Aspergerov syndróm – prejavy, diagnostika, liečba (+orientačný test)

Čo je aspergerov syndróm? Ktoré známe osobnosti nim trpia?

Zdroj: 123rf.com

Aspergerov syndróm je staršie, no stále využívané pomenovanie pre ochorenie, ktoré od roku 2013 radíme medzi poruchy autistického spektra. Ako samostatná diagnóza fungoval od roku 1994, následne boli všetky autistické ochorenia spojené pod túto jednotnú kategóriu.

V súčasnosti sami odborníci na tieto diagnózy hľadajú odpovede, či existuje rozdiel medzi Aspergerovým syndrómom a vysokofunkčným autizmom (autizmus, pri ktorom sú prejavy len mierne). V článku nájdete aj to, ako prebieha diagnostika + orientačný test, ktorý môže odhaliť Aspergerov syndróm.

Čo je Aspergerov syndróm?

Katarína Thorová (klinická psychologička so špecializáciou na detskú vývojovú psychológiu) rozlišuje medzi dvoma formami Aspergerovho syndrómu:

Ľudia s Aspergerovým syndrómom ho často neopisujú ako chorobu alebo niečo, čo by malo byť vyliečené. Pre nich, ale aj ich rodinných príslušníkov, je to spôsob toho, ako fungujú, premýšľajú, cítia a vnímajú veci okolo seba. Dalo ba sa o tom do určitej miery hovoriť ako o povahovej črte alebo o type osobnosti.

Poruchy autistického spektra

Na poruchy autistického spektra v súčasnosti trpí až 1 – 2 % detí, ochorenie má aj vplyvom lepšej diagnostiky zvyšujúcu sa prevalenciu (výskyt). Poruchy autistického spektra sa vyskytujú až 4x častejšie u chlapcov, najvyšší výskyt je u detí s vyšším IQ. V porovnaní s inými poruchami autistického spektra sa pri Aspergerovom syndróme nevyskytujú také poruchy učenia ako pri ostatných formách autizmu.

Príčiny

Príčina Aspergerovho syndrómu (rovnako ako iných porúch autistického spektra) nie je známa. Vie sa, že sa jedná o multifaktoriálne ochorenie. To znamená, že vplyvov, ktoré majú za následok rozvoj ochorenia je viacero.

Medzi najčastejšie odborníci radia napríklad environmentálne faktory, genetické vplyvy (monogénové aj polygénové), rizikový je aj vyšší vek rodičov, ďalej ak bola matka počas tehotenstva vystavená toxínom alebo škodlivým látkam, predčasný pôrod a podobne.

Prejavy Aspergerovho syndrómu

Najskoršie príznaky Aspergerovho syndrómu môžu rodičia pozorovať už v prvých mesiacoch až rokoch dieťaťa. Prejaviť sa môže napríklad tým, že dieťa sa vyhýba očnému kontaktu, nevyhľadáva očný kontakt, nerozumie vaším gestám a mimike tváre.

Ďalšie prejavy Aspergerovho syndrómu sú:

Rodičia detí s Aspergerovým syndrómom často spomínajú nepochopenie ich dieťaťa a situácie, v ktorej sa nachádzajú. Asperger ani iné formy nie sú formy mentálneho postihnutia. Odlíšiť takto choré dieťa sa vo väčšine prípadov nedá voľným okom. Niektoré deti s Aspergerovým syndrómom bývajú okolím označované ako drzé, nevychované, neposlušné a podobne. Nie je vhodné komentovať správanie iného dieťaťa, pretože nikdy neviete, či sa nejedná o dieťa so špecifickými potrebami.

Diagnostika Aspergerovho syndrómu

S podozrením na Aspergerov syndróm sa obráťte najskôr na pediatra. Ten vás následne odporučí k špecialistovi. Samotnú diagnózu môžu stanoviť viacerí odborníci: psychológ, psychiater, detský neurológ alebo pediater so špecializáciou na vývinové poruchy.

Základom diagnostiky je rozhovor, v ktorom sa lekár bude pýtať na veci ohľadom charakteru príznakov, ich dĺžky trvania, zaujímať ho bude aj rodinná anamnéza, to ako sa dieťa správa v spoločnosti a podobne.

Po správnom diagnostikovaní sa väčšine rodičov uľaví. Pomôže im to lepšie pochopiť potreby dieťaťa a pripraviť mu vhodnejšie prostredie, v ktorom sa bude cítiť dobre.

Liečba

Ako sme spomínali vyššie, ochorenie môže prebiehať v rôznych formách – od miernejších až po intenzívnejšie. Podľa konkrétnych príznakov u daného pacienta sa volí aj liečba. Zahŕňať môže napríklad psychoterapiu a kognitívno-behaviorálnu terapiu, logopédiu, nácvik sociálnych zručností a podobne.

