Treba nosiť rúška? K čomu je to vôbec dobré?

Ak budú všetci nosiť rúška, spomalí sa pandémia koronavírusu? Môžu ochranné rúška zachraňovať životy?

Zdroj: unsplash.com

Aké výhody a nevýhody má nosenie rúška? Prečo by niektorí nemali nosiť rúška?

Pozreli sme sa na viaceré vedecké výskumy z tejto oblasti. Vyvrátili sme aj najbežnejšie mýty, ktoré kolujú ohľadne nosenia rúšok a popísali sme, ako by ochranné rúška mali fungovať:

Odborníci tvrdia, že rúška môžu pomôcť zabrániť šíreniu viacerých typov vírusov (napríklad aj bežnej chrípky). Tiež je dokázané, že čím viac ľudí rúško nosí, tým lepšie. Rúška poskytujú ochranu podobne ako chirurgické rúška na operačnej sále chránia operovaných pacientov.

No rúška vedia pomôcť aj inak. Vďaka tomu, že zachytávajú rôzne častice, poskytujú ochranu aj pred bežnými alergénmi (ako sú peľ, srsť, plesne, prach a roztoče).

Čo hovorí veda a výskumy?

Viaceré vedecké štúdie sa venovali noseniu rúšok a ich vplyvu na prenos koronavírusu.

Tu sme ich pre vás zhrnuli:

COVID-19 v lietadle

Rúška môžu zabrániť prenosu aj vo vysoko rizikových situáciách. V jednom prípade muž cestoval lietadlom z Číny do Toronta. Následne sa u neho potvrdil pozitívny test na COVID-19. Už počas letu mal príznaky ako suchý kašeľ, no tvár mal prekrytú rúškom. 25 ľudí, ktorí boli v blízkosti pacienta (pasažieri sediaci do 2 m + členovia posádky) bolo testovaných na COVID-19. U všetkých títo ľudí sa dokázal negatívny test.

Porovnanie krajín kde sa rúško nosí vs. nenosí

Predbežná analýza 194 krajín zistila, že na miestach, kde sa rúška v nariadeniach neodporúčajú, došlo po vyhlásení prvého prípadu k 55 % zvýšeniu počtu úmrtí na koronavírus (prepočítané na obyvateľa). V porovnaní s tým, krajiny s kultúrou alebo smernicami podporujúcimi nosenie rúška na tvári zaznamenali len 7 % nárast počtu úmrtí.

Ak sa nosí rúško nesprávne…

Vedci z Indie zistili, že aj nepriliehajúce rúško ​​„podstatne znižuje“ šírenie vírusových častíc, keď infikovaná osoba kašle alebo kýcha. Zistili, že infekčné kvapôčky precestovali až 490 cm, keď človek nemal rúško, v porovnaní s iba 150 cm, keď častice unikli po stranách rúška.

Ďalší výskum naznačuje, že nesprávne alebo sporadické nosenie rúšok by stále malo znižovať riziko prenosu infekcie (+ podomácky vyrobené rúška na tvár sú preukázateľne lepšie ako žiadne).

Kaderníčky nakazené COVID-19 strihali zákazníkov

Výsledky štúdie v Missouri poskytujú ďalšie dôkazy o výhodách nosenia rúšok. Výskum sa zameral na 2 kaderníčky – infikované COVID-19, ktoré sa riadili miestnym nariadením vyžadujúcim pre všetkých zamestnancov a zákazníkov nosenie rúšok. Vyšetrovatelia zistili, že neochorel ani jeden z 139 klientov alebo sekundárnych kontaktov stylistov. Žiadny zo 67 klientov, ktorí sa dobrovoľne nechali podrobiť testovaniu, nevykazoval žiadne známky infekcie.

Dá sa nosením rúška znížiť počet úmrtí?

Model z Washingtonskej univerzity predpovedá, že USA by mohlo zabrániť do novembra najmenej 45 000 úmrtiam na koronavírus, ak by na verejnosti 95 % populácie nosilo ochranné rúška.

