Najčastejšie mýty a polopravdy o cukrovke

Diabetes sa spolu so srdcovými ochoreniami, rakovinou a depresiou radí medzi najčastejšie civilizačné choroby. Hlavnou otázkou zostáva: Aká je skutočná príčina diabetu? Môže nás chronické prejedanie sa sladkosťami doviesť k tejto chorobe?

Možno ste už počuli, ako rodičia upozorňujú svoje deti, že keď budú jesť veľa sladkostí, dostanú cukrovku. Alebo, že dedko má len slabú cukrovku, lebo si nepichá inzulín. Sú však tieto tvrdenia na mieste?

Dôvody prečo sa čakárne diabetológov (nielen na Slovensku) napĺňajú pacientmi je hneď niekoľko. Nespôsobuje to len nadmerné konzumovanie sladkostí, ale aj zlý životný štýl ako taký. Ak telo neustále prijíma energiu, no nevydáva ju, môže to viesť k problémom. Nezdravá a nevyvážená strava, nedostatok fyzickej aktivity, chronický stres, ale aj genetická predispozícia – všetko toto sú faktory, ktoré môžu prispieť k nárastu počtu ľudí diagnostikovaných s cukrovkou.

V hlavnej úlohe inzulín

Dňa 14. novembra 1891 sa narodil Frederick Grant Banting, kanadský fyziológ a jedna z kľúčových postáv v objavení inzulínu. Za tento prielomový objav si v roku 1923 odniesol Nobelovu cenu. Tento významný deň podporovaný Medzinárodnou federáciou diabetu a Svetovou zdravotníckou organizáciou si následne pripomíname ako Svetový deň diabetu.

Jeho hlavným poslaním je upozorňovať na rýchlo rastúci počet prípadov jedného z najčastejších ochorení súčasnosti, ktoré sa stáva celosvetovým zdravotníckym problémom s možnými smrteľnými komplikáciami.

Slovo „diabetes“ má korene v gréckom slove „diabainó“, čo znamená „prechádzať cez“, a v latinskom slove „mellitus“, ktoré znamená „sladký ako med“. Týmto názvom sa odkazuje na hlavný príznak ochorenia – vysokú hladinu cukru (glukózy) v krvi.

Táto nadmerná hladina je spôsobená zníženou alebo úplne chýbajúcou produkciou inzulínu, hormónu produkovaného pankreasom. Inzulín je jedinečný tým, že je jediným hormónom, ktorý dokáže regulovať hladinu glukózy a umožniť jej prechod z krvi do svalov, tukových buniek a buniek pečene.

Občas sa môže vyskytnúť tzv. inzulínová rezistencia, kedy pankreas produkuje dostatočné množstvo inzulínu, ale telo naň nereaguje a nedokáže ho adekvátne využiť.

Nie je cukrovka ako cukrovka

Cukrovka je jedným z najčastejšie diagnostikovaných chronických ochorení na svete, ktoré postihuje milióny ľudí každý rok. Je to tichý zabijak, ktorý sa pomaly, ale isto zvyšuje a ktorý ľudia často ignorujú, kým príznaky nebudú príliš závažné na to, aby boli ignorované. 

Existujú dva hlavné typy cukrovky: Typ 1 a Typ 2. Obe sú rovnako závažné, ale ich príčiny, prejavy a liečba sa môžu líšiť.

Diabetes mellitus typ 1

Cukrovka typu 1, niekedy nazývaná juvenilná cukrovka, je autoimunitné ochorenie, kde imunitný systém tela nesprávne útočí na bunky v pankrease, ktoré produkujú inzulín. Tento druh cukrovky sa často diagnostikuje u detí a mladých dospelých, a preto aj jeho názov.

Diabetes mellitus typ 2

Na druhej strane, cukrovka typu 2, je najčastejší typ cukrovky a zvyčajne sa vyvíja v dospelosti, hoci čoraz častejšie sa diagnostikuje aj u detí. Tento typ cukrovky sa vyznačuje tým, že telo buď nevie správne použiť inzulín, alebo ho nedokáže vyrobiť v dostatočnom množstve. 

Tehotenská cukrovka

Existuje aj gestačná cukrovka, ktorá sa môže vyvinúť počas tehotenstva. Hoci zvyčajne po pôrode zmizne, zvyšuje riziko vzniku cukrovky typu 2 v neskoršom živote.

Každý z týchto typov cukrovky má svoje vlastné výzvy a komplikácie. Ale jedno, čo majú spoločné, je skutočnosť, že žiadna sa zatiaľ nedá vyliečiť. Vplyv cukrovky na naše zdravie a život súvisí s neustálym bojom o udržanie hladiny cukru v krvi pod kontrolou a o zvládnutie prípadných komplikácií.