Farmakoterapia na liečbu Aspergerovho syndrómu nie je špecifická, Aspergerov syndróm nie je liečiteľné ochorenie. Lieky, ktoré sa môžu použiť sú napríklad SSRI antidepresíva, antipsychotiká a stimulanty.

Vedeli ste, že…

Doplnková prírodná liečba Aspergerovho syndrómu má viacero možností. Jednou z nich je napríklad užívanie CBD v kombinácii s THC. Pri deťoch s Aspergerovým syndrómom je zvyčajne vyšší počet endokanabinoidných receptorov, čo môže viesť k nerovnováhe endokanabinoidného systému. Ďalšie štúdie zistili, že naopak hladiny endogénneho kanabinoidu anandamidu je u detí s poruchami autistického spektra v porovnaní so zdravými deťmi znížená. Izraelská štúdia prevádzaná na deťoch s Aspergerovým syndrómom dokázala, že k zlepšeniu správania došlo po perorálnom užívaní CDB a THC až u 61 % detí.

Deti s Aspergerovým syndrómom – ako sa im darí v škole?

Schopnosti detí ale aj dospelých s Aspergerovým syndrómom sú rôzne a od toho sa odvíja aj to, ako sa takéto deti adaptujú v škole.

Pri nízkofunkčnom Aspergerovom syndróme, pri ktorom napríklad dieťa nerozpráva sa hľadajú alternatívy buď vo forme osobného asistenta alebo špecializovaných škôl pre deti so špecifickými potrebami.

Pri vysokofunkčnom Aspergerovom syndróme má veľa detí nejaké špecifické talenty a danosti, ktoré je veľmi dobré rozvíjať. Medzi bežné patria napríklad nadpriemerné danosti v matematike, veľká slovná zásoba, výborná pamäť na historické udalosti a podobne.

Pre ľudí s Aspergerovým syndrómom je prioritná rutina. Ak sa v škole chystajú nejaké zmeny, aj také, ktoré vyzerajú na prvý pohľad nepodstatné, je na ne nutné dieťa pripraviť. V  procese učenia sa snažte s dieťaťom dodržiavať rutinu, zaveďte si svoje rituály a postupy, ktoré budú dieťaťu pomáhať.

TEST na Aspergerov syndróm

Nasledujúci test je len orientačný a nenahrádza diagnostiku špecialistom.

Ak odpoviete vy alebo dieťa na nižšie uvedené otázky viackrát áno, môže sa jednať o podozrenie na Aspergerov syndróm alebo inú poruchu autistického spektra:

  1. Radšej robím veci sám ako s ostatnými.
  2. Rád robím veci tým istým spôsobom.
  3. Je pre mňa náročné predstaviť si niečo v mysli.
  4. Často sa ponorím do jednej veci alebo témy natoľko, že strácam prehľad o vonkajšom svete.
  5. Často vnímam zvuky, ktoré si ostatní nevšimnú.
  6. Všímam si detaily, napríklad značky áut.
  7. Stáva sa mi, že ma označia za neslušného a ja nerozumiem prečo.
  8. Veľmi sa zaujímam o dátumy, telefónne čísla a podobne, dobre si ich pamätám.
  9. Vo väčšej skupine ľudí je pre mňa náročné sledovať obsah rozhovorov, ťažko sa do nich zapájam.
  10. Sociálne situácie vo mne vyvolávajú nepríjemné pocity.
  11. Uprednostňujem zábavu a oddych v samote pred hromadnými akciami.
  12. Zaujímam sa viac o veci a predmety ako o ľudí.
  13. Mám jednu oblasť záujmu, o ktorú sa intenzívne zaujímam. Ak sa jej nemôžem venovať, vyvedie ma to z rovnováhy.
  14. Intenzívne si všímam drobné zmeny, napríklad na výzore človeka.
  15. Mám rád svoj stereotyp a denný režim. Zmeny ma rozrušia.
  16. Je pre mňa náročné hrať sa s deťmi. Najťažšie sú hry, pri ktorých sa niečo predstiera – hra na doktorku, telefonovanie a podobne.
  17. Nové situácie vo mne vyvolávajú úzkosť.
  18. Nerozumiem vtipom, metaforám, irónii a sarkazmu.
  19. Je pre mňa náročné porozumieť emóciám iných ľudí.

Zhrnutie

Aspergerov syndróm (hovorovo Asperger, správne Porucha autistického spektra) je vývojové ochorenie. Postihuje často deti s nadpriemerným IQ, deti môžu mať špecifické danosti v určitých témach alebo činnostiach. Pre ľudí s Aspergerom je dôležitá rutina a dostatok priestoru na oblasti, ktoré ich zaujímajú. Medzi známe osobnosti s Aspergerovým syndrómom patria a patrili napríklad: Greta Thunberg, Sir Anthony Hopkins, Andy Warhol, Susane Boyle alebo Courtney Love.

Tip na článok:
Aké sú príznaky autizmu u detí? Spravte si orientačný test na autizmus ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×