Čoho všetkého vás zbaví čistička vzduchu?

Zdroj: pexels.com

Čistička vzduchu je skvelým prístrojom, ktorý môže zlepšiť kvalitu vášho života. Ide o pomerne jednoduché zariadenie, ktorého súčasťou je ventilátor a filtre. V skratke tento prístroj zachytáva znečisťujúce látky vo forme častíc a mechanicky ich oddeľuje. Vzduch sa pretlačí cez filter a odstránia sa znečisťujúce látky obsiahnuté v jeho objeme. Chod je veľmi jednoduchý a bezproblémový, no efektivita je na vysokej úrovni.

Ako funguje čistička vzduchu?

Čistička vzduchu je ideálna najmä pre interiér obydlí nachádzajúcich sa v meste. V minulosti totiž stačilo na prečistenie vzduchu jednoducho otvoriť okno. V súčasnosti je táto problematika ale omnoho náročnejšia, pretože vzduch je čoraz viac znečistený a predstavuje tak riziko pre naše zdravie. Vzduch v interiéri môže byť navyše znečistený až niekoľkonásobne viac ako vzduch vo vonkajšom priestore mesta.

Tento prístroj účinne zbaví domácnosť nežiaducich chemikálií, alergénov, prachu, peľu a plesní, ktoré môžu spôsobovať alergie, ekzémy, či dýchacie ťažkosti. Čistička by dnes už mala byť súčasťou našich interiérov, keďže kvalita ovzdušia sa neustále zhoršuje, čo potom podmieňuje aj našu zdravotnú kondíciu. Ako si ale vybrať vhodnú čističku vzduchu, ktorú sa oplatí kúpiť a bude spĺňať základné kritériá?

Benefity čističky vzduchu

Základným benefitom čističky vzduchu je určite samotný čistý vzduch, ktorý produkuje a tiež zbavovanie sa škodlivín. Vďaka tomu sa vyhnete rôznym zdravotným ťažkostiam, ale výsledok môžete vidieť aj na vašom bežnom správaní. Bude sa vám oveľa lepšie spať, pracovať, budete sa vedieť lepšie sústrediť a zbavíte sa respiračných ťažkostí. Pre alergikov je zmena po zavedení čističky vzduchu obrovská a preto ju pre tieto typy pacientov nadmieru odporúčame.

Výber správnej čističky vzduchu

Keď už vieme prečo je čistička vzduchu dôležitá a aké sú jej benefity, môžeme si povedať základné parametre, ktoré sú dôležité pri jej nákupe. Medzi základné kritéria, ktoré si treba všímať pri nákupe čističky patria vzduchový výkon a veľkosť miestnosti. Vzduchový výkon zjednodušene znamená objem vzduchu, ktorý dokáže čistička za hodinu prefiltrovať. Čím vyšší je tento parameter tým lepšie, rýchlejšie a účinnejšie bude čistička vzduchu pracovať.

Veľkosť miestnosti je tiež veľmi dôležitá a práve závisí aj so vzduchovým výkonom. Vo všeobecnosti platí, že aby čistička fungovala tak ako má, mal by jej vzduchový výkon prevyšovať objem miestnosti. Aby sme boli ešte konkrétnejší vzduchový výkon by pri alergikoch mal prevyšovať objem miestnosti 4 krát a pri bežných ľuďoch aspoň 2,5 krát. Ak teda nie ste alergik a vaša miestnosť má 40 m2 tak jednoduchým výpočtom zistíte, že 40×2,5 je 100 a taký by mal byť minimálny vzduchový výkon vašej čističky vzduchu v m3 za hodinu.