Nosenie rúšok vs. karanténa

V jednej simulácii vedci predpovedali, že ak by nosilo rúška 80 % populácie, vplyv na zníženie šírenia COVID-19 by bol väčší ako prísna karanténa.

Aj keď žijete v komunite, kde nosí rúška na tvári len málokto, stále chránite aspoň seba. Nosením rúška znižujete svoje vlastné šance na nakazenie sa vírusom.

Čo hovorí riaditeľ CDC (Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb)?

V článku uverejnenom v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA), spoločnosť CDC preskúmala najnovšie vedecké poznatky. Potvrdzuje, že látkové rúška na tvár sú kritickým nástrojom v boji proti COVID-19. Ochranné rúška by podľa tohto článku mohli znížiť šírenie choroby, najmä ak sú používané univerzálne v rámci komunít. Rúška na tvár bránia tomu, aby osoba nosiaca rúško šírila COVID-19 na ostatných.

„Proti COVID-19 nie sme bezbranní,“ uviedol riaditeľ CDC Dr. Robert R. Redfield. „Látkové rúška na tvár sú jednou z najsilnejších zbraní, ktoré máme na spomalenie a zastavenie šírenia vírusu – najmä pri univerzálnom použití v prostredí komunity. Všetci ľudia sú zodpovední za ochranu seba, svojich rodín a svojich komunít. “

Redfield ďalej predpovedal, že univerzálne nosenie rúšok môže dostať outbreak koronavírusu v USA pod kontrolu už za 4 týždne.

Riziko prenosu infekcie COVID-19 vtedy, keď sa ochranné rúško na tvár používa a keď sa nepoužíva (Zdroj: Svet Zdravia)

Nevýhody nosenia rúšok

Rúška majú aj svoje nevýhody…

Tu sú tie, ktoré vás trápia najčastejšie:

Nosenie rúška môže byť niektorým nepríjemné

My Európania nie sme na nosenie rúšok zvyknutí. Preto nám to pripadá neprirodzené, niektorým je nosenie rúšok až nepríjemné.

Čo sa s tým dá robiť?

Treba nájsť vhodnú látku a vhodný strih rúška. Rúško by vám malo tesne priliehať ku tvári, avšak nie natoľko, aby vám jeho nosenie bolo nepríjemné. Vhodná látka na bežné nosenie je bavlna, pretože je priedušnejšia (cez bavlnené rúška sa lepšie dýcha) a zachytáva menej vlhkosti (rúško sa tak rýchlo nezarosí).

Ak si rúško neperiete, môžu sa na ňom zachytiť patogény

Rúško by ste mali pravidelne čistiť, rovnako ako by ste si mali pravidelne čistiť mobil, kuchynskú linku a iné povrchy, s ktorými prichádzate do styku. Stačí ho oprať v práčke (alebo ručne v teplej vode s mydlom).

To, ako často budete ochranné rúško čistiť, závisí od frekvencie jeho používania. Ak ho nosíte celý deň, preventívne by ste ho mali umývať každý deň.

Kvôli rúšku sa rosia okuliare

Niektorým používateľom okuliarov sa pri nosení rúška zarosia okuliare.

Aj na to je riešenie.

Najprv zaistite, aby bola horná časť rúška pevne utiahnutá a spodná časť voľnejšia. Toto sa dá docieliť napríklad použitím rúšok s tvarovateľným drôtom na nosovej časti.

Ďalší tip:

Okuliare umyte v mydlovej vode a nechajte ich voľne vyschnúť. Takto vzniknutý filter by mal zabrániť zahmlievaniu vašich okuliarov (obdobne fungujú aj Antifog spreje proti zahmlievaniu).

Ako rúška fungujú? Ochránia nás?

Na Slovensko prišla 2. vlna koronavírusu. Všetko nasvedčuje tomu, že bude omnoho silnejšia ako tá prvá (počet aktívnych prípadov je viac ako 3-násobný v porovnaní s maximom v apríli).

