Ploché nohy: riziká, vznik, liečba, prevencia

Jedným z najviac zaťažovaných orgánov, hneď po srdci, je práve noha. Odhaduje sa, že až 20 % populácie nemá správne vyvinutú klenbu na jednom alebo oboch chodidlách. Ide teda o pomerne bežné ochorenie, ktorým však trpí stále väčšie percento populácie. Aké sú príčiny deformít chodidiel a ako sa s nimi môžete vysporiadať? 

Čo sú ploché nohy? 

Pod pojmom pes planus alebo plochá noha sa rozumie deformita chodidla, ktorá bola vrodená alebo sa mohla vyvinúť časom. Ide o deformitu, pri ktorej sa znižuje pozdĺžna a/alebo priečna klenba a s absenciou klenby prichádza k tomu, že celé chodidlo sa dotýka zeme. 

Vrodená plochá noha

Vznik klenby nôh súvisí s postuplný rastom nôh, svalov, šliach, väziva a kostí, preto je prirodzené, že malé deti (dojčatá, batoľatá) majú plochú nohu. Problém plochých nôh, ktorý je diagnostikovaný u detí, môže v počas dospievania pominúť vďaka vhodnej liečbe a v niektorých prípadoch aj bez zásahov. 

U dieťaťa je možné spozorovať ploché nohy až po troch rokoch života. Zistiť, či má dieťa plochú nohu, môžu rodičia na základe mokrých odtlačkov detských chodidiel. Ak má odtlačok tvar písmena “C”, klenba by mala byť v poriadku. V opačnom prípade je na mieste liečba, ktorá pomôže predísť budúcim problémom spojeným s týmto ochorením. 

Ploché nohy u detí, môžu byť spojené aj s nasledujúcimi genetickými ochoreniami: 

Mohlo by vás zaujímať: Viete, čo je diabetická noha?

Získaná plochá noha

Plochá noha, ktorá sa vyvinie v dospelosti je zvyčajne trvalou deformáciou. Dospelý ľudia môžu ploché nohy nadobudnúť vplyvom viacerých faktorov ako napríklad väzivových alebo svalových porúch, reumatických ochorení a podľa niektorých zdrojov aj v dôsledku nevhodne vyberanej obuvi. 

Ľudia bez klenby môžu, ale aj nemusia, mať v spojení s týmto ochorením problémy. Ploché nohy môžu spôsobovať bolesť alebo prispievať k vzniku ďalších ochorení ako napríklad chronická žilová nedostatočnosť dolných končatín. 

Ochorenia a stavy spojené s plochými nohami u dospelých: 

Typy plochej nohy

  1. Flexibilná – najčastejšia forma, noha je celá plochá, vyskytuje sa od detstva a je nebolestivá
  2. Tesná Achillova šľacha – šľacha sa upína na pätovú kosť, pri jej zúžení je pociťovaná bolestivosť pri chôdzi a behu
  3. Zadná dysfunkcia tibiálnej šľachy – dáva sa do súvisu s úrazom,  natrhnutím a opuchom, vyskytuje sa tu bolestivosť členka

Lekári a ortopédi rozlišujú aj 4 stupne plochej nohy:

Prvý stupeň

Pri prvom stupni je noha plochá len počas času, kedy je zaťažená. Mimo záťaže sa potom chodidlo vráti do normálneho stavu. Keďže tento stav zvyčajne nie je potrebné liečiť nosenie ortopedických vložiek ani špeciálnej obuvi nie je dôležité. Na posilnenie ochabnutého svalstva je vhodné chodenie naboso a cviky s masážnou alebo reflexnou loptičkou. 

Druhý stupeň

Druhý stupeň môžete spoznať podľa značnejšieho poklesu klenby, ktorá je viditeľná aj mimo záťaže chodidla. Pacienti postihnutí týmto typom plochonožia sa môžu rýchlejšie unaviť, napríklad pri dlhej chôdzi alebo môžu pociťovať pálčivú bolesť na chodidle. Vyžaduje sa preto nosenie ortopedickej obuvi alebo ortopedických vložiek do topánok. 

TIP: Viete, ako si vybrať obuv podľa typu chodidla? 

Tretí stupeň

Klenba nohy je u tretieho stupňa úplne sploštená a os kosti päty je vybočená smerom dovnútra. Medzi nepríjemné efekty tretieho stupňa často patria bolesti pri chôdzi, bolesť kĺbov kolien, bolesť bedrového kĺbu ale aj chrbtice. Dlhšie prechádzky alebo turistiky môžu spôsobiť bolesť v oblasti kolien a pálenie po celej dĺžky chodidla. Pre nápravu je potrebná na mieru vyrobená ortopedická obuv, ktorú predpisuje lekár.

Štvrtý stupeň

Posledným typom je štvrtý, kedy ide o fixnú deformitu, ktorá sa už nedá ani modelovať, ani pasívne korigovať, ako pri predošlých typoch. Jedinou možnosťou nápravy je operácia.

Prevencia a náprava

Ako u každého ochorenia, tak aj pri plochonoží, je najdôležitejšia prevencia, ktorá pomôže zabrániť vzniku plochých nôh. Aké kroky vám teda môžu pomôcť vyhnúť sa plochým nohám? 

