Bolesť päty – možné príčiny (+ich príznaky) a liečba

Zdroj: 123rf.com

Bolesť päty je u väčšiny ľudí spôsobená chronickým zápalom v päte. V článku sa dozviete odborný názov tohto stavu + ďalšie príčiny bolesti päty a možnosti ich liečby.

Bolesť v päte nie je závažná, netreba ju však podceniť. Ak sa stav nerieši, človek môže mať problémy dostúpiť na nohu, začne krívať, prípadne prestane chodiť.

Bolesť päty a jej príčiny

Viacero ochorení a stavov sa môže prejaviť tupou alebo ostrou bolesťou v päte.

Medzi tie najčastejšie príčiny patria:

Plantárna fasciitída

Plantárna fasciitída je zápalové ochorenie, pri ktorom je päta bolestivá najmä v oblasti za pätou, v mieste kde sa spája s Achillovou šľachou. Tento väz prechádza od päty až po špičky prstov a aspoň raz za život potrápi až 50 % populácie.

Náchylní na plantárnu fascitídu sú bežci, ale aj ľudia s vysokým alebo naopak nízkym priehlavkom. Bolesť v päte sa pri tomto stave u niektorých ľudí objavuje aj na boku alebo zospodu. Najintenzívnejšia je ráno, u bežcov sa krátkodobo zmierňuje pri behaní.

Burzitída v oblasti päty

Odborným názvom achiloburzitída, je zápal burzy. Burza je fibrózny obal šľachy, naplnený tekutinou. Bolesť je najčastejšie na zadnej časti päty, prípadne hlbšie v päte. Typické je, že bolesť sa počas dňa zhoršuje. K burzitíde dochádza pri úraze, nesprávnom došliapavaní na chodidlo a pri nevhodne zvolenej obuvi.

Pätová ostroha

U mladých ľudí sa často stretávame s bolesťou päty, ktorú spôsobuje takzvaná pätová ostroha (kostný výrastok). Tieto kostné výrastky môžu byť lokalizované zospodu alebo z boku päty. Bolesť v päte pri ostrohe je najsilnejšia ráno, počas dňa mierne ustupuje.

Syndróm tarzálneho tunela

Ak je na tibiálny nerv, ktorý sa nachádza v zadnej časti päty vyvíjaný opakovaný tlak, môže sa rozvinúť syndróm tarzálneho tunela. Ten sa nachádza na vnútornej časti členku a tibiálny nerv ním prechádza temer cez celú dolnú končatinu.

Severova choroba – bolesť päty u detí

Iné názvy ochorenia sú aj Morbus Haglund-Sever alebo osteochondróza pätovej kosti. Najčastejšie sú týmto ochorením postihnuté detí vo veku 6 – 15 rokov, frekventovanejšie sa vyskytuje u chlapcov. Princípom je degeneratívna zmena v rastovom centre päty. Deti so Severovou chorobou často chodia po špičkách, aby minimalizovali tlak na pätu.

Plantárna fasciitída – anatómia chodidla (Zdroj: 123rf.com)

Liečba bolesti päty

Po vykonaní diagnostiky a určení príčiny sa volí adekvátna liečba. Tá sa dá rozdeliť na dva prístupy:

  1. konzervatívny
  2. a chirurgický

Konzervatívna

Konzervatívna liečba sa volí pri menej závažných príčinách. Ak je prítomný zápal, lekár pravdepodobne predpíše nesteroidné antiflogistiká, ktoré zápal tlmia a zároveň zmierňujú bolesť. Miesto si môžete potierať lokálnymi analgetikami (Voltaren Forte, Ibalgin Duo). Ak vám to je príjemné, na zmiernenie bolesti a opuchu slúžia aj ľadové obklady. Ak tieto konzervatívne spôsoby liečby nie sú dostatočné, existuje aj možnosť lokálnych steroidných injekcií.

Chirurgická

Chirurgická liečba je vhodná pre pacientov, pre ktorých konzervatívna liečba nie je dostatočná. Prevádza sa buď klasicky, alebo endoskopicky vo forme miniinvazívnej plantárnej fasciotómie. Pri chirurgickej operácii sa odstránia kostné výrastky, prípadne sa urobí plastika celej fascie.

Vedeli ste, že…

Nová metóda liečby bolesti päty je liečba rázovou vlnou. Na postihnuté miesto sa aplikuje rázová vlna, ktorá aktivuje hojivé procesy v zapálenom mieste. Výhodou tejto metódy je veľmi rýchla rekonvalescencia, pacient sa môže rýchlo vrátiť do práce a začať športovať. Metóda nie je bolestivá a jej účinok je dlhodobý

Zhrnutie

Bolesť päty je častá u športovcov, u mladých ľudí vo vývoji a u ľudí s anatomickými odlišnosťami chodidiel (spadnutá klenba, plochá noha, vysoký alebo nízky priehlavok, skrátené svaly na lýtku a podobne). Náchylnejší na bolesť päty sú aj ľudia s nadváhou.

Ak sa u vás bolesť päty vyskytuje dlhodobo, navštívte lekára, ktorý stanoví diagnózu a informuje vás o možnostiach liečby. Ako prevencia bolesti päty sa odporúča udržovať si primeranú hmotnosť, nosiť vhodnú a kvalitnú obuv, pohybový aparát zaťažovať úmerne kondícií a veku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×