Ako sa zbaviť akné? Čo pomôže? Aké má príčiny?

Trápi vás akné na tvári, na chrbte, alebo na brade? Zistite, aká je vhodná liečba acne vulgaris:

Zdroj: 123rf.com

Akné je niečo s čím sama osobne už dlhší čas bojujem. V článku vám teda budem spomínať produkty, ktoré mám na sebe skúšané a overené.

Ľudia, ktorí ho nikdy nemali si ťažko predstavujú, že to nie je len fyzický problém. Akné na tvári (najčastejšie v oblasti brady alebo čela) vie intenzívne nahlodať sebavedomie človeka. Ak sa adekvátne nelieči, môže vyústiť až do fľakov, v horšom prípade jaziev, ktorých sa zbaviť je ešte náročnejšie ako liečba samotného akné.

Akné – jeho definícia a príčiny

Akné (odborné pomenovanie je acne vulgaris) je veľmi frekventované ochorenie kože. Najčastejšie sa vyskytuje v mladom veku od 11 – 30 rokov, kedy sa s ním stretne až 85 % populácie tohto veku. U 3 % ľudí pretrváva aj po 30. roku života. Zriedkavo na akné trpia aj novorodenci, zvyčajne však sa samo vylieči do 6. mesiacu od prepuknutia.

Miesta, na ktorých sa akné najčastejšie vyskytuje sú tvár (hlavne oblasť brady) a chrbát. Akné je viazané na vlasové folikuly a práve v týchto miestach sa nachádzajú také folikuly, ktoré sú najnáchylnejšie na tvorbu zápalu a rozvoj acne vulgaris.

Akné radíme medzi multifaktoriálne ochorenia, preto je náročné určiť jednu konkrétnu príčinu, ktorá ho spúšťa.

Najhlavnejšie faktory (príčiny) sú:

Jazvy z akné na tvári (Zdroj: 123rf.com)

Typy akné a jeho prejavy

Podľa závažnosti sa akné rozdeľuje do viacerých skupín a každé má v niečom špecifickú liečbu. Konkrétny druh určuje kožný lekár. Kožné útvary, ktoré sa pri akné vyskytujú sa nazývajú komedóny, papuly, noduly a pustuly.

Formy

Novorodenecké akné – postihuje asi 20 % novorodencov, 4x častejšie sa s ním stretnú chlapci. Acne vulgaris sa u novorodencov tvorí najčastejšie na brade a čele, vyrážky majú buď bielu hlavičku (zatvorené komedóny) alebo čiernu hlavičku (otvorené komedóny). Dobrou správou je, že novorodenecké akné netvorí jazvy a vylieči sa spontánne.

Detské akné – obdobne ako pri novorodeneckom, chlapci sú naň znovu rizikovejší. Vyskytuje sa najmä na tvári a nedochádza pri ňom k tvorbe jaziev.

Akné v dospievaní – odborne aj acne vulgaris – najbežnejšia forma, ktorá postihuje najmä mladých ľudí. Vyrážky sa objavujú na tvári, u niektorých ľudí aj na chrbte. Acne vulgaris môže mať len mierne prejavy (acne comedonica), mierne závažné formy (acne papulopustulosa), až po veľmi závažné formy (acne conglobata). U 3 – 7 % mladých ľudí dochádza k tvorbe celoživotných jaziev. Ich riziko je tým väčšie, čím silnejšie prejavy akné sú. Zvyšuje sa aj pri jeho neliečených formách.

Typy akné – zdravá mazová žľaza, „whitehead“, „blackhead“, papula, pustula (Zdroj: 123rf.com)

Liečba akné

Dostať akné pod kontrolu môže trvať dlhšiu dobu, preto sa vyzbrojte trpezlivosťou. Pri miernejších formách si vystačíte s režimovými opatreniami a voľnopredajnými prípravkami. Pri silnejších formách je nevyhnutný dohľad kožného lekára. Nižšie si popíšeme bližšie každý spôsob liečby akné.

Ako sa starať o pleť s akné?

Jedným z mýtov, ktorý je spojený so vznikom akné je, že vzniká ako následok nedostatočnej hygieny. Upchaté póry však nie sú naplnené nečistotou, ale odumretými bunkami a melanínom. Nadmerné čistenie aknóznej pleti môže vznik acne vulgaris ešte zhoršiť.

A ako sa teda správne ošetruje pleť s miernym aj závažným akné?

