Koronavírus: Taliansko v počte obetí predbehlo Čínu

Zdroj: pixabay.com

Koronavírus zabil v Taliansku už viac ľudí ako v ktorejkoľvek inej krajine po tom, ako sa počet úmrtí zvýšil o 427 za deň.

Počet úmrtí je v súčasnosti 3 405 osôb, čo je viac ako v Číne, kde sa vírus objavil minulý rok.

V Číne bolo hlásených 3 245 úmrtí, ale vyskytli sa pochybnosti týkajúce sa spoľahlivosti týchto údajov.

Na celom svete sa vyskytlo 240 000 prípadov vírusu s viac ako 9 000 úmrtiami.

Avšak napriek všetkým týmto negatívam, Čína potvrdila významný medzník. V stredu prvýkrát od prepuknutia nemala žiadne nové prípady medzi obyvateľmi.

Uviedla však 34 nových prípadov u ľudí, ktorí sa nedávno vrátili do krajiny.

Počet prípadov v Číne (takmer 81 000) je stále oveľa vyšší ako v Taliansku, ktoré má 41 035 prípadov.

Uzavretie Talianska, zavedené 12. marca, sa predĺžilo od pôvodného termínu ukončenia (25. marec). Takmer všetkým Talianom bolo povedané, aby zostali doma.

Napriek týmto opatreniam sa počet nových prípadov a úmrtí stále zvyšuje.

Čo sa deje v Taliansku?

Taliansko uzatvorilo väčšinu podnikov a zakázalo verejné zhromaždenia na celoštátnej úrovni 12. marca, kedy sa pokúsilo zastaviť šírenie vírusu.

Bary, reštaurácie a väčšina obchodov sa zatvorili, rovnako ako školy a univerzity.

Uzavretie sa predĺžilo a predseda vlády Giuseppe Conte uviedol, že to pomáha zabrániť „kolapsu systému“. Ale novinám Corriere della Sera povedal: „nebudeme sa môcť okamžite vrátiť k životu, aký tu bol predtým“, aj keď by boli opatrenia ukončené.

Istituto Superiore di Sanita zistil, že 3 regióny (všetky na severe) boli zasiahnuté zďaleka najviac.

Niektoré štúdie poukazujú na veľký počet starších ľudí v postihnutých regiónoch. Veľká časť z nich žije v domácnosti spolu s osobami vo veku 18 – 34 rokov. Rôzne demografické údaje v iných krajinách mohli prispieť k zníženiu počtu obetí.

Koronavírus – Porovnanie počtu úmrtí: Taliansko a Čína

Zdroj: Johns Hopkins University, 19. marca 18:00

Ako je na tom zvyšok Európy?

Európska centrálna banka (ECB) zaviedla núdzový balík vo výške 750 miliárd EUR na zmiernenie dopadov pandémie, pričom šéfka Christine Lagarde zverejnila na twitteri: „neexistujú žiadne obmedzenia“, pokiaľ ide o záväzok voči euru.

Francúzsko

Francúzsko začalo s uzatváraním v utorok ráno. Od občanov, ktorí sú na verejných miestach, sa vyžaduje, aby mali úradné doklady, v ktorých je uvedené, prečo nie sú doma. Inak im hrozí pokuta.

Minister vnútra Christophe Castaner vo štvrtok pre rozhlasovú stanicu Europe 1 povedal, že uzavretie sa môže predĺžiť aj na viac ako pôvodne uvedených 15 dní. Povedal, že od stredy dopoludnia bolo udelených 4 095 pokút a bolo vykonaných 70 000 kontrol. Pokuta za priestupok je 135 EUR.

„Niektorí ľudia si myslia, že sú nejakým moderným hrdinom, keď porušujú pravidlá – ale sú imbecilovia a sú nebezpeční sami pre seba,“ povedal Castaner.

Španielsko

Počet úmrtí v Španielsku sa zvýšil o 209 za jeden deň. Počet infikovaných ľudí sa zvýšil o 3 311 a dosiahol tak 17 395.

Španielsko je štvrtou najhoršie postihnutou krajinou na svete a je pod celonárodnou blokádou.

Nemecko

Nemecko nezaviedlo prísne opatrenia, hoci má zatvorené školy a mnoho podnikov a verejných priestranstiev. Prejav kancelárky Angely Merkelovej sa však v stredu javil ako posledné varovanie, aby sa predišlo povinnému blokovaniu.

Situácia je vážna. Berte ju vážne,“ povedala Merkelová.

Spojené kráľovstvo

Spojené kráľovstvo ešte neuložilo prísne opatrenia týkajúce sa blokovania, ale oznámilo zatvorenie škôl. Premiér Boris Johnson povedal, že nedokáže uviesť dátum, kedy by sa mohli znovu otvoriť.

Londýn je najviac postihnutou oblasťou v Spojenom kráľovstve. V súčasnosti sa začal obmedzovať dopravný servis. Hovorca predsedu vlády však uviedol, že vláda nemá v pláne zaviesť paušálne cestovné obmedzenia v Londýne alebo uzavrieť dopravný systém mesta.

„Neexistuje žiadna šanca, že by sa cestovanie do Londýna alebo z Londýna obmedzovalo,“ povedal novinárom.

Vývoj situácie v ostatných oblastiach

Ázijské krajiny, ako napríklad Južná Kórea, Čína a Singapur očakávajú druhú vlnu infekcie spôsobenú návratom ľudí zo zahraničia.

V ťažko zasiahnutom Iráne úrady naliehali na ľudí, aby na Nowruz (perzský Nový rok) zostali doma namiesto toho, aby chodili na verejné oslavy.

Austrália a Nový Zéland uzavreli hranice pre nerezidentov.

Vedúci vyjednávač EÚ Brexitu Michel Barnier bol pozitívne testovaný na prítomnosť vírusu. Uviedol však, že „sa mu darí dobre a je v dobrom rozpoložení“.

Americký prezident Donald Trump podpísal faktúru vo výške 100 miliárd dolárov na pokrytie bezplatného testovania a niektorých platených práceneschopností a uviedol, že sa presunie ku urýchleniu vývoja liečebných postupov „tak rýchlo, ako je to len možné“.

Zdroj: bbc.com

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.