Mykóza nechtov a nôh – domáca liečba + lieky bez predpisu

Zdroj: 123rf.com

V lekárni je dostupné množstvo krémov, zásypov, roztokov a sprejov bez predpisu, ktoré sú účinné v liečbe mykóz. Jednotlivé prípravky sa odlišujú v cene, množstve účinnej látky, frekvencii aplikácie a dobe, ako dlho je nutné ich užívať.

Prečítajte si, aká je domáca liečba mykózy nôh, prírodná liečba nechtov na nohách a rukách, či dostupné lieky bez predpisu.

Nohy nepatria medzi najpríťažlivejšie časti ľudského tela. Navyše, keď sa spotia z celodenného nosenia topánok, stanú sa skvelým prostredím pre množenie mikroorganizmov.

Keď napadnú človeka, ktorý je náchylnejší na mykózu, môžu spôsobiť nemalé problémy. My si povieme, ako sa s nimi vysporiadať.

Úplné vyliečenie môže trvať aj 6 týždňov (v prípade onychomykózy aj 6 – 12 mesiacov, t.j. až pokiaľ neodrastie celý necht).

Ak si niečím nie ste istí, poraďte sa pri liečbe s vašim lekárom alebo lekárnikom. Taktiež v prípade, že ste vyskúšali už viacero metód liečby a vaše príznaky sa napriek tomu nezlepšujú.

Voľnopredajné lieky na mykózu

Vo väčšine prípadov sa mykózy nôh dajú vyliečiť pomocou voľnopredajných antimykotík a správnou hygienou (najmä ak ho podchytíte hneď na začiatku). Lekár vám môže predpísať aj perorálne lieky, ktoré posilnia účinnosť topických prípravkov.

Lieky bez predpisu (mykóza nôh a rúk)

Mykóza nôh a rúk môže mať rôzne príznaky. Často si ju všimnete kvôli tomu, že má viditeľné kožné prejavy:

 

  1. Mokvanie: ak sa u vás pri mykóze objavia pľuzgiere, ktoré navyše mokvajú, sú pre vás vhodnejšie pasty a gély s vysušujúcim účinkom. Nie sú vhodné masti a krémy, pretože už sami osebe podporujú mokvanie tým, že zabraňujú odparovaniu vody z rany. Preto v prípade mokvania zvoľte napríklad liek IMAZOL krémpasta.
  2. Zhrubnutá koža: keď je koža zrohovatená, v prvom rade je vhodné odstrániť túto časť odumretej kože. Potom má liečivo šancu lepšie preniknúť k miestu účinku. Na odstránenie zhrubnutej a šupinatej kože sa využívajú tzv. keratolytiká. Medzi ne patrí KERALAN masť (s liečivami kyselina salicylová a urea).
  3. Popraskaná koža: ak je vaša koža veľmi suchá až popraskaná, nepoužívajte prípravky s obsahom alkoholu (napr. spreje). Mohli by spôsobiť podráždenie. Naopak vhodné sú krémy, napr. s obsahom terbinafínu (Lamisil krém), klotrimazolu (Candibene krém, Canesten krém), či bifonazolu (Canespor krém), alebo flutrimazolu (Micetal roztok).

Mykóza nôh Lokálna terapia

Liekom voľby pri dermatomykózach je:

Prípravok Dávkovanie Cena Určenie
Lamisil krém 1x denne (1 týždeň) 12.99 € mykóza nôh, kandidózy
Canesten krém 2 – 3x denne (3 – 4 týždne) 5.99 € mykóza nôh a rúk, vulvitída
Candibene krém 2 – 3x denne (3 – 4 týždne) 5.99 € mykóza nôh a rúk, medziprstové mykózy, vulvitída
Canespor krém 1x denne (3 týždne) 8.99 € mykóza nôh a rúk, kandidózy
Micetal roztok 1x denne (2 – 4 týždne) 7.19 € mykóza nôh, kandidózy
IMAZOL krémpasta 2x denne (2 týždne) 2.99 € pri mokvaní
Keralan masť 1 – 2x denne (dĺžku určí lekár) 9.99 € zhrubnutá a šupinatá koža

Vracajúca sa mykóza

Ak vás trápi plesňové ochorenie, je dôležité dodržiavať stanovenú dĺžku liečby a pravidelnosť aplikácie.

