Chráňte svoju kožu pred spálením: zdravie kože je prvoradé

Koža je našim najväčším orgánom, ktorý nás chráni pred vonkajšími vplyvmi. Jej prvoradou úlohou je ochrana pred infekciami a mechanickým poškodením. Na druhej strane má však koža veľmi veľký zmysel aj z estetického hľadiska. Pekne opálená pokožka, hladká, pružná a bez chĺpkov je nesmierne sexy a atraktívna. Ako sa starať o zdravie vašej kože a zároveň docieliť jej pekný vzhľad?

Opaľovanie

Jedným zo základných vplyvov na našu pokožku má slnko. Slnko sa každodenne „dotýka“ našej pokožky a dopraje jej teplé slnečné lúče a užitočný vitamín D. Napriek tomu však netreba podceňovať silu slnečných lúčov a opaľovanie. Priamym a dlhodobým pobytom na slnku, bez ochrany vo forme SPF sa môžete spáliť. Okrem toho, že spálenie je samo o sebe veľmi bolestivé, dlhodobé takéto správanie môže prerásť až do vážnejších trvalejších následkov ako sú rakovina kože, pigmentové škvrny, úpal a podobne.

Pri opaľovaní je teda vždy výhodné používať slnečník, aby ste mohli striedať krátky pobyt na slnku a následne sa ukryť do tieňa. Dlhodobý pobyt na slnku by sa mal rovnako spájať s použitím opaľovacieho krému s dostatočne vysokou ochranou. Počas leta je ideálne používať SPF 50 na tvár aj celé telo. Pri pobyte pri vode je potrebné si krém aplikovať viackrát.

Ak si chcete zachovať večnú mladosť, ideálne je aplikovať si SPF každý deň pod makeup. Slnko totiž okrem iného našu pleť vysušuje a to spôsobuje aj tvorbu vrások a starnutie. Používanie ochranného krému tak môže pozastaviť starnutie, no len pri pravidelnom užívaní. Stavte na krém, ktorý obsahuje rovnako UVA ako aj UVB ochranu a pokiaľ chcete byť ohľaduplní k prírode môžete siahnuť aj po minerálnom filtri.

Výživa a hydratácia

Pre našu pleť je nesmierne dôležitá aj náležitá starostlivosť. Pri používaní mastičiek a krémikov je dobré byť striedmy a používať naozaj kvalitné produkty, ktoré neobsahujú množstvo toxických látok. Omnoho dôležitejšie ako množstvo produktov vo vašej skincare rutine je práve jej pravidelnosť. Netýka sa to len pleti na tvári, ale rovnako by ste si mali neustále hydratovať pokožku celého tela prostredníctvom hydratačného mlieka, či oleja. Holenie je jednou z aktivít, ktorá tiež výrazne ovplyvňuje kvalitu našej pokožky. Hoľte sa vždy len dokonale ostrou žiletkou, prípadne si zadovážte šetrnejší epilátor. Po holení sa vždy dôkladne hydratujte, aby ste pokožku upokojili a rýchlejšie sa tak regenerovala.

Pre zdravú kožu je potrebná aj hydratácia zvnútra. Veľmi obľúbený produkt predstavuje kolagén, ktorý je skvelou pomôckou pre sviežu a pružnú pokožku. Vo všeobecnosti má však na krásu vašej pokožky vplyv aj dostatočný pitný režim a kvalitná zdravá strava, s dostatkom živín, vitamínov a vody.