Psychosomatika: Existuje spojenie medzi duševným a fyzickým zdravím?

Zaujímavá prednáška nás zoznámi s psychosomatikou:

Telo a duša a vzťah medzi nimi. Existujú zákonitosti, o ktorých v bežnom živote neuvažujeme. A predsa nám zásadným spôsobom ovplyvňujú život. Sú dostupné každému z nás, bez ohľadu na naše vzdelanie. K ich prijatiu vedie ochota chápať svet i seba samého v širších súvislostiach. A práve túto možnosť ponúka psychosomatika. Psychosomatika ako spôsob myslenia, ako zaobchádzať so svojím zdravím a ako porozumieť svojim chorobám.

Svet psychosomatiky priblíži vo štvrtok 11. februára v náučnej online prednáške doktorka Helena Máslová.

Čo si máme predstaviť pod pojmom psychosomatická liečba?

Helena Máslová: Psychosomatická liečba je intervencia do stavu choroby prostredníctvom vedomia. Chirurg intervenuje na úrovni tkanív a orgánov, farmakoterapia intervenuje na úrovni biochémie a psychosomatika intervenuje na úrovni myslenia a emócií, mení vzorce správania. Nástrojom je kognitívno-behaviorálna terapia.

Aké výhody má psychosomatická liečba a pre koho je určená?

Helena Máslová: Výhodou je určite cieľový stav. Chirurg odstráni s patológiou často aj orgán (s endometrickou cystou vezme vaječník, s myómami vezme celú maternicu), farmakoterapia je často len symptomatická a nejde po príčine. Psychosomatika má za cieľ doviesť pacienta do stavu funkčnej stability, ideálne do stavu zdravia pomocou vlastnej imunity a schopnosti regenerácie. Učí zmeny postojov a návykov, ktoré vedú k patológii, či akcelerujú prirodzenú degradáciu organizmu. Tým je daná aj odpoveď na otázku kto profituje z terapie – človek s funkčnými poruchami, kde je šanca na vratnosť procesu. Napríklad pričarovať vajíčka do vyhasnutých vaječníkov nezvládne nikto.

Aké sú v skratke princípy psychosomatiky?

Helena Máslová: Základná téza je prepojenosť. Vnímanie jednoty tela a prepojenie na okolie, tzv. bio-psycho-sociálne prepojenie. K obvyklému prepojeniu tela a mysle je dobré zohľadniť aj spirituálne naplnenie či frustráciu. Holistický pohľad na zdravie je dnes s našimi znalosťami mikrobiológie, endokrinológie, imunológie a environmentalizmu našťastie už plne rešpektovaný.

S akými pacientmi sa stretávate najčastejšie?

Helena Máslová: Pracujem najčastejšie s pacientmi s funkčnými gynekologickými problémami.

Prečo im klasická medicína nedokáže pomôcť a psychosomatická áno?

Helena Máslová: Došlo k nešťastnému roztrhnutiu ženského lekárstva medzi gynekológiu, endokrinológiu a internet. Nešetrne sa všetko „lieči“ antikoncepciou a antibiotikami či operáciami. Tým sa vytvára veľké množstvo iatrogénnych problémov, napríklad post pill amenorea. Väčšina z nás má dosť skreslené predstavy o tom, čo znamená žiť zdravo. V puberte a reprodukčnom veku to môže mať fatálne dôsledky. Psychosomatika sa snaží učiť ľudí vnímať svoje telo ako rezonanciu všetkého, čo žijeme. Niekedy sa ženy k sebe správajú surovo, chýba im vnútorný súcit.

Ako vyzerá a prebieha váš prístup k pacientovi?

Helena Máslová: Úvodná analýza trvá dve hodiny. Cieľom je pochopiť osobný príbeh a vnútornú drámu, vrátane predsudkov a rodinných vplyvov. Každý z nás má svoj osud a každá terapia je pokus o manipuláciu. Kognitívno-behaviorálna terapia využíva zrkadlenie, kedy si človek pri rozprávaní uvedomuje súvislosti a sám hľadá východisko. Pomáham mu porozumieť, čo sa deje v jeho tele a čo spúšťa akú fyzickú odozvu.

MUDr. Helena Máslová

Je lekárka, ktorá sa venuje najmä psychogynekológii, ženskému zdraviu a reprodukcii z pohľadu psychosomatických súvislostí. Je členkou Českej lekárskej komory. Vyštudovala 1. lekársku fakultu Univerzity Karlovej v Prahe. Pracovala na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, na lôžkovom internom oddelení aj v liečebni dlhodobo chorých. Skúsenosti zo všetkých týchto pracovísk ju priviedli k psychosomatickej a primárnej medicíne a neskôr k založeniu Centra psychosomatickej starostlivosti.

11. 2. (štvrtok)

Štart: 18:00 hod.

Vstupenky: bit.ly/Imunita1102

Event: https://www.facebook.com/events/406115017141629