Vhodná obuv a vložky

Poznáte výhody nosenia kvalitnej zdravotnej obuvi? Práve obuv môže mať súvis s plochými nohami a vybrať vhodnú obuv nemusí byť vôbec jednoduché. Veľké množstvo topánok má zúženú špičku, ktorá tlačí prsty k sebe, čo môže viesť k deformácií chodidiel. Pri výbere obuvi, by ste sa preto mali zamerať na dostatočný priestor v prstovej časti. Podpätok by mal byť úmerne vysoký, dostatočne pevný a dlhý.

V prípade, že plochými nohami už trpíte, ortopedické vložky môžu byť veľmi účinným riešením. Vypukliny a priehlbiny na správnych miestach povrchu vložiek pomáhajú udržiavať chodidlo v správnej anatomickej polohe, dvíhajú klenbu, natáčajú pätovú kosť a diktujú potrebnú perspektívu kostných štruktúr chodidla.

Inšpirujte sa: Pri žiadnom type obuvi, by ste nemali zabúdať na hygienu. Viete, ako odstrániť zápach z topánok? 

Chodenie naboso

Kontroverznou témou môže byť chodenie naboso. Mnohí odborníci sa zhodujú na pozitívnych účinkoch chôdze naboso, pretože pomáha správne stimulovať a aktivovať nožnú klenbu. Vhodná je aj chôdza po špičkách, po pätách alebo vonkajšej  strane chodidiel.

Závažným problémom, však môže byť riziko poranenia. Určite sa nemusíte obávať chodenia naboso doma alebo vo vašej záhrade. V prípade vonkajších priestorov buďte opatrnejší. Vo všeobecnosti sú vhodné takmer všetky typy povrchov, ako sú piesok, tráva, kamienky ale aj drevo alebo koberec. 

TIP: Ak sa chystáte kúpať vo vode, v ktorej nevidíte na dno, buďte opatrní, aby ste si niečo nepichli do chodidla. Zachrániť vás môžu napríklad topánky do vody

Cviky na ploché nohy

Plochá noha je zväčša spôsobená nedostatočným vývojom alebo nesprávnou funkciou týchto svalov. Preto je dôležité posilniť svaly klenby rôznymi cvikmi, vyskúšať môžete napríklad:

Uchopovanie predmetov

Tento cvik je veľmi vhodný nielen pre dospelých ale aj pre malé deti. Po zemi rozdádžte rôzne predmety ako ceruzky, loptičky, malé hračky atď. a následne sa ich budete pokúšať uchopovaním chodidlami pozdvíhať. 

Váľanie loptičky

Veľmi jednoduchým cvikom je aj posúvanie chodidiel po loptičke. Cvik praktizujte v sede, loptička môže mať hladký ale aj drsný povrch. Natočte chodidlá smerom k sebe, vložte medzi ne loptičku a striedavo posúvajte jedno chodidlo vzad a druhé vpred. 

Ďalšie cviky

TIP: Okrem cvikov môžu byť pre chodidlové svaly veľmi prospešné aj masáže

Telesná hmotnosť

Vznik plochých nôh môže byť spojený aj s nadváhou alebo obezitou. Veľmi často používanou metódou na zistenie nadváhy sa používa výpočet BMI indexu, aj keď je tento index mnohými odborníkmi kritizovaný, pretože nezohľadňuje pomer tuku v tele. 

Faktom však zostáva, že vyššia hmotnosť, môže nadmerne zaťažovať chodidlá. Ľudia s plochými nohami a nadváhou, by mali do svojho denného programu pridať aj šport. Za vhodnú fyzickú aktivitu sa považuje aj chôdza. Dávajte si však pozor, aby ste chodili správne a vnímajte každý krok. Kontrolujte sa, dávajte nohu rovno a nešlapte smerom dovnútra. Váhu by ste mali správne prenášať na vonkajšiu časť. 

Aj chudnúť treba s rozumom, hladovky či prehnané cvičenie nie sú riešením žiadneho problému a môžu viesť k poruchám príjmu potravy. Redukcia hmotnosti by mala byť rozvážna a postupná. 

Čo s bolesťou? 

V prípade výraznejších bolestí nôh a chodidiel sa podávajú nesteroidné antiflogistiká typu ibuprofén či diklofenak. Výhodou je, že sú aj vo forme gélov.

Operácia

Ak nie je možná náprava plochých nôh žiadnou inou metódou, pristupuje sa k operácií. Aj to však až v štádiu, ktoré je sprevádzané otlakmi, výraznými bolesťami alebo pri výraznom opotrebúvaní obuvi

Nižšie štádiá ochorenia sa operujú tzv. artroerézou (z vonkajšej strany pod členkovým kĺbom alebo priamo do pätovej či členkovej kosti sa zavedie špeciálna skrutka, tá pôsobí ako kotvička, ktorá tlačí pätu do fyziologického postavenia). 

Štvrté (najvyššie) štádium ochorenia sa operuje osteotómiou (zákrok, pri ktorom sa reže kosť, rez umožňuje pracovať s kosťou a „opraviť“ defekt). Po tomto zákroku sú možné pooperačné komplikácie. Oba zákroky je možné doplniť aj o predĺženie Achillovej šľachy, čo tiež zníži pacientovi bolesti.

Zhrnutie

Napriek tomu, že je ploché nohy sú v populácií pomerne časté, nemali by ste ich podceniť u detí ani v dospelosti. Deformácie chodidiel môžu spôsobovať diskomfort a sprevádzať bolesťou celý váš život. Pri akomkoľvek podozrení, by ste mali vyhľadať ortopéda, ktorý vykoná diagnostiku a nastaví správny spôsob liečby. 

Zdroje: