Čo na bolesť krížov? Aké sú jej príčiny?

Čo pomôže ako prvá pomoc na bolesť krížov? Aké sú najbežnejšie príčiny pre bolesť v krížoch?

S bolesťou krížov sa počas života minimálne raz stretne temer každý. V minulosti bola charakteristickejšia skôr u ľudí vo vyššom veku. Vplyvom súčasného životného štýlu, kedy má veľa z nás sedavé zamestnanie a následkom toho zlé držanie tela sa bolesť krížov objavuje už aj u mladých ľudí.

V článku si prečítate aké sú najčastejšie dôvody, prečo k bolesti krížov dochádza, ako jej predchádzať a či sú na bolesť krížov vhodné analgetické lieky.

Bolesť krížov – bežný problém súčasného človeka

K bolesti krížov dochádza z rôznych dôvodov. Medzi najčastejšie a menej závažné patria:

Aj niektoré ochorenia môžu mať jeden z príznakov bolesti krížov. Sú to napríklad:

Tip na článok:
Častá je aj bolesť krížov v tehotenstve. O tejto tematike viac ? v tomto článku.

Ako sa lieči bolesť krížov

Bolesť v krížoch má dve formy:

  1. akútnu
  2. chronickú

O akútnej bolesti hovoríme ak trvá menej ako dva týždne a zvyčajne je spojená s krátkodobým presilením alebo natiahnutím svalov, prípadne zaseknutím nervu. Chronická bolesť je častejšie spojená s dlhodobými zlozvykmi ako nesprávne sedenie, typická je aj pri ochoreniach kostí a šliach.

Ako vedieť, či je nevyhnutné s bolesťou v krížovej oblasti vyhľadať lekára?

Pomoc by ste mali vyhľadať vždy, ak bolesť trvá viac ako 72 hodín, nezaberajú vám voľnopredajné lieky na bolesť alebo je bolesť taká intenzívna, že vám znemožňuje bežné fungovanie.

Prvá pomoc – čo na bolesť krížov v počiatočnej fáze

Ak nepoznáte príčinu, odporúčané sú nasledovné rady:

  • Prvé 2 – 3 dni sa na bolestivé miesto aplikuje studené zábaly – ľad, chladivé náplasti, chladivé gély a podobne.
  • Potom sa odporúča naopak aplikovať suché teplo – miesto môžete nahriať fénovaním alebo opäť využiť hrejivú náplasť (niektoré náplaste sú s liečivom, iné bez).
  • Dočasne sa vyhýbajte fyzickej aktivite.
  • Proti bolesti môžete užiť napríklad ibuprofen (vhodný najmä pri bolesti ktorá je spojená aj so zápalom, napríklad ischias) alebo paracetamol (má menej kontraindikácií, nepôsobí však protizápalovo).
  • Nájdite si polohu, v ktorej sa cítite najlepšie. Pri bolesti krížov je niekedy obtiažne ležať na chrbte. Vyskúšajte napríklad polohu na boku s pokrčenými nohami. Medzi ne si môžete vsunúť vankúš. Pri ľahu na chrbte môžete nohy pokrčiť v kolenách a oprieť ich o seba.
  • Niektorým ľudom je príjemná v čase bolesti aj masáž, mala by však byť jemná a nemala by vám spôsobovať väčšiu bolesť, ako už cítite.

Vedeli ste, že…

Ak voľnopredajné lieky na bolesť krížov nezaberajú, lekár zváži užívanie silnejších liekov. Používajú sa napríklad kortikoidy (protizápalové účinky), prípadne analgetiká na báze opiátov alebo myorelaxanciá. Takáto liečba by nemala byť dlhodobá. U niektorých pacientov sa bolesti krížov dajú riešiť aj operatívne.

Prevencia bolesti v krížovej oblasti

Základom prevencie je posilňovanie svalov brucha a chrbta. Silné brušné svalstvo priamo súvisí s držaním chrbtice. Najvhodnejšia na udržanie zdravých krížov ale aj celej chrbtice je cvičenie jogy alebo pilates.

Osloviť môžete aj fyzioterapeuta, ktorý vás naučí, ako cvičiť doma. Taktiež vám môže pomôcť k zmene základného držania tela. Dôležité je tiež zmeniť niektoré stereotypné pohyby, napríklad zdvíhanie vecí zo zeme. Odporúča sa dvíhať veci z podrepu, s pokrčenými kolenami. Pri tejto polohe je chrbát vystretý a najmenej zaťažovaný.

Nakoľko spánkom trávime až tretinu dňa, mali by sme dbať na jeho kvalitu. Chrbtici prospievajú tvrdšie matrace, vankúš by mal byť anatomický. Ak v práci sedíte, snažte sa urobiť počas dňa aspoň pár jednoduchých cvikov na kríže. Prospieva aj krátka prechádzka. Nevyhnutnosťou pri bolestiach v krížovej oblasti by mala byť stolička a stôl v adekvátnej výške, aby nedochádzalo k hrbeniu sa.

Prevencia ochorení chrbtice je aj zdravá životospráva. Obezita zvyšuje tlak na medzistavcové platničky a namáha všetky kĺby a kosti v tele. Rizikové je aj fajčenie, pretože nikotín zhoršuje cirkuláciu, čím sa zhoršuje vyživovanie stavcov.

Záver

Bolesť chrbta v oblasti krížov je najčastejším dôvodom práceneschopnosti. Jej príznaky zažil už temer každý – pocit stuhnutosti, neohybnosti, bolesť môže byť bodavá alebo tupá, vyskytuje sa na jednom miesto alebo vyžaruje do nohy a podobne. Medzi najčastejšie príčiny bolesti krížov patrí ochabnuté chrbtové svalstvo, nesprávne sedenie, zlé zdvíhanie predmetov zo zeme alebo nekvalitný matrac. Objaviť sa môže aj pri prechladnutí, kedy môže byť spojená aj so zápalom močového mechúra.

Zistiť viac

Matrac Ergo Comfort

  • vedecky navrhnutý tak, aby poskytoval chrbtu maximálnu oporu, správne zakrivenie chrbtice a uvoľnenie reflexných bodov
  • dokonale sa prispôsobí telu a dopraje vám potrebné pohodlie
  • na výber stredná až tvrdá pevnosť matraca

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×