Bolesť zubov: Čo pomôže na bolesť zuba?

Aké má príčiny? Aké lieky na bolesť zubov sa používajú?

Zdroj: pixabay.com

Takmer každého dospelého človeka už v živote postretla bolesť zubov. Patrí medzi tie nepríjemnejšie a intenzívnejšie formy bolesti, skoro nikdy nevymizne sama a je nevyhnutné vyriešiť jej príčinu.

Čo nás v skutočnosti bolí, keď nás bolí zub? Sú to nervy, ktoré sa nachádzajú v jeho okolí. Nervy v okolí zuba môžu byť podráždené a citlivé z viacerých dôvodov – bežný je napríklad zápal zubu alebo kaz. Zuby nás môžu potrápiť aj vtedy, keď ste sa pohybovali v prievane.

Z čoho sa skladá zub

Zuby sú nevyhnutnou súčasťou ústnej dutiny. Poznáme dva typy zubov, ktoré sú prispôsobené anatomicky aj funkčne na konkrétne obdobie človeka. U malých detí hovoríme o mliečnych zuboch, ktorých je 20. V približne 6. roku života sa chrup mení na dospelý, trvalý chrup, tvorený 32 zubmi.

Zub sa skladá z týchto častí:

Podľa vrstiev sa zub skladá z:

Bolesť zubov a jej formy

Najčastejšou príčinou bolesti zubu je zápal drene. Zápal zubnej drene je následok neliečeného zubného kazu. V dreni nachádza množstvo nervových zakončení a ciev, a je bohato prepojená receptormi s ostatnými časťami zuba. Práve to je príčinou, prečo je zápal takej malej oblasti tak bolestivý.

Príčiny

Bolesť zuba môže mať rôznu intenzitu – od miernej až po silnú, intenzívnu bolesť.

Okrem vyššie spomenutých prípadov sa bolesť zuba môže vyskytnúť aj ako následok poranenia ústnej dutiny alebo pri problémoch s kĺbmi sánky.

Lieky na bolesť zubov

Bolesť  zubu by sme mali tlmiť len dočasne, do návštevy zubného lekára, ktorý určí príčinu a následne zvoli vhodný postup liečby. Na tlmenie bolesti zubov sa používajú analgetiká. Je však dôležité zvoliť to správne, pretože niektoré majú rôzne kontraindikácie a liekové interakcie.

Voľnopredajné lieky na bolesť zubov sú:

Vedeli ste, že…

Okrem liekov proti bolesti pri zápalových ochoreniach týkajúcich sa zubov môže užiť aj liek Wobenzym. Komplex enzýmov má okrem iného aj protizápalové účinky, čo sa v niektorých prípadoch môže odzrkadliť aj na menšej bolestivosti zuba. Wobenzym môžete užívať aj po väčších chirurgických zákrokoch, napríklad extrakcia osmičky a podobne.

Zhrnutie

Nepríjemná bolesť zubu alebo zubov raz za čas potrápi každého. Vždy signalizuje nejaký iný problém, či už je chronický alebo akútny. Lieky na tlmenie bolesti zubov by ste mali preto používať len na preklenutie obdobia, kedy dôjde k ošetreniu príčiny, najčastejšie kazu. Analgetické lieky môžete využiť aj po ošetrení zuba, kedy môže byť prechodne citlivejší.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×