Ak sa vám mykóza často vracia, dôvodom môže byť to, že ste liečbu ukončili príliš skoro. Taktiež sa môže jednať o rezistenciu plesne na antimykotikum. Preto je dobré pri recidivujúcich plesňových ochoreniach zmeniť prípravok, ktorý zvyknete používať za iný (t.j. s inou účinnou látkou).

Ak ste si všimli, že vám niektorý z prípravkov už nezaberá, navzájom môžete medzi sebou prestriedať napríklad tieto prípravky:

Lamisil krém  Canesten krém Canespor krém Micetal roztok.

Lieky bez predpisu (mykóza nechtov)

Klasické krémy a roztoky používané pri mykóze nôh (Canesten, Lamisil, Micetal) sú v prípade nechtovej mykózy neúčinné. Nemajú totiž schopnosť prechádzať do nechtu, poprípade doň neprechádzajú v potrebnom množstve.

Preto sa pri nechtovej mykóze najčastejšie používajú laky a roztoky, často s prímesou iných látok (ako napr. močovina, ktorá umožní prienik účinnej látky + zmäkčenie a odstránenie napadnutých častí nechtu).

Liečba je:

  1. miestna = lokálna (roztokom alebo lakom)
  2. perorálna – v prípade ťažších mykóz (azolové antimykotiká – itrakonazol, alylamínové – terbinafín alebo kombinácia antimykotík)

Zdravotnícke pomôcky a lieky bez predpisu:

Pomernou novinkou je laserová terapia. Počas ošetrenia je necht a nechtové lôžko ožiarené laserom vlnovej dĺžky 1320 nm. Ošetrená plocha sa tým do hĺbky zahreje na teplotu medzi 45 – 60 °C. Pleseň sa tým zabíja. Jej úspešnosť je 90 %.

Liečba onychomykóz je dlhodobá a komplikovanejšia ako liečba plesní na končatinách. Pri ich liečbe je častým problémom absorpcia liečiva (vtedy, keď potrebujeme, aby liečivo pôsobilo lokálne). Často sa využíva kombinovaná lokálna a systémová liečba. Taktiež v prípade ťažšej dermatomykózy (napr. mykóza nôh a rúk) je nutná dlhodobá liečba.

Alternatívna liečba

Alternatívna liečba mykózy nechtov a nôh je určená hlavne pre ľahšie formy infekcie a jej počiatočné štádiá. Ak si chcete byť istí, že vaša mykóza sa vylieči, siahnite radšej po overených liekoch spomenutých vyššie. Domácu a prírodnú liečbu odporúčam len vtedy, ak sa nemôžete alebo nechcete liečiť bežnými spôsobmi.

Ak ani po niekoľkých týždňoch alternatívnej liečby príznaky nemiznú alebo naopak, infekcia sa rozširuje aj na ďalšie prsty a nechty, je nevyhnutné vyhľadať pomoc lekára!

Prírodná liečba

Prečítajte si, aká je možná prírodná liečba v prípade, že vás trápi mykóza nechtov (na rukách či nohách) alebo mykóza nôh.

Avšak upozorňujeme vás, že neexistuje veľa vedeckých výskumov, ktoré by podporili účinnosť týchto opatrení. U niektorých ľudí prírodná liečba zaberá viac a u niektorých menej.

Čajovníkový olej/Tea tree oil

Tento olej pochádza z listov stromu (Melaleuca alternifolia), ktorý rastie v Austrálii. Vďaka tomu, že zneškodňuje niektoré druhy húb a baktérií, ľudia ho používajú ako prírodnú liečbu už mnoho rokov.
Zvyčajne sa vtiera do pokožky 2x denne. Čajovníkový olej môže znížiť svrbenie, opuch a pálenie mykózy nôh. Niekedy liečba môže trvať mesiac, pričom nie je účinná pre všetkých (podľa jednej štúdie je jej účinnosť 64 %).
Olej z čajovníka môže spôsobiť kontaktnú dermatitídu alebo alergickú reakciu, a preto odporúčame poradiť sa s lekárom pred začatím používania. Nikdy nepite olej z čajovníka, pretože požitý vnútorne môže byť toxický.

