Alopécia areata – čo to je? Aké sú jej príčiny a liečba?

Poznáme viaceré formy alopécie: alopecia barbae, totalis, universalis... Zistite o nej viac:

Zdroj: 123rf.com

Alopécia je pomenovanie stavu, kedy u človeka dochádza k nadmernému vypadávaniu a strate vlasov. Alopécia môže mať rôzne formy – od menej závažných foriem vypadávania vlasov, ktoré sú len krátkodobé až po vážnejšiu formu alopécie, akou je alopecia areata.

Ak vás zaujíma, aké príčiny a formy má alopécia a tiež sa chcete dozvedieť niečo o liečbe tohto stavu, prečítajte si súhrn informácii, ktoré sme pre vás pripravili:

Alopécia – jej príčiny a formy

Popíšeme si 2 najčastejšie príčiny alopécie:

  1. Androgénna alopécia – táto forma alopécie postihuje najmä mužov, no nevyhnú sa jej ani ženy. Vlasy najskôr začínajú padať v oblasti čela alebo na temene. Následne plešatenie postupuje až sa vytvorí typická podkovička na bokoch hlavy. Na jej rozvoj má veľký vplyv genetika. Svoj názov získala podľa androgénneho receptoru a hormónu androgénu, ktoré v tomto prípade s vypadávaním vlasov priamo súvisia.
  2. Trakčná alopécia – vzniká ako následok mechanického ťahu na vlas. Vyskytuje sa napríklad u detí a dospievajúcich. Na trakčnú alopéciu sú náchylní aj ľudia, ktorí vo svojom povolaní musia nosiť vlasy silne zviazané v konkrétnom účese. Dobrou správou je, že ak sa začne liečiť v skorých fázach, vypadávanie vlasov sa výrazne zredukuje.
Zistiť viac

Vichy Aminexil pre mužov je viacúčelová kúra proti vypadávaniu vlasov. Pozorovaná účinnosť proti vypadávaniu vlasov sa dostaví po 6 týždňoch. Po 3 týždňoch je vlasová pokožka posilnená. Vlas je odolnejší a silnejší. Obsahuje zložky: Aminexil + arganín + vitamíny PP/B6 + mineralizujúca termálna voda a iné.

Alopecia areata + jej formy

Alopecia areata je autoimunitné zápalové ochorenie, pri ktorom sú postihnuté vlasové folikuly (v niektorých prípadoch aj nechty). Vlasy vypadávajú na jednom alebo viacerých miestach. Postihnutí sú rovnako muži aj ženy, ochorenie nie je závislé od veku.

Na rozvoj ochorenia má vplyv genetika. Až u 20 % pacientov s ochorením alopecia areata sa vyskytla aj u blízkeho príbuzného. Nevýhodou ochorenia je to, že sa veľmi ťažko odhaduje jeho priebeh a prognóza. Ak vlasy dorastú, často sa stáva že sa zmení ich kvalita a štruktúra (z rovného vlasu na brčkavý a naopak).

Alopecia barbae

Alopecia barbae je špecifická forma alopecie areata. Pri tomto podtype alopécie dochádza k vypadávaniu chlpov v oblasti brady. Objavuje sa náhle, postihnuté miesta majú kruhovitý tvar. Rovnako ako alopecia areata, aj alopecia barbae sa radí medzi autoimunitné ochorenia.

Alopecia totalis

Alopecia totalis je závažnejší typ alopecie areata, pri ktorom dochádza k úplnej strate vlasov v oblasti hlavy. Najčastejšie je diagnostikovaná medzi 15 – 29. rokom života. Rizikovejší sú ľudia, ktorí už majú nejaké autoimunitné ochorenie (napríklad diabetes, poruchy štítnej žľazy…).

Alopecia universalis

Pri tomto type sa jedná o najťažšiu formu alopecie areata. Pacient stráca nie len vlasy v oblasti hlavy, dochádza aj k vypadávaniu chlpov po celom tele, vrátane obočia, mihalníc, chlpov pod pazuchami a podobne.

Zdroj: 123rf.com

Liečba alopécie

Pred tým, ako sa zaháji liečba alopécie je dobré poznať jej príčiny. Ak je vypadávanie vlasov intenzívne, stav treba riešiť a neuspokojte sa s voľnopredajnými prípravkami (tie sú vhodné iba pri miernej forme vypadávania vlasov). Dermatológ môže odobrať niekoľko kusov vlasov na laboratórne vyšetrenie. Pri podozrení na alopeciu areata sa odoberie krv.

Po tom, ako sa stanoví príčina vypadávania vlasov sa volí aj adekvátna liečba.

Na vypadávanie vlasov, ktoré súvisí so stresom, v niektorých ročných obdobiach (jar, jeseň, u žien ktoré koja a pri miernejšej forme androgénnej alopécie u mužov ale aj u žien sú vhodné prípravky s obsahom aminexilu (obsahujú ho niektoré produkty od Vichy, Kerastese, Loreal a podobne, dostupné sú pre ženy aj pre mužov).

Pri intenzívnejších formách vypadávania vlasov je vhodné receptové liečivo minoxidil (Regaine, Neocapil) alebo zmes kortikoidov, hormónov a kyseliny salicylovej (Alpicort Forte). V niektorých prípadoch sa na liečbu alopécie používa aj hormonálna antikoncepcia.

Zhrnutie

Alopécia je odborné pomenovanie pre nadmerné vypadávanie vlasov. U zdravej ženy by malo denne vypadnúť 150 – 170 vlasov, u mužov je to o niečo menej. Ak vlasov vypadáva viac, môže sa jednať o syndróm nejakého iného ochorenia, prípadne je vypadávanie vlasov samotným ochorením (alopecia areata). Iné príčiny vypadávania vlasov sú napríklad hormonálne zmeny. U žien sú kritické obdobia po pôrode, pri kojení, počas menopauzy, u mužov sa s plešatením stretávame v strednom veku. K alopécii dochádza aj pri strese, pri nedostatku vitamínov a v niektorých ročných obdobiach (na jar a začiatkom leta).

Tip na článok:
Čo pomáha na vypadávanie vlasov? Zistite, ktoré šampóny a vitamíny sa používajú na problém s vypadávaním ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×