Dentálna hygiena: pre a proti

Dentálna hygiena je dôležitou súčasťou starostlivosti o zuby a zdravie ústnej dutiny. V dnešnej dobe navyše po žiarivom úsmeve túži stále viac a viac ľudí, a tak význam dentálnej hygieny stúpa. Pre mnohých ľudí je preventívna starostlivosť v podobe dentálnej hygieny a návštev zubára účinný spôsob, ako si udržať zdravé zuby a ďasná.

Chcete sa aj vy pochváliť zdravým úsmevom? Možno, že aj pre vás je dentálna hygiena tým pravým riešením. Ako každá vec má aj dentálna hygiena svoje pre a proti. 

V tomto článku sa spoločne pozrieme na výhody a nevýhody dentálnej hygieny, na základe ktorých budete môcť sami posúdiť, či by sa dentálna hygiena a pravidelná starostlivosť o váš chrup mala stať súčasťou vašej zdravotnej starostlivosti.

Dentálna hygiena: prečo je dôležitá a ako prebieha?

Dentálna hygiena je odbor s viac ako sto ročnou históriou, ktorý vznikol v Amerike. V Slovenskej republike sa prvýkrát študijný odbor dentálna hygienička, hygienik otvoril v 90. rokoch, konkrétne v roku 1993, ako vyššie odborné vzdelanie určené zdravotníckym pracovníkom. Aj napriek tomu, že tu dentálna hygiena funguje 30 rokov, stále veľa ľuďom nie je jasné, prečo je vhodné navštevovať ambulancie dentálnej hygieny, keď už predsa navštevujú zubára.

Dentálna hygiena je špecializovanou starostlivosťou o zuby a celkovo o ústnu dutinu. Od návštevy zubára sa líši predovšetkým tým, že zubár rieši liečbu vašich problémov so zubami, zatiaľ čo dentálny hygienik sa zameriava na prevenciu, hĺbkové čistenie a odstraňovanie zubného kameňa a plaku.

Pravidelná návšteva dentálnej hygieny je pre udržiavanie zdravia v ústnej dutine veľmi dôležitá. Návšteva zaberie väčšinou okolo hodiny vášho času, čo nie je príliš. Dentálna hygienička zisťuje vždy stav vašich ďasien, sliznice a jazyka a odhalí prípadnú kývavosť zubov alebo poškodenie skloviny.

Dentálni hygienici sa obvykle zameriavajú na ochorenie parodontu, závesného aparátu zuba, ďalej na krvácavosť ďasien, prítomnosť zubného kameňa i plytkých či hlbokých vačkov. Aplikované môže byť aj airflow, pieskovanie, kedy budú vaše zuby vyleštené a vyčistené.

Okrem toho je dentálny hygienik presne ten odborník, ktorý vám vysvetlí správnu techniku ​​domácej dentálnej hygieny aj čistenie zubov, a získate tak užitočné tipy, ako sa starať o svoje zuby. Môže vám tiež odporučiť potrebné pomôcky.

Preventívna starostlivosť o zuby

Prevencia a pravidelná starostlivosť o zuby sú kľúčové. Môžete absolvovať nespočetné množstvo návštev u zubára a dentálnych hygienikov a hygieničiek, ale pokiaľ sa nestaráte o zuby denne doma predovšetkým vy sami, odborníci toho bohužiaľ veľa nezmôžu.

Viete, ako sa preventívne starať o svoj chrup?

Inšpirujte sa: Viete, ako znížiť konzumovanie cukru a sladkého?

Deti a dentálna hygiena

Pre deti je dentálna hygiena rovnako dôležitá ako pre dospelých. Rodičia však často tápajú, od kedy deťom čistiť zuby a kedy prípadne vyhľadať dentálnu hygienu. Čistiť deťom zuby by ste mali od prvého prerezaného zuba. Dieťa si tak odmalička bude zvykať na ich čistenie. Učiť deti čistiť si zuby v období vzdoru medzi druhým a tretím rokom už je hotové peklo na zemi.

Kedy začať s dentálnou hygienou detí? Najčastejšie sa udáva od šiestich rokov, ale mnoho ordinácií prijíma aj mladších klientov na dentálnu hygienu. Je to veľmi individuálne a záleží predovšetkým na rodičovi, ktorý musí dopredu vyhodnotiť, či dieťa zvládne dentálnu hygienu aj skôr. Niektoré deti sú zvyknuté navštevovať dentálnu hygienu už od troch alebo štyroch rokov veku.