Originálny olej Tea Tree dostať napríklad v e-shope Pre Zdravie.

Múdra huba (Pythium oligandrum)

Čo je to múdra huba?

Čítate správne. Prípravok s názvom múdra huba je prírodný produkt, ktorý je často používaný pri mykotických infekciách nechtov a nôh (pôsobí proti plesniam a kandidám). Navyše na nohy pôsobí aj ako dezodorant – obmedzuje nadmerné potenie nôh a odstraňuje zápach spôsobený plesňovým ochorením.

Taktiež sa používa na odstránenie mykózy a zápachu aj z používanej obuvi.

Dostať ju vo forme prášku, z ktorého sa pripraví roztok.

Pomarančovník horký

Toto ovocie pochádza z druhu stromu pomarančovníka. Olej z pomarančovníka horkého sa už dlhé roky využíva v čínskej medicíne ako prírodná liečba v boji s hubami.

V jednej štúdii boli použité tieto prípravky: Prvej skupine bola podaná 25 % emulzia oleja z pomarančovníka horkého 3x denne, druhej skupine 20 % olej z pomarančovníka v alkohole 3x denne a tretia skupina bola ošetrená čistým pomarančovníkovým olejom raz za deň. Výsledok: 80 % pacientov z prvej skupiny bolo vyliečených po 1 – 2 týždňoch, zvyšok po 2  – 3 týždňoch [1].

Pomarančovník horký môže spôsobiť zápal pokožky, ak ho používate v jeho čistej forme. Tiež môže spôsobiť väčšiu náchylnosť na úpal, preto počas používania chráňte svoju pokožku pred slnkom.

Ajoén z cesnaku

Ajoén je prírodná zlúčenina nachádzajúca sa v cesnaku. Môže zmierniť príznaky mykózy nôh. Cesnak obsahuje aj antibakteriálnu látku alicín.

Ajoén sa nachádza v olejovom maceráte cesnaku, ale nenachádza sa v čerstvom cesnakovom extrakte. Ajoén vzniká, keď je allicín (zložka v cesnaku) rozpustený v rôznych rozpúšťadlách, vrátane oleju a alkoholu (napr. macerovaný cesnak). Ajoén pôsobí aj ako antioxidant. Cesnakový olej je dostupný aj vo forme kapsúl.
V jednej štúdii ľudia bol ajoén podávaný vo forme krému na nohy. U 79 % ľudí došlo k vyliečeniu už po týždni. Zvyšných 21 % sa vyliečilo po ďalšom týždni [2].

Domáca prírodná liečba – cesnaková kúra

Potrebujeme:

  • roztlačený cesnak – 4 strúčiky
  • gáza
  • cesnak môžete zmiešať aj s 1 čl oleja (napr. olivovým, alebo kokosovým, ktorý má sám o sebe protiplesňový účinok)

Postup:

  1. Roztlačený cesnak (resp. cesnak v oleji) rozotrieme po gáze.
  2. Do gázy zabalíme postihnuté miesto. Necháme pôsobiť 2 hodiny.
  3. Nohy umyjeme teplou vodou a dôkladne osušíme.

Sosa

Ľudia vo vidieckych častiach Mexika používajú listy rastliny Solanum chrysotrichum. Štúdie dokazujú, že krém vyrobený z výťažku tejto krovinatej rastliny funguje ako antifungálna prírodná liečba, účinná najmä pri liečbe atletickej nohy [3]. Potenciálne by mohla zabrániť aj jej recidíve.
Aj keď sosa je bezpečná pri použití na pokožku, môže byť celkom ťažké túto rastlinu nájsť.

Domáca liečba

Veľa ľudí má svoje vlastné recepty, ako sa zbaviť mykózy.

Pozrieme sa na tie najzaujímavejšie. Majte ale na pamäti, že vždy je dôležité dodržiavať aj zopár základných hygienických zásad. Medzi tie hlavné patrí, aby ste si neodškrabovali olupujúcu sa kožu. Môžete tak narušiť aj zdravú pokožku v okolí + môžete prispieť k ľahšiemu šíreniu infekcie.

