Hoaxy v medicíne (online prednáška)

Náučný webinár odhalí, ako nenaletieť šarlatánom a rozpoznať hoaxy v medicíne

Svetom sa šíria “zaručené” rady, ako si poradiť s chorobami. V lepšom prípade to ohrozí len peňaženku, v krajnom však môže ísť o život. Zistite vo štvrtok 18. februára vo webinári s lekárom Rolandom Oravským, ako sa zorientovať v spleti liečebných rád a zoznámte sa s najčastejšími hoaxmi v medicíne. Vo svojej prednáške nám bližšie povie o očkovaní a liečbe rakoviny, o nezmysloch ako MMS, CDS, vitamín B17, homeopatia či kvantovanie, ale venovať sa budeme aj najčastejším chybám v argumentácii šíriteľov hoaxov a ukážeme si, aké jednoduché je dezinterpretovať dáta.

Ako lekár pôsobíte v Nemecku. Predstavujú dezinformácie a hoaxy v medicíne problém aj tam?

Roland Oravský: Určite áno. Tie najčastejšie hoaxy ako prekyslenie organizmu, biorezonancia či homeopatia, nepoznajú hranice štátov. Všade na svete sú chorí ľudia a napriek obrovským pokrokom medicíny v posledných desaťročiach sme stále dosť limitovaní v oblasti liečby. Inými slovami, dokážeme predĺžiť a skvalitniť život, no stále nevieme vyliečiť veľa chronických ochorení. Šarlatáni, ktorí ponúkajú rýchlu, jednoduchú a efektívnu alternatívu, pôsobia pre pacientov hľadajúcich pomoc sympaticky. Dopad dezinformácií vidieť v Nemecku napríklad v oblasti povinného očkovania u detí, ktoré prakticky neexistuje. Iba od marca 2020 majú rodičia povinnosť zaočkovať deti, navštevujúce predškolské a školské zariadenia.

Spôsobila epidémia koronavírusu zvýšenú cirkuláciu hoaxov, alebo len pomohla poukázať na problém, ktorý bol dlhšie v rozpuku?

Roland Oravský: Myslím, že oboje. Problém s absenciou regulácie informácií na sociálnych sieťach je dlhodobo známy, no až teraz si spoločnosť začína uvedomovať, aký dopad majú nezmysly, nad ktorými by logicky zmýšľajúci človek iba mávol rukou. Ľudia stojaci za vývojom sociálnych sietí, ako facebook, twitter atď., už verejne priznali, že sa dezinformácie šíria až 6x rýchlejšie než fakty. Dnes svet čelí kríze v podobe pandémie a každý si môže na vlastnej koži overiť, k čomu až vedú hoaxy. Pandémia teda definitívne odkryla obrovský problém spoločnosti – enormnú absenciu kritického myslenia.

Ukázalo sa, že u nás hoaxom veria aj mnohí učitelia. Z akých dôvodov je človek ochotný uveriť hoaxu? Je to otázka kvality nášho vzdelávania?

Roland Oravský: Áno, obávam sa, že tu tkvie jedna z hlavných príčin celého problému. Mladí ľudia si v školách vytvárajú názory na svet a formujú svoje osobnosti a to všetko za nemalého pričinenia učiteľov. V roku 2019 bol zverejnený prieskum, ktorý ukázal, že asi polovica opýtaných učiteľov odporúča ako zdroj informácií konšpiračné pseudomédiá. Prečo je tomu tak? Ťažko povedať. Nízke požiadavky na kvalitu vzdelávania, nízky štandard na školách, lipnutie na starých osnovách, absencia modernizácie výuky. Školstvo je dlhodobo zanedbávaný a nepopulárny rezort. Je to chyba politikov? Áno aj, no parlament a jeho zloženie je iba obrazom mentality národa. Ide o multifaktoriálny problém a obávam sa, že potrvá dlhé roky, kým sa stav zmení – ak vôbec.

Stoja za hoaxami ľudia, ktorých cieľom je ostatným uškodiť?

