejšie vyskytuje u žien, môže sa objaviť aj u mužov a detí.

Časté močenie u mužov (ochorenia prostaty)

Zväčšovanie prostaty s vekom je fyziologický jav, u niektorých mužov sa však rozvinie až do ochorenia benígna hyperplázia prostaty. Ochorenie je typické častým močením, ktoré pacienta budí aj v noci. Muži však majú pocit, že sa nevyprázdnili úplne. Návštevy záchoda sú preto frekventované.

Rakovina prostaty sa v počiatočných fázach tiež prejavuje aj častým močením.

Časté močenie v noci

Stav, pri ktorom sa človek v noci často budí kvôli potrebe močenia sa nazýva noktúria. Noktúria je jedným z významných faktorov, pre ktorý majú ľudia problém s nespavosťou. Vo veľkej miere sa vyskytuje u starších ľudí.

Za normálne sa považuje, ak potrebujete ísť na záchod maximálne 1x za noc. Pri vyššej frekvencii už hovoríme o nadmernom močení počas noci. Časté nočné močenie sa vyskytuje u diagnóz ako infekcia močového mechúra, ochorenia prostaty, rakovina, hyperaktívny močový mechúr, problémy so zvieračom, ale aj vysoký tlak krvi a neliečený diabetes.

Nočné pomočovanie, najčastejšie u detí, je enuréza. Vo väčšine prípadov nemá ochorenie psychický pôvod, sú zaň zodpovedné funkčné alebo organické poruchy, napríklad nedostatok hormónu vazopresínu.

Časté močenie v tehotenstve

Ku častému močeniu v tehotenstve dochádza vplyvom hormónov ale aj rastom maternice, ktorá tlačí na močový mechúr. U niektorých žien sa časté močenie objaví hneď na začiatku tehotenstva, u iných až posledné mesiace pred pôrodom.

Cukrovka (diabetes mellitus)

Medzi prvé príznaky cukrovky patrí aj časté močenie. U pacientov s cukrovkou je prítomný intenzívny smäd a následne nadmerné vylučovanie vody.

Jednoduchou diagnostickou metódou je zmeranie hladiny glukózy v moči. U zdravých ľudí sa glukóza v moči vôbec nenachádza, u ľudí s cukrovkou obličky glukózu nedokážu odfiltrovať.

Diabetes insipidus (úplavica močová)

Pri tomto ochorení je vylučovanie moču až na úrovni 3 litre za 24 hodín. Pri diabetes insipidus chýba (alebo je nedostatočný) hormón s názvom antidiuretický hormón, ktorého funkciou je koncentrovanie moču.

Lieky

Diuretiká sú lieky, ktoré sa používajú na zníženie tlaku krvi, glaukómu alebo na liečbu opuchov. Fungujú tak, že zapríčinia zvýšené vylučovanie moču cez rôzne mechanizmy. Medzi bežných predstaviteľov patria liečivá ako furosemid a hydrochlorothiazid.

Zhrnutie

Ak sa u vás vyskytuje nadmerné močenie, je nevyhnutné navštíviť lekára, aby bola stanovená presná diagnóza. Liečba je rôzna, od antibiotík pri zápale močového mechúra cez liečbu alfa-1 blokátormi pri ochoreniach prostaty až po antidiabetiká pri cukrovke. Pacientom s častým nočným močením sa odporúča aj zmena režimunepite pred spaním, vyhýbajte sa alkoholu, káve a kofeínu, ktoré zvyšujú objem moču.

TIP:

Prečítajte si, aké má zápal močového mechúra príznaky a ako si s nim poradiť doma.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×