Aj preto by Slovákov mohlo zaujímať, ako nás tie rúška vlastne ochránia…

Rúška na tvár pomáhajú znižovať viralitu COVID-19 tromi spôsobmi:

  1. Chránite ostatných: Znižovanie šírenia vírusu infikovanými osobami. Rúško zachytáva vírusové častice zvnútra a zabraňuje ich prenosu vzdušnou cestou.
  2. Chránite seba: Znižovanie prenosu infekcie na neinfikované osoby. Rúško zabraňuje vdychovaniu častíc vírusu zvonku.
  3. Obmedzíte kontakt rúk a tváre: Ochranné rúško na tvár vytvára fyzickú bariéru medzi potenciálne kontaminovanými rukami a priamou cestou patogénov do pľúc.

Portál maskssavelives.org prirovnáva chodenie na verejnosti bez rúška počas pandémie ku jazde na motorke bez prilby.

Mýty týkajúce sa nosenia rúšok

Na internete sa už o rúškach písalo viac než dosť…

Pozrime sa na 3 najčastejšie mýty, ktoré trápia čitateľov:

Mýtus č. 1: Rúška na tvár vás neochránia

Faktom je, že rúška sú veľmi účinnou ochranou. Vytvárajú bariéru medzi ľuďmi okolo vás a vašimi ústami a nosom. To sťažuje kvapôčkam (ktoré šíria vírus kašľom, kýchaním a rozhovorom), aby sa preniesli na iných ľudí.

Rúška zabraňujú hlavne tomu, aby ste chorobu nevedomky šírili na ostatných. Viaceré štúdie však naznačujú, že ochranné rúška môžu pomôcť chrániť aj vás. Tiež slúžia ako pripomienka, aby ste sa nedotýkali svojej tváre.

Mýtus č. 2: Rúško musíte nosiť, iba ak ste chorí

Podľa CDC, štúdie naznačujú, že mnoho ľudí s koronavírusom je asymptomatických (nevykazujú žiadne príznaky). To znamená, že môžete mať toto ochorenie a nevedomky ho šíriť na druhých (napríklad na tých, ktorí majú vyššie riziko nákazy, oslabenú imunitu, pridružené ochorenia a podobne). Asymptomatickí prenášači môžu zvýšiť šírenie choroby, ak neprijmú náležité preventívne opatrenia, vrátane nosenia rúška, častého umývania rúk a sociálneho odstupu.

Potvrdilo sa, že ľudia sú infekční najmenej 48 hodín pred objavením sa symptómov (presymptomatickí) a to, že niektorí ľudia majú iba nepatrné príznaky (paucisymptomatickí) a iní sú úplne bez príznakov. Títo jedinci môžu prenášať vírus bez toho, aby vedeli o tom, že sú infekční. Preto ostáva nosenie rúška na tvár hlavným prvkom prevencie proti infekcii COVID-19.

Mýtus č. 3: Ak ste prekonali koronavírus, rúško nepotrebujete

Ak ste už prekonali koronavírus alebo ste mali pozitívny test na protilátky, neznamená to, že rúško už nebudete potrebovať. Žiaľ, v súčasnosti zatiaľ neexistuje spôsob, ako zistiť, či už raz prekonaný koronavírus poskytuje imunitu proti tomuto vírusu (poprípade ako dlho bude vaša imunita trvať). To znamená, že by ste mohli chorobou mohli znovu nakaziť a rozšíriť ju na druhých.

Zdroj: CheckbotSK

Ako správne nosiť rúška na tvár?

Efektivita rúška sa výrazne zvyšuje vtedy, keď ho nosíte správne.

