Bolesť ucha u detí – aká je príčina bolesti ucha + prvá pomoc?

Zdroj: 123rf.com

Zápal a bolesť ucha u detí je častou príčinou návštev detských lekárov, ale aj pohotovosti. Bolesti ucha patria medzi intenzívne bolesti a ak sa zápal nelieči, môžu postupovať do vnútornejších častí ucha.

Ako postupovať pri bolesti ucha u detí? Kedy je nevyhnutné navštíviť lekára a kedy si vystačíte s voľnopredajnými prípravkami, ale aj iné dôležité informácie nájdete v dnešnom článku.

Bolesť ucha u detí – jej príčiny a príznaky

Zápal ucha podľa miesta rozdeľujeme na tri formy:

  1. zápal vonkajšieho ucha
  2. zápal stredného ucha
  3. zápal vnútorného ucha

U detí sa najčastejšie stretávame so zápalom vonkajšieho a stredného ucha. Čím hlbšie je infekcia, tým je ochorenie závažnejšie a náročnejšie na liečbu.

Zápal ucha je najčastejšie vyvolaný ako sekundárna bakteriálna alebo vírusová infekcia horných dýchacích ciest. Okrem toho k zápalu ucha u detí dochádza aj z iných dôvodov, napríklad pri hromadení ušného mazu, pri mechanickom poškodení (napríklad pri neopatrnom čistení ucha), ale aj chemickom poškodení.

Ďalším faktorom, ktorý vplýva na rozvoj zápalu ucha u detí je aj samotná anatomická odlišnosť ucha – detská sluchová trubica má iný tvar, ako sluchová trubica u dospelých. Vplyv má aj to, že detský imunitný systém sa stále rozvíja a spoznáva patogény, preto deti ochorejú zvyčajne ľahšie a častejšie v porovnaní s dospelými.

Príznaky zápalu a bolesti ucha u detí

Vo väčšine prípadov zápal vonkajšieho a stredného ucha nevzniká náhle. Je bežné, že dieťa najskôr kašle, kýcha, má vysoké teploty, až následne sa rozvinie zápal a bolesť ucha.

Dieťa môže pociťovať nasledovné príznaky:

Prvá pomoc pri bolesti ucha u detí

Kedy k lekárovi?

Zápal stredného a vnútorného ucha často vyžaduje aj liečbu antibiotikami. Lekára navštívte pri zvýšenej teplote, pri hučaní v ušiach, intenzívnom zaľahnutí v ušiach, či pri oslabenom sluchu. Po prekonaní ochorenia sa robí kontrolné vyšetrenie sluchu (tympanometria, prípadne audiometria).

Zhrnutie

Zápal a bolesť v uchu prekoná aspoň raz za život každý, väčšina z nás ešte v predškolskom veku. Stopercentná prevencia neexistuje. Snažte sa posilňovať imunitu dieťaťa, aby bolo odolné voči vírusom a baktériám. Pri opakovaných infekciách ucha lekári zvážia, či by nebolo vhodné odstránenie nosnej mandle.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×