Bolesť ucha – príčiny, domáca liečba, vhodné lieky + čo na bolesť uší u detí?

Zdroj: 123rf.com

Bolesť ucha nás vie poriadne potrápiť. Patrí totiž medzi tie intenzívnejšie formy bolesti a je pomerne nepríjemná. Veľmi často sa bolesť ucha vyskytuje u detí, práve pre ich anatomické odlišnosti ucha. Úplne sa jej však nevyhnú ani dospelí.

Viete, po akých aktivitách je bolesť ucha najpravdepodobnejšia? Aké voľnopredajné lieky na bolesť si môžete kúpiť v lekárni bez predpisu? A aká domáca liečba na bolesť uší naozaj funguje?

Keď bolí ucho

Na začiatok je dôležité napísať, že bolesť ucha sa vyskytuje vo väčšine prípadov len v jednom uchu. Len v niektorých prípadoch sú postihnuté obe uši.

Príznaky

Bolesť je buď konštantná, alebo sa objavuje na určitý čas a potom vymizne. Najsilnejšia je práve ostrá bolesť ucha, objavuje sa však aj tupá bolesť.

Bolesť môže byť spojená s pocitom svrbenia, napätia a pocitom horúčosti. Pri bolesti môžete mať tiež pocit zaľahnutia v uchu, ktorý je špecifický pri zmene tlaku (rýchla zmena nadmorskej výšky, napríklad na lanovke alebo v lietadle).

Príznaky infekcie

V niektorých prípadoch infekcií ucha sa môže objaviť aj dočasné zhoršenie sluchu alebo dočasná strata sluchu.

Pri infekcii vám z ucha môže vytekať hnis.

Bolesť ucha u detí

Malé deti nevedia popísať bolesť, a preto infekcie a bolesť ucha spoznáte aj podľa iných príznakov:

Prečo sú deti náchylnejšie na bolesť uší?

Anatomické rozdiely ucha detí, ktoré spôsobujú, že sú náchylnejšie na bolesti a infekcie ucha sú:

Príčiny bolesti ucha

Najčastejší dôvod bolesti uší je infekcia.

Infekcia

Podľa toho, v ktorej časti ucha sa infekcia nachádza rozlišujeme tieto infekcie:

  1. infekcia vonkajšieho ucha
  2. infekcia stredného ucha
  3. infekcia vnútorného ucha

Zjednodušene by sa dalo povedať, že čím hlbšie je infekcia, tým intenzívnejšie sú príznaky a ochorenie je závažnejšie.

Neliečené infekcie môžu postupovať – dostanú sa z vonkajšie ucha do stredného a následne do vnútorného ucha. Rizikové je, že vnútorné ucho je blízko mozgu a infekcia sa môže preniesť aj tam.

Bolesť ucha z vody

Infekcie vonkajšieho ucha spôsobuje napríklad plávanie. Bolesť ucha sa objaví u citlivých ľudí po dlhšom pobyte vo vode. V studenej vode ste náchylnejší na prechladnutie a podchladenie oblasti uší. V teplej vode sa naopak rýchlo množia rôzne baktérie a vírusy.

Ako prevenciu bolesti ucha po kúpaní môžete používať napríklad Fytofontana Aurecon Dry spray. Denaturovaný lieh, ktorý je obsiahnutý v prípravku urýchli vyparovanie vody z uší. Aplikuje sa do uší po akomkoľvek styku s vodou (napríklad po plávaní, kúpaní, sprchovaní).

Objekty v uchu

Medzi ďalšie príčiny infekcie vonkajšieho ucha patrí nosenie načúvacích pomôcok, používanie ušných tyčiniek, head setov a podobne.

Prievan a klimatizácia

V lete pri častom používaní klímy a otvorených oknách sa objavuje bolesť ucha z prievanu. Vyhýbajte sa preto vetraniu na kríž a pri ceste autom si nastavte klímu na adekvátnu teplotu. Ak neviete ovplyvniť to, že ste v prievane, uši si chráňte šatkou alebo štopľami do uší na to určenými.

Respiračné ochorenia

Infekcie stredného ucha sú zvyčajne spojené s ochoreniami dýchacieho traktu. Hnis a hlien, ktorý sa hromadí za ušným bubienkom sa stane zdrojom nákazy. Pri veľmi akútnych ochoreniach dýchacieho traktu môže infekcia prejsť až do vnútorného ucha.

Liečba bolesti ucha

Pri bolestiach ucha existuje viacero domácich receptov – niekto používa alkoholové štráfiky, iní používajú ocot a podobne. Nie všetky domáce rady sú však bezpečné. Ak liečba nevyžaduje antibiotiká, pomoc nájdete aj v niektorých bežne dostupných potravinách.

Ako domáca liečba bolesti ucha sa odporúča:

A čo ocot a bolesť ucha?

Aj keď doteraz nie sú dostupné žiadne štúdie, ktoré by to potvrdzovali, ocot sa bežne používa pri bolestiach uší. Účinnou látkou je v tomto prípade kyselina octová, ktorá má antibakteriálne, virostatické a antimykotické účinky. Pri používaní octu do ucha sa odporúča rozriediť si ho v pomere 1:1 s teplou, nie vriacou vodou. Takto pripravené kvapky môžete nakvapkať priamo do ucha alebo na ušný štráfik. 

Prospešné sú aj teplé alebo studené obklady, hydrogén peroxid a špeciálne cvičenia krkom, ktoré uvoľnia tlak v uchu.

Lieky na bolesť ucha

Ak nedôverujete prírodným receptom, prípadne je infekcia pokročilejšia, siahnite po týchto overených liekoch:

Od bolesti môžete užiť klasické lieky s obsahom ibuprofénu alebo paracetamolu. Vo forme sirupov alebo čapíkov sú vhodné aj pre malé deti. Pri bakteriálnych infekciách vám lekár predpíše lieky ako napr. lokálne antibiotiká vo forme kvapiek alebo systémové vo forme tabliet.

Čo na bolesť ucha u detí?

Zhrnutie

Bolesť uší je nepríjemný stav, ktorý má viacero príčin. Najčastejšie sa jedná o bakteriálne alebo vírusové infekcie. Objaviť sa však môže aj po úraze, pri uviaznutí cudzieho predmetu v uchu, pri zmene tlaku, nahromadení ušného mazu a podobne. Často sa bolesť ucha objaví u detí, najmä kvôli anatomickým rozdielom uší v porovnaní s dospelými.

Nie všetky ušné infekcie vyžadujú liečbu antibiotikami, niekedy si vystačíte s domácimi receptami a voľnopredajnými liekmi. Ak je však infekcia pokročilá, lekár vám predpíše antibiotiká, ktorých užívanie je nevyhnutné. Neliečené ušné infekcie by mohli prejsť hlbšie a spôsobiť závažnejšie ochorenia, prípadne stratu sluchu. Preto ich nepodceňujte.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×