Môže sa káva počas dojčenia? A čo alkohol?

Káva a alkohol vs. dojčenie. Kedy a v akom množstve?

Zdroj: 123rf.com

V tehotenstve je vyslovene žiaduce vyhýbať sa kofeínovým nápojom ale aj alkoholu. Je preto prirodzené, že po pôrode budete mať po dlhých prebdených nociach chuť na dobrú kávu alebo naopak – večer na pohár vína. No je káva počas dojčenia vhodná?

V dnešnom článku vám prinesieme odpoveď na to, či môžete počas kojenia prijímať kofeín a v adekvátnom množstve alkohol a ak áno, kedy je ten najsprávnejší čas vzhľadom na dojčenie.

Káva počas dojčenia – vylučuje sa káva a kojenie?

Kojace maminky kofeín prijímať môžu, nemal by však presahovať 300 mg denne – čo sú približne 2 šálky kávy. Kofeín sa nachádza vo vyššom množstve aj v zelenom a čiernom čaji, v menšej miere aj v kakau a čokoláde. Kofeín z časti do materského mlieka prechádza, avšak ak sa dodržia denné doporučené dávky pre dojčiace ženy, pre dieťa by nemal predstavovať žiadny problém.

Pozor na špecifické prípady!

Výnimkou sú deti, ktoré sú od narodenia citlivejšie na kofeín. Pri takýchto bábätkách aj kofeín v malej dávke môže viesť ku krátkodobým problém so spánkom, ale aj k zvýšenej plačlivosti a agitovanosti.

Ak tieto príznaky u svojho dieťaťa spozorujete, bude lepšie sa kofeínu počas dojčenia vyhýbať úplne. Ako dočasnú náhradu môžete vyskúšať bezkofeínovú kávu alebo bezkofeínový čierny čaj.

Kedy piť kávu počas kojenia?

Kedy je najlepšie konzumovať kávu počas dojčenia?

Hladina kofeínu je najvyššia 2 hodiny po jeho konzumácii. Preto môžete kojiť tesne po konzumácii kávy, alebo približne 3 hodiny po vypití kávy.

Alkohol a dojčenie

Príjem alkoholu počas dojčenia by mal byť limitovaný na čo najnižšie množstvá. Okrem samotného prechodu alkoholu do mlieka sa alkohol pri dojčení (a vo všeobecnosti pri malých deťoch) neodporúča pre jeho schopnosť spomaľovať reflexy a zhoršovať schopnosť rýchleho rozhodovania, ktoré sú pri niektorých situáciách s deťmi nevyhnutné.

Vyradiť alkohol úplne?

Alkoholu sa nemusíte vyhýbať striktne. Jeho množstvo by však nemalo byť vysoké a pravidelnejšie ako 1 – 2 krát týždenne. Podobne ako pri káve, aj hladina alkoholu v mlieku je najvyššia dve hodiny od jeho poslednej konzumácie.

Vedeli ste, že…

Existuje viacero spôsobov, ako podporiť tvorbu materského mlieka od byliniek (senovka, fenikel, benedikt) až po hroznovú šťavu a vyššiu konzumáciu tvarohu a iných mliečnych výrobkov. Dlhodobo sa na zvýšenie laktácie používalo aj čierne pivo. Jačmeň je bohato zastúpený polysacharid v pive, ktorý má schopnosť zvyšovať produkciu prolaktínu – hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka. Čierne pivo vám však rozhodne neodporúčame ako pravidelný spôsob, ako zvýšiť objem mlieka. Vyberte si radšej z vyššie spomenutých možností, či už vo forme čajov alebo výživových doplnkov.

Zhrnutie

Káva a alkohol nemusia byť počas dojčenia úplne tabu – ide však o ich množstvo a čo najlepšie načasovanie. Počas obdobia dojčenia sa odporúča vypiť maximálne 2 – 3 šálky denne (ak sa neprijíma kofeín v inej žiadnej forme). Príjem alkoholu eliminujte na čo najnižšie množstvo, príležitostne si môžete dať pohár vína alebo piva. Pitie tvrdého alkoholu počas dojčenia nie je vhodné.

Tip na článok:

Zaujíma vás, ako podporiť tvorbu materského mlieka? Zistíte to ? v tomto článku.


Zdroj:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×