Ocot

Niektorým ľuďom sa na mykózu osvedčilo máčanie nôh v zmesi vody a octu. Za jeho liečivý účinok môže byť zodpovedná kyselina octová, pôsobiaca antifungálne. Táto zmes vám určite neuškodí, aj keď zatiaľ nebol uskutočnený žiaden výskum na potvrdenie účinkov octu proti mykóze.

Mykóza nechtov – ocot ako pomocník

Tento recept je vhodný ako domáca liečba najmä pre diabetikov a pri nadmernej potivosti nôh:

Potrebujeme:

  • teplá voda 1 l
  • ocot 250 ml (v prípade citlivejšej pokožky použite menej octu)

Postup:

  1. Zmiešame vodu s octom. V tomto roztoku namáčame chodidlá aspoň 15 minút.
  2. Nohy opláchneme čistou vodou a necháme úplne vyschnúť, poprípade dôkladne vyutierame uterákom.
  3. Kúru opakujeme každý deň niekoľko týždňov, až do odrastenia infikovaných nechtov.

Zelený čaj

Skúste si pripraviť zelený čaj, ale namiesto toho, aby ste ho vypili, použite ho na kúpeľ nôh. Pripravte si vlažný zelený čaj a na 10 minút si v ňom namočte nohy. Niektorí udávajú zmiernenie príznakov. K nim dochádza kvôli tomu, že v zelenom čaji sa nachádzajú zlúčeniny nazývajúce polyfenoly, ktoré majú protiplesňové účinky. Aj v tomto prípade sú nutné štúdie na potvrdenie účinnosti zeleného čaju pri domácej liečbe mykózy nôh. Navyše, metóda je vraj funkčná až po 3 mesiacoch denného používania.

Škorica

V súčasnosti sa škorica stále používa na rôzne menej závažné infekcie (vrátane atletickej nohy). Viaceré štúdie potvrdzujú jej fungicídne účinky v boji s Trichophyton rubrum a inými dermatofytmi.

Cinnamaldehyd prítomný v esenciálnom škoricovom oleji v štúdii znížil aktivitu húb o 70 – 96 % a zabránil im v napádaní zdravých kožných buniek [4].

Škoricová pasta – domáca liečba mykózy

Potrebujeme:

  • škorica mletá 1 čajová lyžička
  • škoricový olej 5 kvapiek
  • olivový olej 1 PL

Postup:

  1. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte tak, aby vznikla pasta.
  2. Nanesieme pastu na postihnuté miesto a masírujte 15 minút.
  3. Opakujte tento postup 2x denne, až kým nezmizne svrbenie a ostatné príznaky.

Zhrnutie

Zistili ste, aké sú vhodné voľnopredajné lieky a domáca liečba (+ recepty). Dúfame, že aj vďaka našim radám sa vám podarí vyliečiť atletickú nohu, či onychomykózu.

Ale pozor!

Keď sa jej raz zbavíte, neznamená to, že už je navždy preč. Aj po vyliečení sa mykóza môže opäť objaviť, v prípade, že nepodniknete žiadne kroky, aby ste tomu zabránili.

Aké sú vhodné preventívne opatrenia? Prečítajte si tento článok a zistíte to. Tiež nájdete zhrnutie príznakov, prečo mykóza vzniká + všetko na tému mykóza nechtov a nôh.
Použité zdroje:
  • [1] – štúdia s názvom – Olej z horkého pomaranča: nový topický antimykotický prostriedok.
  • [2] – Účinnosť ajoénu získaného z cesnaku, v krátkodobej terapii tinea pedis.
  • [3] – Solanum chrysotrichum (Schldl.) Rastlina používaná v Mexiku na liečbu kožných mykóz.
  • [4] – In vitro antifungálna, anti-elastázová a anti-keratinázová aktivita esenciálneho oleja zo škoricovníka proti Aspergillus fumigatus a Trichophyton rubrum.
  • tvojlekarnik
  • naturallydaily
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.