Bolesť chodidla a bolesť členku: trápi vás bolesť spodnej časti chodidla? Aké má príčiny?

Aj bolesť členka je pomerne častá... Ako sa tieto stavy liečia?

Zdroj: 123rf.com

Podobne ako v našom predchádzajúcom článku o bolesti kolena, aj v dnešnom článku sa budeme venovať bolesti – tentokrát si napíšeme o bolesti chodidla a bolesti členku. Vyskytuje sa napríklad u športovcov, no náchylné sú na ňu aj osoby vyššieho veku.

S bolesťou chodidla a členku sú spojené aj niektoré zápalové ochorenia kostí. V oblasti chodidla a členku sa nachádza až 26 kostí a 30 malých kĺbikov. Postihnuté môžu byť taktiež svaly, prípadne šľachy.

Spodná časť nohy a jej funkcia

Chodidlá a členky patria medzi najnamáhanejšie časti nášho tela. Nesú celú váhu a pri nesprávnej polohe niektorých kĺbov (napríklad bedrové alebo kolenný kĺb) si odnášajú viacero kompenzačných mechanizmov, aby podporili stabilitu tela. Ešte viac zaťažované sú u ľudí s nadváhou. Vo väčšine prípadov kostiam a kĺbom v oblasti chodidla a členku nevenujeme veľa pozornosti, začneme si ich všímať až vtedy, keď nás bolia pri chôdzi, v horšom prípade aj pri oddychu.

Bolesť chodidla a jej príčiny

Tvar chodidla je u každého špecifický. Niekto má klenbu spadnutú a plochú, u niektorých ľudí je naopak nadmerne vysoká. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že ľudia s nižšou klenbou sú ohybnejší ako ľudia s vysokou klenbou.

Plochá noha však môže byť jedným z dôvodov bolesti chodidiel. Poznáme dva druhy plochej nohy – pozdĺžne ploché a priečne ploché. Vyskytnúť sa môžu aj obe formy naraz. Bolesť chodidla pociťujú ľudia aj vtedy, keď si kúpia ortopedickú vložku alebo topánku. Srdiečko na vložke bude zo začiatku tlačiť na to miesto chodidla, kde je ploché, čo môže byť mierne bolestivé.

Bolesť chodidla zospodu, najmä v oblasti prstov je najčastejšie vyvolaná nosením nesprávnej obuvi. Každý výrobca má svoje číslovanie, preto sa nespoliehajte na konkrétnu veľkosť ale riaďte sa vždy tým, ako vám sedí konkrétna topánka.

Bolesť spodnej časti chodidla

Metatarsalgia – laicky bolesť v prednej spodnej časti chodidla nie je ochorením, ale príznakom. Objavuje sa napríklad pri reumatoidnej artritíde alebo iných zápalových ochoreniach kostí a kĺbov. Na bolesť chodidla sú náchylnejší aj diabetici. Pri cukrovke sa zhoršuje periférne prekrvenie a inervácia najmä v oblasti nôh, preto by pacienti s týmto ochorením mali chodiť pravidelne na pedikúru a venovať chodidlám a spodnej časti nôh zvýšenú pozornosť.

S bolestivým chodidlom sa nezriedka stretnú aj športovci. Najrizikovejšie sú športy, pri ktorých (napríklad pri skoku) dopadáte celou váhou na nohy, rizikové je aj behanie alebo turistika.

Bolesť členka a jej príčiny

Aj bolesť členkov je pomerne frekventovaná a má rôzne príčiny.

Pri pohybových aktivitách sa stretávame s podvrtnutím členka alebo zlomeninami kostí. Vyvrtnutý členok sa prejavuje opuchom, bolestivosťou a zníženou pohyblivosťou. Pri úraze dochádza k nadmernému napnutiu,

Typickým ochorením, ktoré sa prejavuje bolesťou v členku ale aj bolesťou chodidla je plantárna fascitída. Ochorenie je veľmi časté, raz za život postihne až polovicu populácie. Plantárna fascia je šľacha, ktorá prechádza od päty až smerom k prstom na nohách. Ak nie je šľacha správne zapájaná a dlhodobo sa preťažuje, dochádza k jej zápalu. Rizikovým faktorom je plochá noha a nesprávne zvolené topánky.

Prevencia je:

  • vždy pred športom urobiť aspoň malú rozcvičku
  • nosiť kvalitnú obuv
  • masírovať si chodidlo a lýtko
  • pri akútnom zápale sa dočasne vyhýbať zaťažovaniu nohy.

Liečba bolesti chodidla a členka

Ako sme spomenuli vyššie, bolesť chodidla a členka môže mať veľa príčin. Dlhodobé zápalové ochorenia kĺbov sa liečia inak ako akútne vyvrtnutie, bolesť chodidla spôsobená nesprávnou obuvou si zvyčajne nevyžaduje liečbu.

Ak je bolesť krátkodobá a poznáte jej príčinu, doprajte si oddych, nohu môžete prípadne vyložiť a prikladať chladivé obklady. Pri bolesti môžete použiť aj gély a krémy s obsahom nesteroidných antiflogistík – ibuprofen, diklofenak.

Pri chronickej bolesti je nevyhnutné navštíviť lekára, ktorý určí príčinu bolesti (využiť môže aj diagnostické metódy ako CT, MR, RTG). Na základe diagnózy určí, či budú stačiť režimové opatrenia alebo je nevyhnutná farmakoterapia.

Vedeli ste, že…

Bolesti chodidla a členku môžete pomôcť aj doma. Na internete nájdete množstvo účinných cvikov, ku ktorým vám netreba temer žiadne sofistikované pomôcky. Jednoduché ale veľmi účinné je napríklad rolovanie loptičky – využiť môžete špeciálnu na to určenú, no poradíte si aj s obyčajnou tenisovou alebo golfovou loptičkou. Ak vám robí dobre chlad, využiť môžete aj pollitrovú fľašu so zamrznutou vodou. Po aplikácii chladivých zábalov alebo pomôcok už šľachy nenaťahujte.

Zhrnutie

Bolesť chodidla a bolesť členka nemusí signalizovať hneď závažné ochorenie. Môže sa jednať len o dôsledok plochej nohy, nadmerného zaťažovania niektorých šliach alebo nosenie nevhodných topánok. Ak je však bolesť chodidla a členka dlhodobá a objavuje sa aj v kľude, bude nevyhnutná návšteva lekára, ktorý stav diagnostikuje.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×