Detská dentálna hygiena sa od tej dospeláckej vo všeličom odlišuje. Netrvá väčšinou tak dlho a počas pol hodiny väčšinou dentálna hygienička zvládne dieťaťu ukázať, ako sa správne starať o zuby a prípadne vykoná fluorizáciu.

Dentálna hygiena: pre

Poďte sa spoločne s nami pozrieť na tie najväčšie výhody, ktoré dentálna hygiena prináša. Možno, že vás práve tieto dôvody prinútia zavolať do ordinácie a objednať sa.

1. Zníži sa váš celkový počet kazov a zdravotných problémov

Pokiaľ budete aspoň dvakrát ročne navštevovať dentálnu hygienu, podpíše sa to v dobrom slova zmysle na celkovom počte kazov a zredukujú sa aj iné zdravotné problémy.

Vďaka pravidelnej dentálnej hygiene sa totiž znižuje množstvo baktérií v ústnej dutine, a tým pádom klesá aj riziko infekcií, parodontitídy alebo zubného kazu. Na pravidelných návštevách dentálnej hygieny vám bude navyše profesionálne odstránený zubný povlak a kameň.

Mnoho štúdií ukazuje aj na spojitosť medzi stavom zubov a celkovým zdravím, najmä zdravím srdca a ciev.

2. Zlepší sa vzhľad vašich zubov a ústnej dutiny

Pre mnoho ľudí je tým najväčším benefitom zlepšenie celkovej estetiky chrupu. Na dentálnej hygiene vám môžu pomôcť s odstraňovaním škvŕn na zuboch alebo tu môžete konzultovať možnosti bielenia zubov a podobne.

3. Ušetríte peniaze za dlhodobú liečbu

Aj keď sa môže zdať dentálna hygiena trochu nákladnou záležitosťou, je potrebné si uvedomiť, že investujete do svojho zdravia. V konečnom dôsledku môžete aj ušetriť. Rozhodne je lepšie počítať s drobným finančným výdavkom na dentálnej hygiene, než neskôr investovať za iné akútne lekárske zákroky a liečbu.

Dentálna hygiena: proti

Ako všetko, aj dentálna hygiena má svoje proti, kvôli ktorým sa niektorým ľuďom na dentálnu hygienu nechce a návštevu odkladajú. Veríme, že sú pre vás však po prečítaní článku už menej ovplyvňujúce ako všetky benefity dentálnej hygieny.

1. Je finančne náročná

Asi najväčšou nevýhodou dentálnej hygieny je fakt, že ju nemusí zdravotná poisťovňa preplácať v plnej sume a vám tak nezostáva, než si návštevy platiť zo svojho vlastného vrecka. Ceny sa odvíjajú od samotných zákrokov aj od miest, kam na dentálnu hygienu dochádzate, pričom vo väčších mestách, bude dentálna hygiena o niečo drahšia.

Vedeli ste, že si môžete znížiť cenu za dentálne ošetrenie? Aj dentálna hygiena je zaradená pod zdravotnú starostlivosť. A preto na ňu môžete čerpať príspevok od zdravotnej poisťovne. V roku 2023 majú takú možnosť napríklad poistenci VŠZP, Dôvera aj Union.

Ceny za hodinovú návštevu u dentálnej hygieničky sa vo väčších mestách dostávajú medzi 75–170 eur, oproti tomu v malých mestách sa môžete zmestiť aj do 40 eur.

2. Prináša obmedzenia v strave

Ak túžite po krásnom a zdravom chrupe, naozaj vám nezostane nič iné, než dentálnu hygienu kombinovať aj s preventívnymi opatreniami, ktoré sme už vyššie popísali. Ako najhoršie často ľudia vnímajú obmedzenia v strave, pretože obmedziť cukry, červené víno alebo niektoré ďalšie potraviny, je pre mnohých ľudí ťažké. Naopak, mali by ste sa zamerať na vyváženú a zdravú stravu s dostatkom vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravie zubov a ústnej dutiny.

Tip: Máte dostatok vápnika vo svojej strave? Práve vápnik je jednou z najdôležitejších minerálnych látok na zuby.

Záver

Teraz už viete, že pravidelná dentálna hygiena je kľúčová pre udržanie zdravých zubov aj celej ústnej dutiny. Pokiaľ navštívite dentálnu hygienu a budete sa držať rád dentálnych hygieničiek, efekt uvidíte v priebehu niekoľkých dní až týždňov a na budúcej preventívnej kontrole vás určite pochváli aj zubár. Pri dodržiavaní dentálnej hygieny však treba počítať s obmedzením sladkého.

Zdroje: