Ako na bielenie zubov doma? Pomôže bielenie peroxidom alebo kokosovým olejom?

Domáce bielenie zubov nie je nič zložité... Prečítajte si tipy ako vybieliť zuby:

Zdroj: 123rf.com

Na samotnú farbu skloviny zuba vplýva viacero faktorov. Niektoré sú neovplyvniteľné, napríklad starnutie ale aj vplyv genetiky. Medzi ovplyvniteľné patria napríklad fajčenie, pitie kávy alebo zeleného a čierneho čaju, ale aj kvalita denne ústnej hygieny, návšteva dentálnej hygieny a podobne. Zaujíma vás bielenie zubov doma?

Ako prebieha domáce bielenie zubov? V dnešnom článku vám prinášame zoznam kvalitných a bezpečných produktov, ktoré slúžia na domáce bielenie zubov. Ich použitie je jednoduché, rýchle a praktické.

Čo spôsobuje žltnutie zubov?

Ako sme spomenuli v úvode článku, výrazným faktorom pri žltnutí zubov je starnutie. Najvrchnejšia časť zubu (sklovina) sa starnutím stenčuje. Pod ňou sa nachádza dentín, ktorý je tmavší ako sklovina, má žltohnedé zafarbenie. Postupom času je teda dentín viditeľnejší, čo sa prejaví vyššou citlivosťou zubu, ale aj jeho žltším zafarbením.

K poškodzovaniu a stenčovaniu skloviny dochádza aj pri niektorých ochoreniach ďasien, alebo chemoterapii. U niektorých ľudí je sklovina prirodzene tenšia, tým pádom ich zuby nevyzerajú prirodzene bielo. Taktiež je žltnutie rizikovejšie pri konzumácii potravín s nízkym pH.

Zažltnutie spôsobuje aj káva, niektoré druhy čaju a samozrejme fajčenie.

Vedeli ste že…

Užívanie niektorých druhov antibiotík (doxycyklín, tetracyklín) tiež spôsobuje žltnutie. Najnáchylnejšie na žltnutie zubov spojené s liečbou antibiotík sú deti do veku 8 rokov. Medzi ďalšie lieky, ktoré môžu vyústiť do žltnutia zubov patria niektoré antihistaminiká (lieky tlmiace prejavy alergie), antihypertenzíva (lieky na znižovanie tlaku krvi) a antipsychotiká (lieky na liečbu niektorých duševných ochorení, napríklad schizofrénie).

Bielenie zubov doma – NAJLEPŠIE produkty

Ako vybieliť zuby?

Na trhu nájdete viacero možností a prevedení, ako si v pohodlí domova vybieliť zuby. Výhodou je napríklad značne nižšia cena, v porovnaní so silnejším bielením zubov u zubára alebo dentálnej hygieničky. Nevyberajte si však len podľa ceny, pretože lacné produkty na bielenie zubov môžu byť menej kvalitné. Mohlo by dôjsť k poškodeniu zubnej skloviny a zuby by sa stali citlivejšie. Niektoré zmeny na sklovine sú ireverzibilné, preto vždy dodržujte odporúčania a pokyny, ktoré sú uvedené na produktoch.

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • šetrná bieliaca pasta od švajčiarskej firmy Curaprox
  • obsahuje aktivovaný uhlík, ktorý má ochranné, bieliace a absorpčné účinky
  • obsahuje enzýmy, ktoré zabraňujú ukladaniu povlaku na zubnú sklovinu
  • s prídavkom fluoridov, ktoré znižujú riziko tvorby zubného kazu
Cena: 23.59 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • zubná pasta zaručujúca intenzívne domáce bielenie zubov
  • zosvetlenie až o 2.5 odtieňa 
  • nutné dlhodobé používanie, výsledky sú viditeľné po 4 – 6 týždňoch
  • účinné látky: prírodné enzýmy, oválne leštiace častice, mikrogranule karbamidu peroxidu
Cena: 14.89 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • gélom naplnené aplikátory vhodné na domáce bielenie zubov
  • aplikátory môžete použiť jednotlivo s väčším časovým rozostupom alebo priamo po sebe idúce dni
  • bielenie až o 8 odtieňov 
  • ochranné účinky na zubnú sklovinu, posilňuje zuby
Cena: 27.67 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • komplexná sada s obsahom produktov na bielenie zubov doma
  • obsahuje: aplikátory, bieliaci gél, aktivátor 
  • súčasťou je aj stupnica belosti zubov, vďaka ktorej si viete skontrolovať výsledky
  • odstraňuje zažltnutie zubov spôsobené nápojmi a jedlom, ale aj fajčením
Cena: 16.59 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • bieliaca a remineralizačná zubná pasta
  • vhodná na citlivé zuby vďaka iónom draslíka
  • bielenie zubov až o 1.5 odtieňa 
  • účinné látky sú kruhové leštiace častice s patentovanou zložkou Polydon®, prírodný enzým papaín a monofluórfosfát sodný
Cena: 3.85 €

