Ako vybrať kliešťa: Ako na to? Aký je správny spôsob?

Aké ochorenia kliešť prenáša? Ako správne vybrať kliešťa?

Zdroj: 123rf.com

V minulosti bol výskyt kliešťov viazaný len na letné obdobie. Vplyvom klimatickej zmeny a zvyšovaniu priemerných mesačných teplôt sa s kliešťom môžete stretnúť už aj v neskorších jesenných a skorých jarných mesiacoch. A preto vás už v tých obdobiach môže trápiť otázka, ako vybrať kliešťa.

Základom by vždy mala byť prevencia. Tá obnáša používanie repelentov a nosenie dlhých nohavíc ideálne vždy, keď idete do prírody. Čo však v prípade, keď si napriek tomu po príchode domov na koži nájdete kliešťa? Viete, ako vybrať kliešťa správnym spôsobom?

Aké ochorenia prenáša kliešť?

Kliešť má 3 vývinové štádia – larva, nymfa a dospelý kliešť. Na každý prechod do ďalšieho vývojového štádia je pre kliešťa nevyhnutné, aby sa nacical krvi. Hostiteľom nemusí byť len človek, kliešte majú často aj domáce alebo voľne žijúce zvieratá.

Kliešť prenáša dve závažné ochorenia: kliešťová encefalitída a lymská borelióza.

Kliešťová encefalitída vyvoláva vírusový zápal mozgu. Toto ochorenie je vo väčšine prípadov viazané na určité regióny, v ktorých sa nachádzajú nakazené kliešte. Na Slovensku sa jedná najmä o oblasť Rožňavy, oblasť Tríbeča, Vtáčnik, ďalej Nitrianska a Pohronská pahorkatina, Malé Karpaty, Nitra, Trenčín, Levice.

Kliešťovou encefalitídou sa môžete nakaziť aj z jedla, a to vtedy, ak bolo pripravované z nepasterizovaného nakazeného mlieka.

Lymská borelióza je zápalové ochorenie, ktoré môže mať viacero foriem, od akútnej až po chronickú. Typickým príznakom je erythema migrans – červený fľak na koži, ktorý môže meniť svoje miesto výskytu. Je ale veľmi dôležité vedieť, že červený fľak sa pri borelióze neobjaví vždy. Ak pociťujete po uštipnutí kliešťom akýkoľvek diskomfort (zvýšená teplota, bolesti svalov, únava…) je nevyhnutné vyhľadať lekára. Čím skôr je ochorenie diagnostikované, tým účinnejšia je liečba. Liečba spočíva v použití antibiotík.

Vedeli ste, že…

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je už dostupné. Očkuje sa FSME vakcínou, dostupná je aj FSME junior, ktorou sa očkujú deti od 1. – 15 roku života. S očkovaním sa odporúča začať v zimnom období, no dá sa previesť v akomkoľvek mesiaci. Vakcína nie je preplácaná zdravotnou poisťovňou. V súčasnosti prebieha viacero vedeckých štúdií, ktoré skúmajú potenciálnu vakcínu na boreliózu, ešte však nie je uvedená na trh.

Vyberanie kliešťa nemusí byť vedou

To, že máte kliešťa, si zvyčajne všimnete až doma. Na rozdiel od iných malých živočíchov, uštipnutie kliešťom nebolí. Zodpovedné sú za to špeciálne látky, ktoré sa nachádzajú v slinách kliešťa. Je preto nevyhnutné vždy po príchode z prírody skontrolovať dôkladne všetky miesta na tele. Nevyhýbajte sa ani vlasom, podpazušiu a oblasti genitálií.

Ako vybrať kliešťa?

Keď si zadáte do google vyhľadávača ako správne vybrať kliešťa, nájdete množstvo postupov a odporúčaní. Nie všetky sú správne, niektoré sú dokonca protichodné.

Vedci, napríklad parazitológovia ale aj iní odborníci, sa zhodujú na tom, že kliešťa treba vybrať čo najskôr. Parazitológovia uvádzajú, že prvých 24 hodín pricucnutia je riziko prenosu boreliózy veľmi nízke.

Ako správne vybrať kliešťa?

Pinzeta ALFA na kliešťov

Kliešťa nemusíte (ale môžete) vyberať pomocou pinzety alebo iného náčinia. Stačí ho chytiť a vybrať, nie sú potrebné žiadne špeciálne postupy. Neodporúča sa ani vytáčanie kliešťa. V minulosti sa uvádzalo, že kliešťa treba potierať mydlom alebo olejom. Tieto postupy sa však už neodporúčajú.

Po vybratí kliešťa (či už je to pinzetou alebo bez pinzety – voľne rukami) je miesto nevyhnutné vydezinfikovať (Dettol, Betadine, Septonex…). Miesto nemusíte preliepať.

V prípade, že v koži ostanú napríklad hryzadlá kliešťa, parazitológovia to už označujú za mŕtve tkanivo, ktoré nie je schopné prenosu žiadnych patogénov. Náš imunitný systém takúto cudzorodú látku časom z kože vylúči.

Zhrnutie

Proti kliešťovi sa dá brániť účinnými repelentmi, tie sa však musia aplikovať každé 2 hodiny. Ak si napriek tomu nájdete kliešťa, čo najskôr ho vyberte. V článku ste zistili, ako vybrať kliešťa: Ak máte, použite pinzetu (pri vyberaní bez pinzety ho vyberte kľudne aj prstami).

A ako vybrať kliešťa psovi alebo inému domácemu zvieraťu? Postupujeme rovnako ako u ľudí, jedná sa totiž o rovnaký druh kliešťa: Použite pinzetu a následne miesto vydezinfikujte.

Ak ste mali kliešťa a vyskytnú sa u vás príznaky ako zvýšená teplota alebo červený fľak, navštívte obvodného lekára, ktorý vám odoberie krv na protilátky.

Zistiť viac

Pinzeta + sprej na bezpečné odstránenie kliešťov

  • zdravotnícka pomôcka, s ktorou sa dá bezpečne odstrániť prisatý kliešť a navyše zamedziť prenosu infekčných chorôb (kliešťová encefalitída, lymská borelióza)
  • sprej sa dá použiť na prisaté kliešte u ľudí aj u zvierat

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×