Bielkoviny v moči: aké sú možné príčiny?

Ako sa zbaviť bielkoviny v moči? Kedy sa vyskytujú v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Bielkoviny v moči (proteinúria) sa môžu objaviť u každého, náchylnejší sú ľudia s diabetom, s poruchami obličiek a vysokým tlakom krvi. Medzi rizikové skupiny radíme tehotné ženy a malé deti, kedy by sa tento mal stav riešiť čo najskôr.

Bielkovina je zložka, ktorá sa v organizme prirodzene vyskytuje vo viacerých tkanivách a orgánoch. Fyziologicky sa nachádza napríklad v krvi. Ak sa však dostane do moču, signalizuje to nejaký problém. Najčastejšie sa jedná o poruchy obličiek alebo ťažkosti s močovým mechúrom a močovou rúrou.

Prečo sa v moči nachádzajú bielkoviny?

Hlavnou funkciou obličiek je filtrácia krvi a tvorba moču. Počas tohto procesu sa vstrebávajú do krvného obehu niektoré látky, ktoré organizmus následne využije. Pri zdravo fungujúcich obličkách sa v moči nenachádzajú bielkoviny. Ak však z nejakého dôvodu obličky nedokážu plniť svoju funkciu, proteín albumín prechádza do moču.

Príznaky

To že sa v moči nachádzajú proteíny sa nemusí prejaviť vôbec (ak je ich koncentrácia nižšia), prípadne sa prejaví ako:

Bielkoviny v moči v tehotenstve

Kontrola moču, ktorá obnáša aj kontrolu bielkovín a krvi, sa robí na každej tehotenskej prehliadke, ktorú ženy absolvujú v pravidelných intervaloch v závislosti od mesiaca tehotenstva.

Aj pri zdravo prebiehajúcom tehotenstve sa v moči tehotnej ženy môžu objaviť mierne zvýšené bielkoviny. Spôsobené je to väčšou záťažou na obličky, ktorá je dočasná a po pôrode by sa mala spontánne upraviť.

Ak sa však objavia bielkoviny v moči v poslednom trimestri tehotenstva, mohlo by sa jednať o pomerne závažný stav – preeklampsiu. Neliečená môže vyústiť až do eklampsie, čím dôjde k ohrozeniu života ženy aj dieťatka. Ak máte vyššie hodnoty krvného tlaku v kombinácii s proteinúriou, lekár vám odoberie krv a skontroluje aj iné markery, ktoré by poukazovali na poškodenie iných orgánov a s tým súvisiacu preeklampsiu.

Príznaky preeklampsie môžu zahrńať:

  • poruchy videnia – rozmazané videnie, preblikávanie pred očami
  • náhly opuch tváre a končatín
  • intenzívna bolesť hlavy, môže byť spojená aj s vracaním

Ako sa zbaviť bielkoviny v moči?

Liečba bielkovín v moči závisí od toho, čo ju vyvolalo. Ak sa jedná o pacientov s komorbiditami (pridruženým ochoreniami), ktoré by mohli byť príčinou výskytu bielkovín v moči, lekár sa zameria na tie. Pri vysokom tlaku sa volia niektoré z antihypertenzív prípadne diuretík, pri cukrovke sú to antidiabetiká (perorálne alebo injekčné).

Ak sa jedná o ochorenia, ktoré sa týkajú obličiek, napríklad obličkové zlyhávanie, liečba je celoživotná. Čím skôr je ochorenie diagnostikované, tým lepšie sú jeho prognózy. Pri miernejších formách sa odporúča zmena životosprávy (menej solenia, znížený príjem bielkovín v strave a podobne). Pri ťažších formách ochorení obličiek sa pristupuje k dialýze (v nemocnici alebo v domácom prostredí). Pri najťažšej forme je nevyhnutná transplantácia. Problémom je však časová náročnosť – čakanie na darcu je dlhodobý proces.

Bielkoviny v moči spojené s akútnym zápalom močového traktu sa lieči antibioticky, najbežnejšie sa používa liečivo ciprofloxacín. Pri ľuďoch, ktorý nemávajú infekty opakovane lekár môže zvoliť aj jednorázové antibiotikum fosfomycín vo forme granulátu. Okrem antibiotík je vhodné piť urologické čaje, prípadne ich kombinovať s voľnopredajnými prípravkami s obsahom brusnice alebo D-manózy.

Zhrnutie

Prítomnosť bielkovín v moči je diagnostikovaná močovým testom. Na odber moču sa zvyčajne používa ranný moč, najideálnejšie stredný prúd. Liečba bielkovín v moči sa nedá zovšeobecniť a vždy musí byť určená príčina. Ak sa jedná o ochorenie, ktoré spôsobí proteinúriu, lieči sa primárne toto ochrenie. Pri zápaloch močových ciest sú podávané antibiotiká.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.