Roland Oravský: Nepamätám sa na nijaký hoax, ktorý by bol vytvorený s cieľom uškodiť. Čisto zdravotné hoaxy vznikajú z dvoch hlavných príčin. Buď im niekto skutočne verí, je presvedčený, že lekári sú zaslepení, nepoznajú pravdu a chce pomôcť iným. Alebo šíriteľ vie, že ide o hlúposť a koná tak s cieľom zbohatnúť. Sedenia a služby poskytované šarlatánmi nie sú zdarma. Naopak, ak sa chystáte na zapping, počas ktorého do vás budú vpúšťať striedavý prúd, ktorý by mal liečiť skutočné alebo vymyslené choroby, pripravte si slušnú sumu peňazí. Osobne som bol svedkom ako jeden taký šarlatán predal balenie tabliet ochrnutému pacientovi po autohavárii za 80 euro a tvrdil, že to zlepší prísun kyslíka do tkanív a začne chodiť. Kto sa trošku orientuje vie, že na Slovensku musia invalidní pacienti počítať každé euro. Išlo o nechutný hyenizmus. Homeopatia, čo je iba voda a cukor bez akejkoľvek účinnej látky, alebo Wobenzym, čo je zmes enzýmov, ktoré sa ani nevstrebajú do tela, stoja nemalé peniaze.

Ako upozorniť blízkych na to, že uverili hoaxom či hoaxy zdieľajú na sociálnych médiách? A ako ich skutočne presvedčiť o tom, že ich názory sú mylné a často až nebezpečné?

Roland Oravský: Tu je každá rada drahá. Ak ide o osobu otvorenú konštruktívnej kritike a schopnú logického uvažovania, potom by mal postačiť obyčajný rozhovor a spomenutie niekoľkých faktov. Často však ide o ľudí skalopevne presvedčených o svojej pravde. S tými nepohne ani desať kvalitných metaanalýz, ani vyjadrenia lekárov, či odborných spoločností. Diskusia s ľuďmi odmietajúcimi argumenty sa niekedy prirovnáva k holubiemu šachu. Rozostavíte si figúrky, vytvoríte stratégiu, všetko naplánujete, viete odôvodniť každý svoj ťah, no holub vzápätí figúrky rozmetá, vykadí sa na šachovnicu a odletí. Pre zachovanie vlastného duševného zdravia a pohody je lepšie rozpoznať včas holubieho šachistu a diskusiu ukončiť. Samozrejme, u príbuzných sa to dá len ťažko aplikovať. Ak máte sestru, ktorá verí, že Bill Gates vraždí pomocou vakcín alebo že korona je biznis iluminátov, asi na ňu nezanevriete len preto, že je hlúpa.

Aké skupiny ľudí sú hoaxami najviac ohrozené?

Roland Oravský: Špeciálna skupina sú starí ľudia vystavení nástrahám internetu. Niežeby boli automaticky holubí šachisti, no sú príliš dôverčiví alebo zmätení chaotickým a uponáhľaným svetom. Šarlatánom sa darí šíriť maily, ktoré si starší občania preposielajú. Väčšinou ide o powerpointové prezentácie s fantastickými nápismi typu „Toto vám lekár nepovie“ alebo „Unikla pravda o lieku na rakovinu“. Okrem hrozby malwareov či phishingu hrozí, že tým nezmyslom skutočne uveria, čo môže mať vážne následky pre verejné zdravie, a to najmä v čase pandémie. Nepoznám lepšie riešenie, než neúnavné a opakujúce rozhovory, varovanie a vysvetľovanie. Koniec-koncov, informácie sú vďaka internetu dostupné všade na svete. Treba len vedieť hľadať.

MUDr. Roland Oravský

je lekár, publicista a spisovateľ. V súčasnosti pôsobí ako internista v nemeckom meste Chemnitz. Je členom a spoluautorom článkov skupiny Lovci šarlátanov, ktorá sa snaží vyvracať nezmysly a mýty v medicíne. Píše taktiež vzdelávacie články z oblasti medicíny na invivomagazin.sk, v minulosti prispieval aj do denníkov SME, Denník N a do časopisu Quark. Vo svojom voľnom čase sa úspešne venuje literárnej tvorbe, v ktorej spája prvky trileru, krimi a scifi.

18. 2. (štvrtok)

Štart: 18:00 hod.

Vstupenky: bit.ly/Hoaxy1802

Event: https://www.fb.com/events/427415951738719