Rizikové faktory a metabolický syndróm

Výraznými rizikovými faktormi pre cukrovku typu 2 sú nadváha, nedostatočný pohyb, ako aj nesprávna výživa. Mastné jedlo s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín sa pokladá za škodlivé.

Cukrovka sa často vyskytuje spolu s vysokým krvným tlakom, s poruchami metabolizmu tukov a so zvýšenou hladinou kyseliny močovej, čo sa označuje ako metabolický syndróm.

Obozretnosť je na mieste už pri prvých príznakoch, ako je nadmerný smäd, silné potenie a časté plesňové infekcie na nohách alebo v intímnej oblasti.

Aj napriek tomu, že je cukrovka taká rozšírená, je obklopená množstvom mýtov, ktoré môžu prinášať zmätky a nesprávne informácie.

Najčastejšie mýty o cukrovke 

1. Mýtus: Cukrovka je choroba, ktorá postihuje len ľudí s nadváhou

Pravda: Hoci obezita zvyšuje riziko diabetu typu 2, cukrovka môže postihnúť aj ľudí s normálnou hmotnosťou. Cukrovka typu 1, ktorá je autoimunitná, sa môže vyskytnúť u ľudí bez ohľadu na ich telesnú hmotnosť.

2. Mýtus: Veľa cukru spôsobuje cukrovku

Pravda: Konzumáciou veľkého množstva cukru sa môžete dopracovať k problémom so zubami, obzvlášť pokiaľ zanedbáte čistenie zubov, ale nemusí to nutne viesť aj k cukrovke. Pri cukrovke 1. typu je hlavným mechanizmom útok imunitného systému na vlastné B-bunky podžalúdkovej žľazy, čo sú bunky zodpovedné za produkciu inzulínu. 

Príčiny tohto autoimunitného procesu nie sú zatiaľ úplne pochopené, ale je pravdepodobné, že existuje genetická predispozícia a určitý oxidačný mechanizmus, ktorý aktivuje imunitný systém proti vlastným B-bunkám.

Na druhej strane, cukrovka 2. typu je často spojená s moderným spôsobom života. Genetika určite zohráva úlohu v jej výskyte, ale vonkajšie faktory ako obezita, nedostatok fyzickej aktivity, nadmerné množstvo vysokoenergetických jedál nevhodnej stravy a stres, tiež prispievajú k jej rozvoju. 

3. Mýtus: Ak mám cukrovku, nemôžem jesť nič sladké

Pravda: Osoby trpiace diabetom by mali výrazne obmedziť príjem jednoduchých cukrov, ako je bežný cukor, med a sladkosti. Naopak, komplexné cukry – sú napríklad v celozrnnom chlebe a pečive, celozrnných cestovinách, ovsených vločkách, všetkých druhoch zeleniny a ovocí – by mali tvoriť základ ich stravovania

Ako návod na odhadovanie množstva cukrov v potravinách sa často využíva takzvaná sacharidová jednotka. Táto jednotka je obzvlášť užitočná pre diabetikov, ktorí sú liečení inzulínom. Podľa počtu sacharidových jednotiek v jedle totiž môžu určiť, koľko krátkodobo pôsobiaceho inzulínu si pred jedlom podajú. 

4. Mýtus: Ak mám cukrovku, musím sa vyhnúť športu

Pravda: Pravidelný pohyb je dôležitý pre všetkých ľudí, vrátane diabetikov. Môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje celkové zdravie.

Vo svete nájdeme niekoľko športovcov, dosahujúcich vrcholové výkony, a pritom zápasia s cukrovkou. Aktívny životný štýl je neoddeliteľnou súčasťou zdravého života a ak cvičenie alebo behanie nie sú pre vás príliš lákavé, výlety do prírody, rýchla chôdza, joga alebo turistika môžu byť perfektnou alternatívou.

Pre ľudí trpiacich cukrovkou je pravidelná fyzická aktivita doporučovaná z mnohých dôvodov. Okrem iného:

Náš tip: Ak chcete zaradiť do svojho života pravidelný pohyb, mali by ste vedieť, ako si zostaviť vlastný tréningový plán.

5. Mýtus: Ak mám cukrovku, bude ju mať aj moje dieťa

Pravda: Matka s diabetom môže mať úplne zdravé dieťatko. Ale aj naopak, zdravá mamička môže priviesť na svet bábätko, ktorému lekári neskôr diagnostikujú cukrovku. Je dôležité pripomenúť, že zdravie bábätka je ovplyvnené aj dobrým zvládaním diabetu počas celého tehotenstva. 