Tu sú TIPY pre správne nosenie rúška:

  • Skontrolujte, či rúško nie je poškodené alebo zašpinené.
  • Umyte alebo dezinfikujte si ruky pred a po nasadení rúška (rovnako to platí pri jeho skladaní).
  • Ochranné rúško si nasaďte nielen na ústa ale aj na nos a bradu. Skontrolujte, či vám nezostali nechránené miesta (medzery) po stranách tváre.
  • Nedotýkajte sa rúška počas jeho nosenia.
  • Ak sa ho náhodou dotknete, umyte/dezinfikujte si ruky.
  • Ak je vaše rúško ​​mokré alebo špinavé, vymeňte ho za čisté. (Použité rúško vložte do uzatvárateľného vrecka, až pokiaľ ho nebudete môcť umyť.)
  • Rúško si skladajte bez toho, aby ste sa dotkli jeho prednej časti alebo svojej tváre (rúško sa sníma za gumičky alebo za šnúrky).
  • Ihneď po odstránení rúška si umyte ruky.
  • Rúško pravidelne umývajte mydlom v teplej vode (ručne alebo v práčke – môžete ho prať aj s iným oblečením).
  • Rúška skladujte v čistom uzatvárateľnom plastovom vrecúšku (pokiaľ nie je rúško mokré alebo špinavé a plánujete ho znova použiť).

CDC odporúča, aby ste nosili rúško vždy tam, kde sa zdržiavajú ľudia, ktorí s vami nežijú v spoločnej domácnosti, na verejných priestranstvách a vtedy, keď je ťažké sa dištancovať od spoločnosti.

Čo nerobiť?

  • Nepoužívajte rúško, ktoré je poškodené alebo znečistené.
  • Ak rúško neprilieha ku tvári, treba ho utiahnuť, alebo vymeniť za priliehavé.
  • Nenoste rúško pod nosom.
  • Nedávajte si rúško dole ak je vaša vzdialenosť od iných ľudí menej ako 1 meter.
  • Nenoste špinavé alebo mokré rúško (neposkytuje až takú spoľahlivú ochranu).
  • Nepožičiavajte svoje rúško iným osobám.

Kedy rúška nepoužívať?

  • Rúška nedávajte na tvár deťom do 2 rokov.
  • Nedávajte rúško nikomu, kto má problémy s dýchaním alebo upadol do bezvedomia.
  • Rúško nemusí nosiť ten, kto si ho nemôže sám bez pomoci sňať.
  • Nepoužívajte rúška ako náhradu za sociálny odstup.

Zhrnutie

Môžu rúška spomaliť šírenie koronavírusu?

Áno, rúška v kombinácii s inými preventívnymi opatreniami (časté umývanie rúk, zamedzenie kontaktu s inými ľuďmi) pomáhajú spomaliť šírenie vírusu.

Prečo sa teda na začiatku pandémie rúška neodporúčali?

Vtedy odborníci ešte nevedeli, že ľudia s COVID-19 môžu vírus šíriť už predtým, ako sa u nich objavia príznaky. Tiež sa nevedelo, že u niektorých ľudí sa nevyvinú žiadne príznaky. Takýto pacienti môžu vírus nevedomky šíriť na iných. Tiež sa niektorí obávali toho, že masové používanie rúšok by viedlo k vyčerpaniu zásob potrebných pre zdravotníckych pracovníkov.

WHO a CDC (Svetová zdravotnícka organizácia a americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb) v súčasnosti nosenie rúška zaradili do svojich odporúčaní na spomalenie šírenia vírusu.

 

Čo teda robiť?

Nosenie rúška nevyžaduje takmer žiadne úsilie navyše… Samozrejme, je to trochu nepohodlné ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Nosme ich, aby sme znížili riziko prenosu nákazy.

Ak to už nerobíme pre seba, môžeme ich nosiť aspoň kvôli svojej babke, tehotnej sesternici, kvôli susedovi s rakovinou alebo kamošovi s oslabenou imunitou. Buďme zodpovední, solidárni a buďme na seba milší. V budúcnosti sa nám to môže stonásobne vrátiť.

Zdroje:

Vedecké výskumy:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.