Čo na migrénu a bolesť hlavy v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Počas tehotenstva sa žena stretáva s viacerými druhmi bolesti. Niektoré sú prirodzené a súvisia so zmenami ženského tela a prípravou na pôrod. No bolesť hlavy a migrény v tehotenstve sú nepríjemné stavy, ktoré si zväčša vyžadujú dostatok oddychu a niekedy aj užitie tabletky.

Ak sa u vás migrény vyskytovali aj pred obdobím tehotenstva, je šanca, že sa vám nevyhnú ani teraz…

Zistite, čo na bolesť hlavy v tehotenstve? Viete, aké lieky môžete užiť? A kedy s migrénami v tehotenstve treba už ísť k lekárovi?

Migréna a bolesť hlavy v tehotenstve

Dobrou správou pre ženy, ktoré pred obdobím tehotenstva trpeli na migrény je to, že počas tehotenstva sa migrény vyskytujú zriedkavejšie. No neplatí to u všetkých žien na 100 %.

Príčiny migrén

Príčiny migrény a bolesti hlavy doteraz nie sú úplne definované.

Migrény môžu byť spôsobené viacerými faktormi:

Na výskyt migrén má významný vplyv aj hormón estrogén. To vysvetľuje, prečo sa intenzita výskytu migrén v tehotenstve u žien zvyčajne znižuje.

Svoj vplyv má aj životospráva, úroveň stresu a kvalitu spánku. Určite ste sa stretli s tým, že v deň, keď pijete málo vody ste náchylnejšia na bolesť hlavy. To isté platí aj o bolesti hlavy v tehotenstve.

Kedy je nevyhnutné navštíviť lekára

Ak je bolesť hlavy v tehotenstve sprevádzaná príznakmi ako nevoľnosť, pocit na odpadnutie, poruchy videnia je nevyhnutné navštíviť čo najskôr lekára. Mohlo by sa jednať o závažný stav – preeklampsiu. K preeklampsi dochádza v druhej polovici tehotenstva a je charakteristická vysokým tlakom krvi, výskytom proteínov v moči a opuchom v oblasti nôh.

Čo na bolesť hlavy v tehotenstve

Na liečbu migrény sa využívajú lieky proti bolesti (tzv. analgetiká).

Čo pomáha ak vás trápi bolesť hlavy v tehotenstve?

Ergotamíny sú veľmi účinné lieky využívajúce sa na liečbu migrén, ich používanie v tehotenstve je však kontraindikované.

Triptány užívajte len vtedy, keď vám to odporučí váš lekár.

Čo okrem liekov pomáha na migrénu v tehotenstve

Zhrnutie

Migréna a bolesť hlavy sa v tehotenstve obyčajne vyskytujú v menšej frekvencii ako pred obdobím tehotenstva.

Z liekov na bolesť hlavy v tehotenstve využívame najčastejšie Paralen. O všetkých nových liekoch sa poraďte vždy s lekárom. V období tehotenstva bez konzultácie neužívajte lieky, ktoré vám lekár predpísal pred tehotenstvom.

Silná bolesť v hlavy v tehotenstve môže signalizovať preeklampsiu. Ak bolesť hlavy neustupuje, prípadne je v kombinácii s inými príznakmi (zvracanie, poruchy videnia, pocit na odpadnutie), navštívte čo najskôr lekára.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×