  1. pleť si každé ráno a večer vyčistite
  2. použite tonikum
  3. na pleť naneste adekvátny hydratačný krém

Viac o produktoch, ktoré sú vhodné na aknóznu pleť si prečítate v nasledujúcom rebríčku:

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • ošetrujúci konopný olej (58 % zloženia) obohatený o ďalšie prírodné látky (arnika, tymián, šalvia, mäta)
  • protibakteriálne, hojivé a dezinfekčné účinky
  • zmierňuje prejavy akné, tlmí začervenanie pokožky
  • nevhodné pre deti do 15. rokov a pre osoby alergické na zložku obsiahnutú v prípravku
Cena: 8.38 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • denný konopný krém obohatený o retinol a kyselinu azelaovú
  • vhodný na mierne až stredne závažné formy akné na tvári ale aj na chrbte
  • protibakteriálne, antioxidačné, regeneračné a vyživujúce vlastnosti
  • vhodný aj ako podkladová báza pod make up
Cena: 9.94 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • korekčný a obnovujúci krém, vhodný pri akné a iných nedokonalostiach pleti (upchaté póry, nadmerne mastiaca pokožka)
  • vhodný aj pri pigmentových škvrnách 
  • výhodou je jeho ľahká konzistencia a rýchla vstrebateľnosť
  • nekomedogénny, hypoalergénny, bez parabénov, testovaný na obsah niklu
Cena: 19.89 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • ľahký krém s prírodnými zložkami
  • pôsobí terapeuticky na liečbu akné a čiernych bodiek
  • zároveň posilňuje obranyschopnosť pleti proti vonkajším patogénom
  • používa sa ráno aj večer, vhodný aj ako báza pod make up 
Cena: 22.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • zinková masť obohatená aj o iné vitamíny, ktoré sú prospešné pre pleť (A, E, vápnik)
  • bez konzervantov, farbív a parfumácie 
  • vhodná aj na citlivú pleť
  • upokojuje zapálené ložiská na pleti
Cena: 14.19 €

V minulosti bol u pacientov veľmi obľúbený liek na akné vo forme zafarbenej krémpasty – Aknecolor.

Aknecolor obsahoval antimykotikum klotrimazol. Vhodný bol pri liečbe rôznych foriem akné. Podobným produktom je napríklad Ichtamolová pasta Dr. Konrad, ktorá však neobsahuje klotrimazol ale ichtamol a oxid zinočnatý. Rovnako ako aknecolor je zafarbená.

Ďalším už bohužiaľ nedostupným liekom je akneroxid, ktorý obsahoval liečivo benzoylperoxid vo forme gélu. Akneroxid sa používal pri liečbe akné. V súčasnosti nie je dostupný žiadny obdobný produkt, o možnostiach inej liečby váš bude informovať kožný lekár.

Pri ľahších formách je možné, že vám dermatológ odporučí lokálne antibiotiká. V minulosti sa používal napríklad Aknemycin, teraz sú dostupné iné lieky s obsahom erytromicinu – napríklad Eryfluid alebo Zineryt. Tieto vám však musí predpísať lekár, nepatria medzi voľnopredajné lieky.

Vedeli ste, že…

Často sa hovorí o tom, že na stav akné má výrazný vplyv aj strava. Je to naozaj tak? Všetky doterajšie mnohopočetné štúdie zatiaľ nenašli súvis medzi čokoládou, fast foodom a inými nezdravými jedlami a vznikom akné. Pozor by ste si mali dávať na potraviny s vysokým obsahom jódu. Samotné akné nespôsobia, ale môžu zhoršiť jeho stav.

Zhrnutie

Akné je bežné kožné ochorenie, týkajúce sa najmä adolescentov a mladých dospelých do 30 rokov. Vzniká ako následok upchávania pórov prebytočným mazom a odumretými bunkami. Upchaté malé vlasové folikuly sa prejavia ako biele bodky, upchaté väčšie vlasové folikuly tvoria čierne bodky. Upchaté póry môžu prejsť až do závažnejších foriem hĺbkového akné.

Miernejšie formy akné sa dajú riešiť voľnopredajnými prípravkami, odporúčame vám však tie z lekárne, nie z drogérie. Intenzívnejšie formy vyžadujú liečbu odborníkom najmä z dôvodu predchádzania jazvičiek a vylúčenia iných zdravotných príčin tvorby acne vulgaris.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×