Prírodné varianty vhodné na bielenie zubov

Vyššie spomenuté produkty nie sú vhodné pre všetkých. Domáce bielenie zubov sa neodporúča ak máte akékoľvek ochorenie zubov a ďasien. Väčšina produktov na domáce bielenie zubov tiež nie sú vhodné pre deti, tehotné a dojčiace matky. Bielenie zubov doma sa neodporúča ani ľudom, ktorí už mali v minulosti sklovinu poškodenú, napríklad použitím nevhodných bieliacich produktov (najčastejšie s vysokým obsahom peroxidu).

Bielenie zubov kokosovým olejom?

Jednou z prírodných možností je napríklad bielenie zubov kokosovým olejom (využiť môžete aj iný olej, no kokosový sa ukazuje ako najefektívnejší). Benefitom bielenia zubov kokosovým olejom je jeho príjemná chuť, žiadne vedľajšie účinky a žiadne riziko poškodenia skloviny.

Viacero vedeckých štúdií potvrdilo, že kokosový olej pri použití na dentálnu hygienu má antibakteriálne a protizápalové účinky. Taktiež redukuje výskyt zubného povlaku. Miernou nevýhodou je časová náročnosť – aby bola metóda účinná, zuby by ste mali čistiť (preplachovať) kokosovým olejom denne aspoň po dobu 15 – 20 minút.

Sóda bikarbóna

Domácu pastu na bielene zubov si môžete pripraviť aj zmiešaním bežnej kuchynskej sódy bikarbóny s troškou vody. Sóda je súčasťou viacerých pást na bielenie zubov a jej bieliace účinky sú dobre preskúmané. Okrem toho sóda bikarbóna zvyšuje pH, čím zabraňuje množeniu baktérii, ktoré sú zodpovedné za vznik zubného kazu. Sódu bikarbónu používajte parkrát do týždňa. Výsledky sa neobjavia ihneď, k zosvetleniu zubov dôjde po dlhšom pravidelnom čistení so sódou.

Jablčný ocot

Ďalšou z možností, ako si prírodne vybieliť zuby doma je jablčný ocot. Účinnou látkou je v tomto prípade kyselina octová, ktorá sa už dlhodobo používa aj na dezinfekčné účely. Niektoré vedecké názory však uvádzajú, že kyselina octová v octe je príliš abrazívna a mohlo by dôjsť k poškodeniu zubnej skloviny. Preto vám odporúčame využívať jablčný ocot len v obmedzenej miere. Ak sa používa jablčný ocot ako ústna voda, vždy sa musí riediť s vodou. Následne si ústa vypláchnite ešte raz čistou vodou.

Zhrnutie

V dnešnom článku ste sa dozvedeli o najčastejších príčinách zafarbenia najvrchnejšej vrstvy zubu – skloviny a zistili ste, ako vybieliť zuby. Ak vás trápia zažltnuté zuby, jedna z možností je pomerne efektívne bielenie zubov pomocou rôznych prípravkov – gély, pasty, prúžky a podobne. Priniesli sme vám recenzie na najlepšie predávané produkty s bieliacim účinkom na zuby. Z prírodných látok si na bielenie zubov vyberajte len tie overené, nakoľko aj tie vedia poškodiť sklovinu ak sú používané v nevhodnom množstve alebo počas dlhej doby.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.