Je nespochybniteľné, že genetika má významný vplyv na vznik diabetu. Napriek tomu, nie je to jediný determinant. Dokonca aj ľudia bez dedičných, čiže genetických, predispozícií môžu ochorieť na diabetes, najmä na jeho prvý typ. Nesmieme prehliadať ani faktory vonkajšieho prostredia, ktoré tiež zohrávajú kľúčovú úlohu v podobe ohrozenia vývoja tejto choroby.

6. Mýtus: Deti môžu z cukrovky vyrásť

Pravda: Diabetes mellitus typu 1 je stav, ktorý môže zasiahnuť deti a mládež. Príčinou je narušenie konkrétnych B–buniek v pankrease, ktoré sú zodpovedné za produkciu inzulínu. Keď sú tieto bunky poškodené, už sa nedokážu obnoviť alebo doplniť, čo znamená, že tento typ cukrovky je spoločníkom na celý život.

7. Mýtus: Diabetici by nemali jesť ovocie, lebo obsahuje veľa cukru

Pravda: Ovocie je plné vitamínov a minerálov, tiež obsahuje vzácnu vlákninu a áno, aj cukry. Napriek tomu, že tieto prirodzené cukry sú súčasťou zdravej stravy, nie každý by mal ovocie konzumovať bez obmedzení. Diabetici by mali byť opatrní, pokiaľ ide o konzumáciu tejto potraviny, ale to nie je dôvod na úplné vylúčenie ovocia z ich stravy.

Na pomoc prichádza lekár alebo diétna sestra, ktorí vedia poskytnúť rady, aké ovocie a v akej miere môžu diabetici bezpečne konzumovať.

8. Mýtus: Cukrovka nie je taká vážna, keď si nepichám inzulín

Pravda: Je to rozšírený mýtus, že ak niekto nepoužíva inzulín, jeho diabetes nebude až taký vážny. Takéto presvedčenie je však nesprávne. Bez ohľadu na to, či používate inzulín alebo nie, môžete sa stále stretnúť s komplikáciami spojenými s touto chorobou a to najmä v prípade, ak nemáte optimálne nastavenú liečbu diabetu. 

Dokonca aj pri diabete 2. typu sa niekedy lekári prikláňajú k liečbe inzulínom, hlavne ak predchádzajúca liečba tabletami (orálnymi antidiabetikami) nepriniesla očakávané výsledky. To znamená, že ani pri maximálnych dávkach orálnych antidiabetík nebolo možné dosiahnuť uspokojivú kontrolu nad cukrovkou.

9. Mýtus: Cukrovku typu 2 môžu dostať len starí ľudia

Pravda: Je pravda, že cukrovka 2. typu sa častejšie diagnostikuje u ľudí starších ako 40 rokov. Ale pozor, to neznamená, že mladší ľudia sú z tejto zdravotnej hrozby imúnny. V posledných rokoch sa veková hranica ochorenia posúva do mladších rokov života.

Prečo je to tak? Zdá sa, že príčinou sú dedičné predispozície, no výraznú rolu zohrávajú aj faktory nášho životného štýlu. Medzi tie patrí nadváha a obezita, nedostatok fyzickej aktivity a konzumácia vysoko-kalorickej stravy nevhodného zloženia. 

Záver

Cukrovka je vážne ochorenie, ktoré môže mať vážne následky na zdravie jednotlivca. Napriek tomu sa o nej šíri mnoho mýtov a polopravd, ktoré môžu skresľovať realitu a zavádzať ľudí, ktorí sa snažia pochopiť a zvládnuť toto ochorenie. 

Nie je pravda, že by cukrovka bola výsledkom nadmerného konzumovania sladkostí, alebo že by mohla byť vyliečená výhradne stravou a cvičením. Taktiež neplatí, že by všetci diabetici potrebovali inzulín, alebo že by mali obmedziť fyzickú aktivitu. 

V skutočnosti je prístup k liečbe a manažmentu cukrovky individuálny a závisí od typu cukrovky, celkového zdravotného stavu jednotlivca a ďalších faktorov. To je dôvod, prečo je tak dôležité konzultovať všetky otázky a obavy týkajúce sa cukrovky s odborníkmi v oblasti zdravotníctva.

Napokon, viac ako kedykoľvek predtým je dôležité vzdelávať sa a byť informovaný o tejto chorobe. Cukrovka je zložitá a jej správne pochopenie vyžaduje nadobudnutie spoľahlivých informácií. Ak máte otázky alebo obavy týkajúce sa cukrovky, obráťte sa na svojho lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka. Vždy sa snažte získať informácie z dôveryhodných zdrojov.

Zdroje:

Ukázať súvisiace produkty
×